Svět Stínu
Sergej Lukjaněnko
Petr Chrumov série
< 2. díl
Hlavní hrdina románu "Hvězdy - ty studené hračky" Andrej Chrumov se už na konci svého dobrodružství na planetě Vlast rozhodne, že se musí nutně podívat do světa Stínu, odkud předtím uprchla celá planetární soustava geometrů. Po lukjaněnkovsky obvyklých dobrodružných a na překvapení bohatých peripetiích se mu jeho záměr daří alespoň potud, že se do centra Galaxie, tedy do "světa Stínu", skutečně dostane. Objeví tu další humanoidní civilizace, které mezi sebou vedou klasické "hvězdné" války. Najde tu ale pomoc pro Pozemšťany a další Slabé civilizace Konkláve? Odpověď na tuto otázku dostanete v druhé části "hvězdné" dilogie.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2013 , Argo , TritonOriginální název:
Zvjozdnaje ťeň, 1998
Polemizovat nad kvalitou autora je jako tahat norkový kožich do bazénu. Lukjaněnko je klasa, jak už v mnoha knihách dokázal. Kniha je čtivá a psána klasickou Lukjaňenkovinou, i když má o něco lepší dílka není to vůbec špatné,kniha je dějově uspořádáná a konec vcelku povedený. 4starsy určo.
Oddechové čtení. Líbí se mi, že příběh je ukončen, ikdyž trochu rychle a odbytě, Jen obálka nic moc.
Osobně se mi druhý díl líbil víc, je to čtivá, nevšední sci-fi, postavy propracované, autorův styl příjemný. Se závěrem se popasoval se ctí.
První díl dilogie se mi zatím nepodařilo sehnat, i tak ale myslím, že čtením rovnou druhého dílu jsem nic nepokazila. Horší je to spíš s obecným dojmem z příběhu, který se mi zdaleka nezdá tak poutavý, jak je to jindy u Lukjaněnka zvykem.
(8/10) V knize se opět dost filozofuje a polemizuje a možná je přecejen až trochu moc rozvláčná (nebo to je možná i tím, že jsem si teď napůjčoval moc knih a snažím se tím pokudmožno co nejrychleji prokousat), ale konec se mi líbil.
Prvni kniha byla lepsi. V druhe se Petr Chrumov uz prilis zamotova a vyvrcholeni je na tak rozsahly dej slabsi az nijake...
Je to přímé pokračování prvního románu, a tak nemůžeme čekat rozdíl v kvalitě děje nebo psaní. Zase se tu hodně filosofuje a zase nám autor podsouvá, co si on (nebo jeho hrdina) myslí a je to těžké číst, pokud s ním nesouhlasíte, protože román není vhodný prostor na polemiku. Místy je kniha těžkopádná a nemusela být tak rozvláčná. Hlavně závěr je natahovaný a rozuzlení slabé.
Jedna z mála "druhých knih" (z dilogií), co mě tolik nenadchla jako její předchůdkyně. Je sice zajímavá, ale jedno přečtení mi možná docela stačí.. Petr je můj favorit, ale vysílat tak daleko ho autor nemusel..
2005 | Noční hlídka |
2005 | Denní hlídka |
2007 | Bludiště odrazů |
2005 | Šerá hlídka |
2006 | Poslední hlídka |
Na můj vkus se zde moc filozufuje,začátek opět rozvláčny ale jinak jsem si pěkně počet