Pivní království Belgie
Filip Nerad
Belgie se v žádném případě nerovná jen Brusel. Království u Severního moře toho nabízí mnohem víc, a to i pro milovníky chuťových zážitků. Belgie je vyhlášená svojí čokoládou a hranolky s nepřeberným množství omáček. Pro většinu Čechů je ale určitě její nejpřitažlivější stránkou pivo. Vaří se tam téměř 2000 různých piv, které z Belgie dělají jednu z pivně nejrozmanitějších a nejzajímavějších zemí světa. Trapistické pivo, lambic, gueuze, kriek, dubbel nebo tripel jsou jen některé z typických belgických pivních stylů. Po těchto pivních specialitách vás v této knize provede bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu a pivní znalec Filip Nerad. Prostřednictvím jeho pivního putování zároveň procestujete celou Belgii a poznáte i mnohá její méně známá místa. Zjistíte, co všechno spojuje známý trapistický klášter Orval s Českem, jak souvisí bruselská kanalizace s unikátními spontánně kvašenými pivy a kde leží belgický Žatec. Dozvíte se také, jak hluboko jsou Belgičané ochotní sáhnout do peněženky, aby se mohli zakousnout do chmelových výhonků, jak se páruje pivo s čokoládou nebo kudy vede první pivovod na světě. To vše je doplněné zajímavými postřehy o Belgii a mnoha fotografiemi.... celý text
Přidat komentář
Velice čtivý tématický cestopis. Při čtení knihy jsem dostal chuť navštívit popisována místa a ochutnat jejich pivní bohatství. Dozvěděl jsem se též spoustu informací o typických Belgických pivních stylech. Při další návštěvě pivotéky snad knihu doplním i o chuťové a čichové vjemy.
Téma je zpracováno podrobně, doplněno mnoha fotografiemi, ale doporučuji hlavně znalcům nebo fanouškům piva.
Belgie nejen pivní očima zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu. Velmi působivě napsáno.Rozšíří to obzory.Na zdraví.
Přečteno během jednoho víkendu. V Belgii jsem žila, takže belgická piva mám odzkoušená a ráda se k nim vracím a tahle kniha přinesla plno nových informací a zajímavých detailů o jednotlivých pivech a belgické pivní kultuře. Doporučuji :)
Vydal jsem se na třítýdenní výpravu do Belgie. Co jiného si přibalit sebou, než knihu o belgickém národním pokladu. Autor, který dělá v Belgii už několik roků zpravodaje, popsal belgické pivo ze všech možných směrů a navštívil různé pro pivo v Belgii významné oblasti. Takže se můžete těšit na dubbel, tripel, quadrupel, trapistické pivovary, vánoční piva, kriek, lambic, gueuze, atd. Jako takový úvod do belgických způsobů vaření piv, doporučuji.