Pět Tibeťanů - Pět dynamických cviků, které posílí zdraví, dodají energii a životní sílu
Christopher S. Kilham
Pět Tibeťanů je jogínský systém jednoduchých, časově i fyzicky nenáročných, ale velmi účinných cviků, které se autor před více než třiceti lety naučil v tibetském klášteře v pohoří Himálaje a posléze je představil západní civilizaci. Pravidelné cvičení Pěti Tibeťanů podstatně zvyšuje pružnost těla i duševní sílu, odstraňuje psychické i svalové napětí, oživuje naše smysly, zlepšuje dýchání a trávení, blahodárně působí na oběhovou soustavu, navozuje klid a celkovou pohodu.... celý text
Duchovní literatura Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2017 , NoxiOriginální název:
The Five Tibetans, 1994
Malá, krátka, výstižná.
Návod ako na 5 tibeťanov.
Info o 5 tibeťanoch nájdeš aj na youtube ;)
Vzala jsem do rukou knihu hlavně kvůli návodu jak správě cvičit cviky. Autor mě velice mile překvapil, že knihu doplnil o osobní pohled a zážitky a také další zajímavé praktiky v cestě vnitřní harmonie.
Autor popisuje ,,pět omlazujících ritů" neboli Pět Tibeťanů obohacené o fotografie cviků, správné dýchání a dalších skutečností, které na tělo působí při zapojení těchto cviků do každodenního života.
Knihu som si kúpila kvôli bolesti chrbtice kde je odporúčané toto cvičenie. Cviky cvičiť budem, ale text mňa moc nezaujal je to moc ezoterické, duchovné. Hoci verím v pravdivosť textu nie je to smer ktorým sa chcem ja uberať. Pre niekoho môže byť opis čakier a toku energie zaujímavý.
Neznal jsem cvičení pěti tibeťanů a tato kniha pro mne znamenala velmi užitečný návod jak postupovat. 4*
V úvodu je cenný popis jednotlivých čaker, jinak je tento úvod spíše pro úplné začátečníky. Vlastní jádro knihy tvoří 5 - 6 cviků, které Evropani viděli cvičit zkušeného mnicha v k Tibetu. Začátečník, který navíc chce v krátkém čase dosáhnout co nejvíc, by si mohl některými z nich i ublížit, např. Tibeťan č. 3 - rychle prováděné záklony, kdy se doporučuje prohnutí v pase. V józe se tento cvik nazývá pozice velblouda a cílem je naopak co nejmenší prohnutí v pase a co největší prohnutí v hrudní oblasti. Cvičím jógu asi 19 let a některé cviky a meditace uvedené v závěru knihy jsou pro mě inspirací, konečné hodnocení knihy napíšu případně po vyzkoušení.
Pět tibeťanů jsem objevil a začal cvičit teprve nedávno. Na knihu jsem shodou okolností narazil přibližně ve stejný čas, při brouzdání uličkami Levných knih, a v mé knihovně tím pádem musela být. Slabá "příručka" se nevěnuje pouze cvikům, ale také meditacím s nimi spojenými, což vypadá a zní velice zajímavě. Uvidím, co přinese čas. (A jen tak mimo - Pět tibeťanů cvičí již dlouhá léta také můj oblíbený spisovatel Hugh Howey)
Objevte své vnitřní já.
Nechávám si ji v své knihovně. Pro sebe abych si postupně neměnil cviky a pro okolí aby mělo informace ode mne, kde si zkontrolovat ;)
Cvičím už mnoho let. Dělám o tom i přednášky a semináře. Dělám i průvodce a "tyrana" - to pokud nenajdete vytrvalost v sobě a chcete jít dál. ;)
Já si celkem myslím, že na tom něco bude. Ono je docela dobré pěkně se rozhýbat a navodit si takovou příjemnou fyzickou rovnováhu. Zvlášť jsou pak ty cviky vhodné pro lidi, co mají málo času. Protože Pět Tibeťanů opravdu moc času nezabere. A i když se to zdá docela náročné, tak není - zachviličku si tělo zvykne. A co je hlavní, rovnováhu to přináší i psychice - já je civičím ráda.
Chcela som začať cvičiť jógu. Keďže v našom meste nie sú kurzy, kúpila som si túto knižku. Čas ukáže, či tie cviky sú na niečo dobré.
Tak jak je to podáno v knize se tomu doslova a do písmene nedá věřit, ale trocha pravdy v něčem určitě bude. Nejlépe je to vyzkoušet.
jóga tělesná cvičení zdraví zdravý životní styl Pět Tibeťanů kundalini jóga
Toto je nejvýstižnější knížka na toto téma jakou jsem četla. Prostě jen začít .... Zázraky se dostaví .... Já začínala na 4 ... A bez techniky ... teď už to dávám ... stavy extáze nemám ... ale v pohodovému rauši už jsem ....