Planeta idiotů
Roman Bureš
Apokalypsa přišla s širokým úsměvem, ve kterém na nás cenila zuby. Nebyla to žádná hollywoodská kosmická šupa, žádný asteroid nebo supervulkán. Byla nenápadná a plíživá a lidstvo ji vlastně ani nepostřehlo. Nikdy nezapomenu na tu ženu v metru. Byla první a hlas měla jako zvon. Později se k ní přidali další. Stovky tisíc. Miliony. A nakonec miliardy. Byl jsem u toho. Od nesmělého začátku až po trpký konec. A tohle je záznam toho, co jsem viděl a co jsem prožil – moje osobní kronika konce světa.... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2021 , Audioteka , Epocha (ČR)Interpreti: Roman Říčař
Ze začátku jsem si říkal, to je super humorná knížka. Postupně mne humor přecházel. Ne sice až k nějakým dramatům, ale prostě v určitých chvílích už se člověk nesmál, jen si říkal: "Do prčic, tohle se ale klidně stát může".
Jen Monica Bellucci mne na závěr drobet zmátla .
Děsivé, ale přitom místy zábavné. Kniha se velmi dobře a rychle čte. Ale obávám se, že příští generace neosloví tak, jako nás teď, protože jména současných politiků, která se zde vyskytují (Babiš, Bartoš, Okamura), budou nejspíš zapomenuta. Při citaci premiéra: "Musíme zamésť před vlastním prahem. Mějtě oči otevřené..." si budou myslet, že se jedná o chybu tisku.
Takže asi takto: je to Eko agitka, o tom není pochyb. Na druhou stranu je nejasné, na které straně barikády nám autor vlastně stojí. Na třetí stranu se to čte skvěle. Na čtvrtou stranu jsem v tom stylu psaní našel Kulhánka v kombinaci s Páralem, a to můžu. Na pátou stranu tudíž následuje 5 hvězd a titul Překvapení roku. Našincům a jiným hovadům doporučuji!
Naprostá jízda, od začátku do konce. Příběh je vlastně dost jednoduchý a přímočarý, pouze z pohledu hlavního hrdiny. Ale pořád čtenáře nutí číst dál, protože se chce dozvědět víc. Nezačne nudit po 10ti stránkách jako Kotleta. Funguje humor i napětí, občas je to i smutné a ten konec je prostě skvělý, BRAVO!
"Jste lhostejní a sebestřední! Opájíte se vlastní výjimečností, ale přitom jste jen prd ve větru!"
Najviac sa mi páčil hrdina tejto knihy. Bol to obyčajný človek, ktorému sa lepila smola na päty, a keď sa mu začalo konečne dariť, ľudstvo začínala hubiť neznáma choroba.
Výborný príbeh autor postupne dávkuje informácie o tejto chorobe a Bureš zároveň poukazuje na niektoré problematiky ľudstva. Ono treba pochváliť aj štýl písania, ktorý tomu dodával skvelý nádych a ľahšie sa to potom číta.
Šla jsem do této knihy naslepo po předchozí zkušenosti s Burešovými spisy a rozhodně jsem nebyla zklamaná, vykreslená apokalypsa byla popsána tak dokonale živě, že jsem měla během čtení strach z usmívajících se spolucestujících v MHD. Představa, že bych se objevila ve světě idiotské totality, kde víte, že nemáte šanci kohokoliv podplatit či přemluvit k "odpuštění" byla silně děsivá. Přesto je text prolínaný tak úžasným tónem hlasu vypravěče, který dokáže odlehčit i odpornou scénu, že jsem dokázala knihou doslova proplout s úsměvem na tváři (i když v některých scénách ztěžka). Kniha pro všechny čtečky, čteče, čtenáře! Knihou jsem prolítla za dva dny a ani nevím jak.
Zkrátka nešlo přestat. Jednoduše to byla bomba. (A tečka)
Skvěle napsané postapo z dnešní doby, které nás nutí k zamyšlení. V příběhu je i za pomocí černého humoru vykresleno, jak se nechá lidstvo lehce zfanatizovat. Závěr je překvapivý a výsledkem je v podstatě to, že si takový konec zasloužíme.
"Během trestu muž neustále ječel, prosil a sliboval. K tomu mu z ampliónů vyhrávala píseň Zlatíčka od Kapitána Dema: JÁ VÁS MÁM RÁD. I KDYŽ MĚ UŽ TROCHU ZAČÍNÁTE SRÁÁÁT..."
Vtipné, zarážející, mrazivé, děsivé.... asi tak se dá popsat průběh čtení Planety idiotů. Dost mě to bavilo, věřím, že to osloví i netypické čtenáře tohoto žánru. Plné narážek na současnost, s jasným poselstvím na pozadí. Čte se moc dobře - tak nějak toho Bureše asi začínám mít ráda! :)
Borec Roman Bureš. Velice doporučuji rychle koupit a přečíst tuto knihu, neboť v ní je dost odkazů na dnešní situaci ve společnosti. Čtení je to pochopitelně oddychové u kterého si krásně odpočinete a dobře pobavíte. Čte se to jedna báseň.
Opravdu kniha pro čtenáře všech věkových kategorií. Jsem přesvědčen, že nad touto knihou stráví zábavné chvíle i čtenář, který nečte postapokalyptické téma. Manželka tento typ knih zásadně nečte, ale už je v polovině knihy a vypadá to, že si příběh užívá.
Kvalitní burákovka, která má však možná až moc vážné mravokárné rozuzlení. Pro jednou to ale Romanovi odpustím.
Tak opět skvělá kniha od pana Bureše. Knížka je o apokalypse trochu jinak, v podstatě se lidstvo vyvíjí od zhuleného chování, přes smrtelnou nenávist k lidem, které posedlost Matkou a všeláskou nepostihla, pak dojde k mírně fašistické etapě, kdy normální lidé jsou pronásledování a uvrhnutí do pracovních táborů atd... Závěr je opravdu zajímavý, překvapivý a bohužel ukazuje na to temno, které stojí za naší civilizací a všem je nám to jedno, proto autorovi tleskám.
Prosmála jsem se prvními stránkami a pak mi začal postupně tuhnout úsměv na rtech. Trochu černého humoru na pozadí apokalyptického příběhu, který se opírá o podobnost čistě náhodnou, tak na mne působila moje první kniha od autora.
Roman Bureš se mi asi dostal pod kůži, přestože Sci-fi mne doposud trošku míjela.
3.5/5
*Čteno ušima v perfektním podání Romana Říčaře* Teda musím říct, že čím víc se mi toho poslední cca rok až dva dostává do rukou, tím víc přicházím na chuť českým autorům. A Planeta idiotů v tomhle není výjimkou; byť z ní zdaleka nejsem tak nadšený jako třeba z Maříkovy Salamis či Fritzovy antologie.
Tenhle popis tak trochu jiné apokalypsy je obzvlášť v první cca polovině naprosto dechberoucí. Burešovi se daří formou de facto deníku budovat neuvěřitelně hutnou atmosféru plnou beznaděje, z níž je člověku nejednou velmi těžko. Bohužel to ale funguje vlastně jen do chvíle, dokud hlavní hrdina (a s ním i čtenář) tápe. Jakmile se děj přehoupne přes tuhle tíživou etapu, kouzlo, alespoň pro mě, tak nějak vyprchá a z knížky se stává veskrze průměrný survival, v němž se ale vlastně už nic moc neděje.
P.S.: A rozhodně souhlasím s ostatními tady, že byl epilog až moc doslovný a vlastně i zbytečný. Na jednu stranu mám vysvětlení rád, ale tady působilo příliš polopaticky a tak nějak vynuceně. Bez něj knížka vyznívá přeci jen o něco lépe.
(SPOILER) Nechala jsem si číst od pana Říčaře jako audioknihu a naprosto TOP! Mám za sebou od Bureše Říši, tato kniha směle sekunduje, co se týče kvality. Hlavní hrdina je svědkem toho, jak lidem jednoduše řečeno jebne. Přestanou se starat o sebe, přestanou jíst zvířata, všechno je jim jedno, ale především milují Matku. Koho nemilují jsou ale ti, co nadšení pro Matku nesdílí a koho nezavraždí, ten jde do lágru. Dystopie, která ale dává smysl. Nějak podobně to totiž cítím i já - pokud se nezačneme o planetu lépe starat, ta nám to vrátí. Protože hostitel se vždy snaží zbavit parazita. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, zajímalo mě, jak lidstvo dopadne. S koncem jsem byla spokojena, stejně jako s Epilogem, díky kterému mohu usnout, aniž bych hodiny bádala, jak by to vlastně dopadlo. Jsem vždy nadšena, když zjistím, že i u nás máme naprosto skvělé spisovatele :)
Skvělé, děsivé, vtipné, výborně psané, kniha se těžko odkládá. Moje dcera by řekla "boží !!". Jen bych nechala čtenáře přemýšlet a také vynechala epilog. I když........ať žije MATKA !! Moje první setkání se spisovatelem a už si objednávám první díl jeho trilogie, protože pan Bureš prostě umí psát.
Velmi čtivé. Autor mě bavil českými reáliemi, smyslem pro humor, uvažováním hlavního hrdiny. Takhle si vlastně představuji dokonalou apokalypsu a hrdinství bez tréningu v tělocvičně. Kam se na to hrabe asteroid a atomovka.
humorné sci-fiAutorovy další knížky
2015 | Propast času |
2019 | Inferium |
2020 | Říše |
2016 | Císařovna |
2021 | Planeta idiotů |
Slupla jsem to jako malinu za jedno deštivé odpoledne.