Planeta idiotů

Planeta idiotů
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550845/bmid_planeta-idiotu.jpg 4 327 327

Apokalypsa přišla s širokým úsměvem, ve kterém na nás cenila zuby. Nebyla to žádná hollywoodská kosmická šupa, žádný asteroid nebo supervulkán. Byla nenápadná a plíživá a lidstvo ji vlastně ani nepostřehlo. Nikdy nezapomenu na tu ženu v metru. Byla první a hlas měla jako zvon. Později se k ní přidali další. Stovky tisíc. Miliony. A nakonec miliardy. Byl jsem u toho. Od nesmělého začátku až po trpký konec. A tohle je záznam toho, co jsem viděl a co jsem prožil – moje osobní kronika konce světa.... celý text

Dandy1
06.08.2023 5 z 5

Slupla jsem to jako malinu za jedno deštivé odpoledne.

Maraiser
23.07.2023 5 z 5

Ze začátku jsem si říkal, to je super humorná knížka. Postupně mne humor přecházel. Ne sice až k nějakým dramatům, ale prostě v určitých chvílích už se člověk nesmál, jen si říkal: "Do prčic, tohle se ale klidně stát může".
Jen Monica Bellucci mne na závěr drobet zmátla .

Mindy
18.07.2023 4 z 5

Děsivé, ale přitom místy zábavné. Kniha se velmi dobře a rychle čte. Ale obávám se, že příští generace neosloví tak, jako nás teď, protože jména současných politiků, která se zde vyskytují (Babiš, Bartoš, Okamura), budou nejspíš zapomenuta. Při citaci premiéra: "Musíme zamésť před vlastním prahem. Mějtě oči otevřené..." si budou myslet, že se jedná o chybu tisku.

Kuffenbach
11.07.2023 5 z 5

Takže asi takto: je to Eko agitka, o tom není pochyb. Na druhou stranu je nejasné, na které straně barikády nám autor vlastně stojí. Na třetí stranu se to čte skvěle. Na čtvrtou stranu jsem v tom stylu psaní našel Kulhánka v kombinaci s Páralem, a to můžu. Na pátou stranu tudíž následuje 5 hvězd a titul Překvapení roku. Našincům a jiným hovadům doporučuji!

d.fogas
16.06.2023 3 z 5

Pro podobne, ale lepsi zkuste najit "Zpev drozda" a "Potomci lidi".

misaC
12.06.2023 5 z 5

Vtipné s různými narážkami, děsivé i k zamyšlení.......

michal8079
26.05.2023 4 z 5

Parádní oddechovka, vtipné, svižné a s "idiotní" pointou k zamyšlení.

Bediczek
14.05.2023 5 z 5

Naprostá jízda, od začátku do konce. Příběh je vlastně dost jednoduchý a přímočarý, pouze z pohledu hlavního hrdiny. Ale pořád čtenáře nutí číst dál, protože se chce dozvědět víc. Nezačne nudit po 10ti stránkách jako Kotleta. Funguje humor i napětí, občas je to i smutné a ten konec je prostě skvělý, BRAVO!

NemmamSlov
30.04.2023 5 z 5

"Jste lhostejní a sebestřední! Opájíte se vlastní výjimečností, ale přitom jste jen prd ve větru!"

Najviac sa mi páčil hrdina tejto knihy. Bol to obyčajný človek, ktorému sa lepila smola na päty, a keď sa mu začalo konečne dariť, ľudstvo začínala hubiť neznáma choroba.

Výborný príbeh autor postupne dávkuje informácie o tejto chorobe a Bureš zároveň poukazuje na niektoré problematiky ľudstva. Ono treba pochváliť aj štýl písania, ktorý tomu dodával skvelý nádych a ľahšie sa to potom číta.

Vik909
04.04.2023 5 z 5

Šla jsem do této knihy naslepo po předchozí zkušenosti s Burešovými spisy a rozhodně jsem nebyla zklamaná, vykreslená apokalypsa byla popsána tak dokonale živě, že jsem měla během čtení strach z usmívajících se spolucestujících v MHD. Představa, že bych se objevila ve světě idiotské totality, kde víte, že nemáte šanci kohokoliv podplatit či přemluvit k "odpuštění" byla silně děsivá. Přesto je text prolínaný tak úžasným tónem hlasu vypravěče, který dokáže odlehčit i odpornou scénu, že jsem dokázala knihou doslova proplout s úsměvem na tváři (i když v některých scénách ztěžka). Kniha pro všechny čtečky, čteče, čtenáře! Knihou jsem prolítla za dva dny a ani nevím jak.
Zkrátka nešlo přestat. Jednoduše to byla bomba. (A tečka)

maluck
29.03.2023 5 z 5

Skvěle napsané postapo z dnešní doby, které nás nutí k zamyšlení. V příběhu je i za pomocí černého humoru vykresleno, jak se nechá lidstvo lehce zfanatizovat. Závěr je překvapivý a výsledkem je v podstatě to, že si takový konec zasloužíme.
"Během trestu muž neustále ječel, prosil a sliboval. K tomu mu z ampliónů vyhrávala píseň Zlatíčka od Kapitána Dema: JÁ VÁS MÁM RÁD. I KDYŽ MĚ UŽ TROCHU ZAČÍNÁTE SRÁÁÁT..."

kikies
16.01.2023 5 z 5

Vtipné, zarážející, mrazivé, děsivé.... asi tak se dá popsat průběh čtení Planety idiotů. Dost mě to bavilo, věřím, že to osloví i netypické čtenáře tohoto žánru. Plné narážek na současnost, s jasným poselstvím na pozadí. Čte se moc dobře - tak nějak toho Bureše asi začínám mít ráda! :)

maximus13
09.01.2023 5 z 5

Borec Roman Bureš. Velice doporučuji rychle koupit a přečíst tuto knihu, neboť v ní je dost odkazů na dnešní situaci ve společnosti. Čtení je to pochopitelně oddychové u kterého si krásně odpočinete a dobře pobavíte. Čte se to jedna báseň.
Opravdu kniha pro čtenáře všech věkových kategorií. Jsem přesvědčen, že nad touto knihou stráví zábavné chvíle i čtenář, který nečte postapokalyptické téma. Manželka tento typ knih zásadně nečte, ale už je v polovině knihy a vypadá to, že si příběh užívá.

panPatejl
04.01.2023 4 z 5

Kvalitní burákovka, která má však možná až moc vážné mravokárné rozuzlení. Pro jednou to ale Romanovi odpustím.

Schary
14.12.2022 5 z 5

Tak opět skvělá kniha od pana Bureše. Knížka je o apokalypse trochu jinak, v podstatě se lidstvo vyvíjí od zhuleného chování, přes smrtelnou nenávist k lidem, které posedlost Matkou a všeláskou nepostihla, pak dojde k mírně fašistické etapě, kdy normální lidé jsou pronásledování a uvrhnutí do pracovních táborů atd... Závěr je opravdu zajímavý, překvapivý a bohužel ukazuje na to temno, které stojí za naší civilizací a všem je nám to jedno, proto autorovi tleskám.

niknikita
12.11.2022 4 z 5

Prosmála jsem se prvními stránkami a pak mi začal postupně tuhnout úsměv na rtech. Trochu černého humoru na pozadí apokalyptického příběhu, který se opírá o podobnost čistě náhodnou, tak na mne působila moje první kniha od autora.
Roman Bureš se mi asi dostal pod kůži, přestože Sci-fi mne doposud trošku míjela.

r0st4
03.11.2022 3 z 5

3.5/5
*Čteno ušima v perfektním podání Romana Říčaře* Teda musím říct, že čím víc se mi toho poslední cca rok až dva dostává do rukou, tím víc přicházím na chuť českým autorům. A Planeta idiotů v tomhle není výjimkou; byť z ní zdaleka nejsem tak nadšený jako třeba z Maříkovy Salamis či Fritzovy antologie.

Tenhle popis tak trochu jiné apokalypsy je obzvlášť v první cca polovině naprosto dechberoucí. Burešovi se daří formou de facto deníku budovat neuvěřitelně hutnou atmosféru plnou beznaděje, z níž je člověku nejednou velmi těžko. Bohužel to ale funguje vlastně jen do chvíle, dokud hlavní hrdina (a s ním i čtenář) tápe. Jakmile se děj přehoupne přes tuhle tíživou etapu, kouzlo, alespoň pro mě, tak nějak vyprchá a z knížky se stává veskrze průměrný survival, v němž se ale vlastně už nic moc neděje.

P.S.: A rozhodně souhlasím s ostatními tady, že byl epilog až moc doslovný a vlastně i zbytečný. Na jednu stranu mám vysvětlení rád, ale tady působilo příliš polopaticky a tak nějak vynuceně. Bez něj knížka vyznívá přeci jen o něco lépe.

PosPol
31.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Nechala jsem si číst od pana Říčaře jako audioknihu a naprosto TOP! Mám za sebou od Bureše Říši, tato kniha směle sekunduje, co se týče kvality. Hlavní hrdina je svědkem toho, jak lidem jednoduše řečeno jebne. Přestanou se starat o sebe, přestanou jíst zvířata, všechno je jim jedno, ale především milují Matku. Koho nemilují jsou ale ti, co nadšení pro Matku nesdílí a koho nezavraždí, ten jde do lágru. Dystopie, která ale dává smysl. Nějak podobně to totiž cítím i já - pokud se nezačneme o planetu lépe starat, ta nám to vrátí. Protože hostitel se vždy snaží zbavit parazita. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, zajímalo mě, jak lidstvo dopadne. S koncem jsem byla spokojena, stejně jako s Epilogem, díky kterému mohu usnout, aniž bych hodiny bádala, jak by to vlastně dopadlo. Jsem vždy nadšena, když zjistím, že i u nás máme naprosto skvělé spisovatele :)

harena
30.10.2022 5 z 5

Skvělé, děsivé, vtipné, výborně psané, kniha se těžko odkládá. Moje dcera by řekla "boží !!". Jen bych nechala čtenáře přemýšlet a také vynechala epilog. I když........ať žije MATKA !! Moje první setkání se spisovatelem a už si objednávám první díl jeho trilogie, protože pan Bureš prostě umí psát.

stanislava7096
29.09.2022 5 z 5

Velmi čtivé. Autor mě bavil českými reáliemi, smyslem pro humor, uvažováním hlavního hrdiny. Takhle si vlastně představuji dokonalou apokalypsu a hrdinství bez tréningu v tělocvičně. Kam se na to hrabe asteroid a atomovka.

Roman Bureš
česká, 1975