Sbohem buď, lásko má
Raymond Chandler
Phil Marlowe série
Jednoho dne se Phil Marlowe potká se Zubrem Malloyem. Toho právě pustili z vězení a on se teď snaží najít svou dávnou lásku Velmu. Marlowe se případu ujme, ale zdá se mu natolik složitý, že už se smiřuje s tím, že jej nedořeší. Ale pak se ocitne ve správnou dobu na špatném místě… Co zpočátku vypadalo jako rutinní a nezajímavý případ se během jedné noci změní v případ, v němž se objeví několik mrtvol, korupce, jeden povedený věštec a jedná krásná dáma.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , Mladá frontaOriginální název:
Farewell, My Lovely, 1940
Audio od CRo. Nacteni skvele, ale jinak zadna pecka. Zbytecne moc postav, roztahane a zpusob, jak se pripad vyresil... Celou dobu patram s Marlowem a netusim, kam to povede a najednou bum, prask. Vse je objasnene. A ja nemam poneti, jak k tomu Marlowe dosel. Tak to nakonci vysvetli a je to tak divne, nerealne a pritazene za vlasy, ze me to az otravi. Ne, tohle patrani, kdy ctenar netusi, co a jak a na konci dostane od detektiva milostive vysvetleno, kdo je vrah a jak na to prisel, neni muj salek kavy.
Audiokniha Čro. Načtená panem Lněničkou se moc příjemně poslouchá, ale je to tak na usnutí. Děj se táhne jak lepidlo, nedokázala jsem se na to soustředit, myšlenky mi utíkaly kamkoli, jen ne k příběhu. Nuda.
Díky ČRo za skvělé zpracování s již níže chváleným P. Lněničkou. Chandlerovi knihy o PM mě baví. Nejen pro čtivost a jazykovou hravost (díky za skvělý překlad), ale i pro všechny dějové kličky a postavy.
[četba ČRo]
Cynismus, sarkasmus, nihilismus, drsná škola, vše zabalené v nepřekonatelné barevnosti jazyka, popisu atmosféry a chandlerovském humoru. Mnoho částí je radost sama.
Ovšem mou sklenkou kvalitní whisky už se spíš asi nestane.
Sbližujeme se už mnoho let a teprve tentokrát jsem se kvůli vynikajícímu Petru Lněničkovi kousla a dotáhla americkou káru do cíle. Až příliš často mám u Chandlerovy stylizace pocity, které popisuje possekre . . .
Ale zamilovala jsem se do hudrmanice (tak mi s láskou říkala kdysi mamča - tleskám překladateli) a taky do růžového brouka. A do komentáře od HerrPilot samozřejmě.
4/3
Je to takové nabubřelé, moc americké, moc silácké. Má to spád, ale asi tuším, proč mě Phil Marlowe neuchvátil už kdysi dávno, kdy jsem naprosto propadla čtení. Vyloženě špatné čtení to není, ale Chandlera už vyhledávat nebudu. Pro mě není nijak moc napínavý, nápaditý nebo vtipný a už vůbec ne uvěřitelný. Během čtení mě mnohokrát napadlo slovo klišé...
Soukromé očko Phil Marlow a jeho vyšetřování, při kterém občas dostane i nakládačku. Nenechá se odradit a pokračuje dál. Vždy nakonec odhalí pravdu a pravého viníka. Skvěle načtená audiokniha a já si ji užila.
Dopřála jsem si pro radost jedno retro na ČRo2; druhý díl série s Philem Marlowem četl Petr Lněnička a slušelo mu to.
Americká drsná škola… Tak proč mám pocit takové pohody? Královsky se bavím, kruťárny mě nenatahují na skřipec, těším se, jak to dopadne.
No jo, to jo, - potřebuju vědět, jak to dopadne, samosebou. Ale, - jak zmiňuje mi-380, HerrPilot (ve svém skoro nachlup rok starém roztomilém komentáři), - a asi i někdo další: Chandlera zajímala víc atmosféra než zápletka samotná. U většiny autorů něco takového projde stěží. Jenže, Chandler nebyl většina…
A tak se v tom jeho hutném světě dočista rozplynete, a když se zas ocitnete v reálu, rozuzlení vám připadá jako poslední věc, na kterou byste si snad měli stěžovat. :)
Tohoto Chandlera jsem četl koncem 60. v knize 3x Phil Marlowe. Tradiční příběh detektiva z města andělů jsem si po více než 50 letech připomněl v audiu ČRo Dvojka v podání Petra Lněničky.
Phil Marlowe je opravdu nesmrtelný, tolik bezvýchodných situací a pokaždé vyvázne, to je opravdu velký kumšt. Děj této knihy mě připadá lepší jak u prvního dílu této série. Zápletka je celkem dobře vymyšlená a příběh je napínavý. Celkem jsem spokojený.
Sedím u počítače, nedělní odpoledne utíká jako závodní kůň po salámové pohrůžce, usrkávám z jablečného Jupíku, který jsem si pro větší efekt nalil do sklenky na whisku a přemýšlím, co o téhle knížce napsat.
Vlastně šlo o mou první originální „marlowovku“, nikoliv o napodobeninu od jiného spisovatele. Před četbou jsem, poučen popisem žánru, očekával detektiva v baloňáku s kloboukem, naraženým do čela, třídenním strništěm, dechem v dutině ústní dobře uleželého nápoje a tváří svou morfologií připomínající pole u Verdunu krátce po skončení Velké války, kterak klátí ženy i barové podvodníčky (každé jinak, samozřejmě), žehrá na život, pije, bloumá městem, a občas si jen tak z legrace zavyšteřuje, aby dámě z finančáku koncem měsíce ušetřil hovor ohledně prázdného políčka, nadepsaného „Příjmy“.
A to jsem také dostal. Phil Marlowe pije, vyšetřuje, žehrá a lumpy kosí nejen pěstmi a olovem, nýbrž také dobře načasovanými Molotovovými koktejly sarkasmu a nihilismu. Pravda, milování a vražedná zápletka jsou zde opomíjeny jako milostný život tasemnic, ale dle Chandlerovy biografie od Toma Hineyho autora zajímala vždy spíše atmosféra příběhu, než zápletka. A upřímně řečeno tady mi to fungovalo. Úžasný noir se zajímavými postavami, atmosférou a ještě lepšími popisy (kupříkladu popis nesmělého brouka v policejní kanceláři z hlavy nevyženu ani více jak měsíc po dočtení), formující asi nejzábavnější non-parodickou detektivku, jakou jsem doteď četl.
Při něčem takovém nemohu jít pod 5* a do zásobníku si nabíjím první „marlowovku“ – Hluboký spánek. Dobrou noc.
O kus slabšie ako môj prvý Chandler. Na tak krátky román trvalo strašne dlho kým to nabralo otáčky a výborné rozuzlenie to už nezachránilo. Uškodil aj slabý preklad, ktorý zlyhal v tom, čo je na Chandlerových románoch najlepšie a teda drsné hlášky, hovorový jazyk a neopakovateľné prirovnania (ide o dvojzväzok s románom Žena v jazere z roku 1985). Pani prekladateľka sa zrejme neunúvala pozrieť si pár dobových filmov, aby trochu lepšie pochopila, ako lepšie vystihnúť jazyk, ktorým sa v knihe hovorilo. Do Ženy v jazere sa mi vôbec nechce.
Audiokniha - hezky se to poslouchalo.
Coby ohrožený druh v pracovním procesu stále P.M. hájí svoji vybranou profesi, i přes tělesnou újmu na zdraví, od níž mu autor z gustem nepomáhá.
Případ - Cherchez la femme, klíčové heslo, které tragicky motá hlavu mužům.
Hlášky jsou někdy až až, ale fialové oči a velké smaragdové náušnice v boa z bílé polární lišky vyrovnávají skóre.
Stará dobrá klasika.
Poslouchal jsem jako audioknihu. O dost lepší než Hluboký spánek, takové ucelenější, uvěřitelnější a méně zmatečné. Ze začátku se mi to celé zdálo trochu překombinované a nějak moc zvláštních náhod, ale na konci to o to lépe všechno klaplo na své místo.
Jediné co mi zabránilo se pustit do dalšího dílu je jeho momentální absence v mém playlistu... víckrát už takovou chybu neudělám.
Moc pěkně napsáno. Ta přirovnání, metafory - to nemělo chybu. Také atmosféra, kde se vše odehrává, výborně popsaná.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno detektivní drsná škola rozhlasové zpracování Los AngelesAutorovy další knížky
2011 | Hluboký spánek |
1967 | 3x Phil Marlowe |
1965 | Dáma v jezeře |
1976 | Poslední útočiště |
2011 | Sbohem buď, lásko má |
Četl jsem před mnoha lety, nyní jsem poslouchal audioknihu v ČRo. Klasika, k níž není co dodat, perfektní, 5*.