Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno:Originální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
![Šánka Šánka](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23876/m_sanka.jpg?v=1720339434)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Strhující, dynymické, neskutečně dobré !
Sérii čtu postupně, minule jsem si myslela, že Svědkyně ohně byla vrchol, kdepak, Písečný muž byl snad ještě o fous lepší. Seveřani Keplerovic, vy mně teda dáváte !
![Hynais Hynais](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nevím, jestli je to tím, že postavu detektiva Holea nic nepřekoná, ale mě prostě Joona Linna nebaví (zatím...) Jednak je na můj vkus příliš dokonalý a všechno ví lépe než ostatní (takže mi přijde kapku neuvěřitelný) a také se málo svěřuje se svými myšlenkami (takže mi přijdou jeho postupy kapku moc nahodilé). A popisy vypjatých scén jsou (možná díky přítomnému času) většinou předvídatelné a málo strhující. Zajímavé bylo snad jen chování pacientů, lékařů (a policistky) na uzavřeném oddělení. A to na víc než tři hvězdičky nestačí... Ještě přečtu alespoň jeden příběh z pera severské manželské dvojice, třeba změním názor...
![NikaMirka NikaMirka](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55576/m_55576-tpl.jpg?v=1459854937)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
K Lars Keplerovi jsem neměla slov už u prvních knih a teď? Bere mi dech tím, jak dokonale jsou jeho knihy propracované. Nemám slov k tomu, jak úžasně se jeho knihy čtou a že každou další knihou nasazuje laťku o trochu víš. Je to jako skok o tyči, jenže Lars Kepler je pokaždé o hodně výš než laťka, kterou přeskakuje. Pokud se chystáte číst tuto knihu a nečetli jste předchozí díly rozhodně nezačínejte a neošiďte se o ten požitek z četby všech dílů od prvního po poslední. Pokud bych to měla říct jinak, bylo by to jako byste při milovaní přeskočili a vynechali naprosto všechno co k tomu patří a to by byla nehorázná škoda. Lars Kepler a jeho písečný muž je fantastické čtení pro náročné čtenáře ... zatím jsem nenašla lepšího spisovatele, který by mě bral dech s každým jeho novým dílem. Za mě jednoznačně pět hvězdiček i když bych nejraději dala deset.
![Bee Bee](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/6826/6826-tuM.jpg?v=1421840165)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tohle je naprostá špica. Autoři nám celou sérii hází drobečky informací a v tomhle díle se konečně rozjede očekávaná akce a navíc se dostaneme na kobylku Joonovi. Určitě se tu musím zmínit, že jsem si hodně oblíbila Sagu, a to už v předchozích dílech. Tady s ní máme víc akce a to je prostě super. Byl to snad nejakčnější díl a taky podle mě zatím nejlepší.
![Rebecca188 Rebecca188](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Výborně napsané od začátku až do konce. Už dlouho jsem neměla tak drsný a mrazivý pocit a konec mě úplně rozhodil. Na Stalkera se teprve chystám.
![Penguin07 Penguin07](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29262/29262-LpV.jpg?v=1410168919)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedním slovem parádní! Už od začátku čtenář musí zapojit mozkové buňky. Nedá mu to,pořád se na povrch dere otázka,jak to ten Jurek vlastně měl všechno vymyšlené a zařízené. Závěr knihy jsem pročetl s otevřenou pusou a ještě dlouho po přečtení mi všechno šrotovalo v hlavě a ne a ne z toho usnout. Úžasná kniha,kterou můžu jen doporučit.
![niknikita niknikita](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52222/m_niknikita-rPt.jpg?v=1570867862)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čuřil to stručně a jasně řekl za mne a já přidám hvězdičku navíc. Myslím, že tahle dvojice autorů stojí za čas, který jsem strávila příjemným čtením, které má spád a napětí až do samého konce.
![Jane100 Jane100](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80177/m_jane100-woI.jpg?v=1540922304)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Lars Kepler mě opět dostal. Kniha měla plynulý děj s jako obvykle strhujícím závěrem, který jsem hodně dlouho rozdýchávala (což se mi už hodně dlouho nestalo - naposledy u Zmizelé od Gilliann Flynnové.) Asi dvě hodiny po přečtení sem si utíkala koupit Stalkera. Prostě jsem nemohla odolat!
![KattyV. KattyV.](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29276/m_kattyv.jpg?v=1735510030)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku jsem dočetla dneska ráno a přemýšlela, jaký komentář sem napsat. Nechci se opakovat a psát "doalelůja" , jak je kniha skvělá a jak mne dostala a že jsem četla jedním dechem... :-)
Tady tu jsem četla trochu dýl, než na jeden dech, ale pokaždé jsem se těšila, až děti usnou a já knihu otevřu.
Tohleto byla bomba. Odjištěná, tikající bomba.
Super zápletka, napínavý příběh, spoustu nečekaných událostí.
Děkuji, pane a paní Keplerovi. :-))
PS: Velmi pozitivně hodnotím i obálky celé série.
![adela3128 adela3128](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57549/m_57549-1lS.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Panebože... Joono! Nemůžu tu vlastně nic moc napsat, abych něco neprozradila... Snad jen že oproti předchozím knihám měl Písečný muž daleko víc hororových částí, při kterých jsem se opravdu bála. A taky došlo i na slzy... Joona je můj hrdina...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wau, úžasná knížka, skvělé pokračování série. Nejvíce mě asi překvapil konec, který skončil docela otevřený, takže už se nemůžu dočkat, až začnu číst další díl :)
![1v8na 1v8na](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62664/m_1v8na-ZIk.jpg?v=1666705736)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
spoiler - Další vynikající příběh!!! Jednoznačně úžasný, propracovaný, výborný!!! Plný napětí, stupňuje se a nenudíte se ani na poslední stránce.
Hodně mě překvapila samotná zápletka a ze všeho nejvíc mě naštval konec knihy.
Už teď na mě doma v mojí knihovničce čeká poslední díl a to Stalker. Doufám, že se dočtu víc ve Stalkerovi, jak to bude s Linnou pokračovat.
![jitha jitha](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha se čte dobře, jen si neumím představit, že se na mladém (uvězněném) klučinovi nepodepíše několik let v izolaci... Má jen trochu šrámů po těle, ale jinak nic, žádné trauma...?
![Squish Squish](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jednoznačně nejlepší díl z celé série. Dočetla jsem ho jedním dechem a mám pocit, že to do dalšího dílu nevydržím...!!! Svižné, pěkně napsané, poutavé, zajímavé,... Rozhodně jedni z mých oblíbených autorů :)
thrillery napětí masové vraždy, sériové vraždy severské krimi psychologické thrillery švédské detektivky policejní vyšetřování zločinciAutorovy další knížky
2011 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
2012 | ![]() |
2018 | ![]() |
Nejdrsnější, nejodpornější, nejlepší... Joona & Saga navždy!