Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Písečný muž je skvělým pokračováním příběhů vyšetřovatele Joony Linny. Děj je napínavý a obsahuje i skvělou nervy drásající závěrečnou scénu. Opět se objevuje i má oblíbená ženská postava Saga Bauerová, která se neohroženě vrhá do akce :) Za mě rozhodně doporučuji.
Také se zde dozvíme další střípky o Joonově minulosti.
Zatím asi jedna z nejlepších od této dvojice. Přečtená velice rychle a stále se něco dělo.
Severská klasika. Stále tomu nějak nemůžu přijít na chuť. Chybí tomu lehkost a tím pádem i uvěřitelnost. Tady je patrná snaha šokovat za každou cenu. Ale čte se to celkem hezky.
Božeeeeee! Já je prostě miluju. Já nevím jak to dělají, ale každá jejich kniha je lepší a lepší. Jelikož čtu knihy postupně, tak momentálně tahle mě bavila úplně nejvíc. Líbí se mi styl jejich psaní. Krátké a svižné kapitoly. Nezabíhají do zbytečných a nudných detailů a drží čtenáře pěkně napnuté. Opravdu klobouk dolů! :) Po dlouhé době autor(autoři), kteří si drží kvalitu psaní a nejedou pouze na kvantitu vydaných knih.
(a obrovská pochvala, slovo lakonický se už objevilo jen jednou, oproti minulému dílu :D )
no a teď už vzhůru na Stalkera :)
Cetla jsem vsechny knihy od tohoto autora, ale tahle kniha za me byla asi nejsilnejsi. Uzasne napsane!
I za mě asi nejlepší díl. Opravdu vše dokonalé, podrobně rozepsané a hlavně zajímavý konec se vším všudy. Doporučuji a jdu se podívat na další díl :)
super. za mna zatial najlepšia knižka série. nemohla som sa odthrnúť. uvidíme čo predvedú v stalkerovi. :D
Knihu som si kúpil napriek vydaniu v českom jazyku. Príbeh sa rozbehne hneď a svižne. Ste vtiahnutý do severskej zimy. Kde bol ten neznámy človek sedem rokov, kde sa nachádzal. Všetci ho pochovali a oplakali, ale on sa objaví. Autori podsúvajú čitateľovi nepreberné množstvo otázok, pričom po desiatkach stranách vám ukážu čo je napätie. V postave Jureka Waltera neuvidíte druhého Hanibala Lectera, ale skôr pána Kuklinského od Philipa Carla, ale skôr Mr.Brooksa (Kevina Costnera) a kombinácie pána Kampuscha z Rakúska. Drsná severská kriminálka opäť nesklamala. Dej je prešpikovaný zvratmi a napätím, ale ku koncu mi chýbala nie čerešnička na torte, ale čerešnička zo stopkou. Viem si predstaviť zopár odpovedí na nezodpovedané otázky z knihy. Napriek tomu je to dobrý thriller a odporúčam ho každému.
Za mě pecka, moc se mi líbilo, že kniha začala tam, kde minulá skončila... Nutilo mě to číst dál a dál.. No a ten konec? Dočetla jsem s otevřenou pusou a hned se pustila do dalšího dílu... Jinak každá kniha od autora je lepší a lepší.... :) doporučuju přečíst a fakt číst postupně, jak vyšly
Opět čtivé, navíc děsivé, místy brutální, nutící číst a číst. Děj začíná tam, kde končil naposledy, což je super. Příběh se okamžitě rozjíždí, dozvídáme se konečně podrobnosti o Joonově noční můře, Jurkovi Walterovi. Do hry vstupuje opět krásná, mladá a šikovná Sága, její vliv na vyřešení případu je značný, neméně důležitou část si zase odpracuje Joona. Autoři nám ukazují, že tím zlým nemusí být jen vrazi, že zlo může číhat i za bílým pláštěm. Vnímám to jako varování před zneužitím psychiatrie.
A jak jinak, kniha zase končí tajemstvím, tak, aby se další příběh měl hned kde rozběhnout. Budu se těšit.
Opět dokonalé. Čtvrtá kniha a zase lepší, než ta předchozí. Prostě ji musíte číst, nedá se odložit, nedá se na ni nemyslet. Série s komisařem Joonou Linnou mě opravdu pohltila. Jeho soukromý život se s různou intenzitou prolíná všemi díly (alespoň doposud), takže je to tak trochu na pokračování.....
napětí severská krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
(audikniha) Poslech této knihy jsem vypnul poměrně záhy.
Pod záminkou vyšetření poslat doktora k velmi nebezpečnému vězni, aby mu sebral nůž, je přecejen dost málo pravděpodobný scénář. Takže bylo zřejmé, v jakých nelogičnostech se příběh ponese dál - děkuji, nemám zájem.