Po sezoně
Jack Ketchum (p)
Dead River, nejvýchodnější výspa Spojených států. Je po sezoně, letní hosté odjíždějí, na městečko, okolní lesy a pobřeží dosedá ospalost. Tu však naruší křik ženy slepě prchající před skupinou rozběsněných, krvelačných tvorů. Je po sezoně a v odlehlém domě u lesa našla klid na práci mladá redaktorka z New Yorku. Z odloučení se ji chystá vytrhnout pětice jejích přátel, a spolu s nimi i něco, co by si nikdo z nich nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech. Jedno z klíčových děl literárního hororu, syrový román o střetu civilizovanosti s primitivizmem, si konečně nachází cestu k českému čtenáři jako první svazek edice Moderní díla hororu. Román předkládáme v necenzurované podobě s předmluvou historika žánru Douglase E. Wintera a autorovým doslovem, kde Jack Ketchum líčí jeho nelehkou genezi plnou střetů s původním vydavatelem, na nějž byl text až příliš drastický.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2011 , Laser-books (Laser)Originální název:
Off Season: The Unexpurgated Edition, 1980
Konečně zase po dlouhé době pořádný horor! Kniha se i výborně četla a měla velmi zajímavý děj. Předčila má očekávání.
Existuje dobrý brak a špatný brak. O Ketchumovi jsem toho slyšel hodně, takže jsem předpokládal první možnost. A nespletl jsem se. I přes to, že tahle literatura neřeší žádné velké společenské dilema, nebo obecné problémy, ani nepoukazuje na neblahou situaci nebo lidský charakter. Přesto něco ukazuje a zejména zanechává pocit. V Ketchumově prvotině Po sezoně je to v obojím případě jistá beznaděj a připomenutí, že život nemusí být zrovna fér. A že když se vám stane něco příšerného, nemusí to být ničí vina, respektive za tím nemusí stát nic, co jste provedli. Oběti mohou být zcela nevinné. A některými viníky se pak mohou stát i ti, kteří měli a chtěli pomáhat (což je patrné zejména v závěru románu) - a z nich se nakonec stanou svého druhu také oběti, což je všechno nesmírně znepokojivé. Ketchum sice ve svém drsném a místy opravdu hodně nechutném a nepříjemném debutu z osmdesátých let přivádí na scénu podobu absolutního zla a nevinných obětí, zároveň však ve třetí příběhové linii ukazuje, jak se touha konat dobro může zvrhnout a zlo nevědomky dokonat (motiv, který prý z původního vydání musel vypustit, protože nakladatel to tak nechtěl - přitom to je na celé knize nejsmutnější, i přes všechny ty strašné scény, které je někdy bolestivé jen číst). Taky tenhle román leccos vypovídá o lidském myšlení a chování v extrémních situacích a o tom, že kdo se nakonec zachová jako hrdina, nemusí dopadnout dobře. A že ani vítězství není vždy skutečná výhra, když ztratíte až příliš.
Po sezoně je opravdu jen pro silné žaludky, toho násilí a beznaděje na mě bylo někdy (vlastně v poslední třetině neustále) až moc, ale i tak musím uznat, že Jack Ketchum napsal něco ve své době přelomového, co má ještě dnes potenciál čtenáře oslovit. A zanechat v něm pocit bezpráví a zvláštní smutek. Takhle to totiž prostě chodí. A to nejen v případě, že vás přepadne parta naprosto šílených, zvrchlých, perverzních a extrémní násilí milujících kanibalů. A pak, že hororová braková literatura nemůže mít přesah. Jen musí být dobře napsaná a promyšlená a čtenář musí zatnout zuby, nepozvracet se a přemýšlet, co se za tím vším vlastně skrývá.
Tak jo, tohle byla slušná nechuťárna. Pokud máte rádi horory, ideál. Šest lidí, chata v lese, úchylná rodinka. Napínavá děsivá jednohubka.
Jako jednohubka poměrně dobrá, ale už se k této knize nevrátím a svůj výtisk pošlu dále do světa.
Nakonec se z toho všeho vraždění, vaření a pojídání zrodila velmi dobrá kniha, i když jsem po počátečním šoku měl trochu obavy, že to bude pokračovat čistým splasherrem účelově sledující jediný záměr šokovat nechutnostní. Ano, někomu to násilí a detaily nejspíš přijdou až za hranou, ale věřím, že náročnější čtenář mezi řádky pozná, že se pod tou šokující slupkou schovává o hodně víc, než jen samoúčelné hnusány - povedená psychologie, originální, přímočará, nekompromisní a překvapivá jízda ( navíc v dnešní době, kdy je na nás násilí chrleno že všech stran a různých formách, jeden prostě otupí ) . Jsem opravdu zvědavý na další autorovy počiny, prvotina je povedená přes veškerou rozporuplnost, který ji provází - 80 %
Knižku by som "objektívne" hodnotil 4*, avšak dávam 5* a to hneď z niekoľkých dôvodov : 1) dynamika deja (kniha sa číta - ťažko povedať, že ľahko s ohľadom na vysokú mieru brutality, ale v podstate pomerne svižne, nakoľko čitateľ to chce mať na jednej strane čím skôr za sebou a na druhej čo najskôr sa dozvedieť osudy hlavných postáv), 2) štylizácia textu (príbeh je písaný z pohľadu 3 hlavných celkov - individualita, skupina obetí, skupina strážcov zákona, pričom jednotlivé kapitolky členené podľa hodín nie sú zbytočne rozťahané a bez zbytočných odbočiek sa venujú ústrednému motívu), 3) atmosféra (odkazujúca, inšpirovaná a miestami pripomínajúca tvorbu S. Kinga). Áno, kniha je značne explicitná a "obrazotvorne" znepokojivá, no tieto prvky nie sú v kontexte príbehu samoúčelné a násilie tu predstavuje prostriedok pre nastolenie atmosféry skutočnej hororovosti, ktorá je v súčasnej dobe zahltenosti (filmového) trhu hororu stereotypizovaná a často nedesivá. Táto knižka každopádne dokáže vyvolať pocity (hnusu, strachu, znepokojenia, iné), ktoré k danému žánru patria (a to aj napriek jej vyššiemu veku ).
No... Jak to popsat... V restauraci si objednáte pořádný kus šťavnatého, krví nasáklého steaku a číšník Vám naservíruje oschlý sójový řízek. Přesně tak se dá vystihnout očekávání a skutečnost, co se týče této knížky...
Kniha je vyprávěna podle kapitol, určující časové rozmezí a jednotlivé hodiny během tří dnů. Asi do půlky se seznamujeme s hrdiny příběhu a jejich charakterovými rysy, což po chvíli možná trochu nudí. Pak ale nastane velký zvrat, na scénu se vrhne kanibalská rodinka a dějová linie dostane úplně jinší rozměr. Brutální, nechutný a přitom ne samoúčelný. Všechno je to hlavně o tom, jak se lidé v krizových situací můžou zachovat. Na svou dobu opravdu drsné dílo (rok 1981), které citelně pocítilo zásah cenzury, která ho tenkrát totálně okleštila a změnila závěr a vlastně i celé poslání knihy. Naštěstí v roce 1999 autor svůj román vydal znovu pod jiným vydavatelstvím a zachoval mu svoji původní, syrovou a děsivou tvář. Cenný je i doslov autora, jenž objasňuje a líčí svůj boj s lidmi, kteří mu cenzorskými zásahy knihu znehodnotili.
Stopy hrůzy pro dospělé. Šestice přátel, stará chata uprostřed ničeho a jedna noc nepředstavitelné hrůzy. Hardcore. Nedoporučuju slabým povahám! Tohle prostě musíte přečíst na jeden zátah!
Kniha „Po sezoně“ je drsná. Je hodně drsná, ale přesto si myslím, že za těch skoro čtyřicet let, co už je na světě trochu zestárla. Jasně, je to dáno hlavně filmem, kde vidíme i drsnější věci, ale dnes už to tolik nešokuje. Minimálně ne tolik, pokud vás horor zajímá. Jinak se ale Ketchumovi musí nechat, že věděl, jak příběh líčit, aby vás navnadil, aby vás překvapil a aby vás donutil i trochu přemýšlet. Tohle není jen chorá vyvražďovačka. Tohle je i příběh o lidech a o tom, jak se chovají v kritické situaci. A jsou zde scény, které se i tak dovedou vrýt do mozku a budou vás chvíli strašit.
Byly tam doslovy, jako kdyby šlo o nějakou nedoceněnou literární perlu. Bohužel na tento žánr mě tolik neužije. Nemám nic proti násilí v hororu, ale žánr "splatter" je porno pro psychopaty. Uvítala bych víc informací z pozadí a vyprávění z pohledu nepřátel mi přišlo zbytečné a neuvěřitelné či nedotažené.
Každopádně handrkování s vydavatelem ohledně drastických detailů mě pobavilo.
Receptura kultivovaných vidláků, kanibalismu a nic netušící, městem zpovykané mládeže v teritoriu oněch vidláků je filmově osvědčeným tratolištěm erotiky a tepenné krve...A bylo jím už i v době vzniku tohohle knižního hryzu; Po sezóně (1980) je totiž buhužel jen průměrně sflikovanou trojexpozicí Hor co mají oči (1977), obléhání chaty ze Strašáků (1971) a starého dobrého Masakru motorovou pilou (1974).
Kdy, kde a hlavně proč tohle nabralo kultovní status mi hlava na na cibulce orestované slezině nebere. He, Ketchume?!
2 přes průklepák amatérsky obkreslené **
Záčatek byl zdlouhavej a nudnej, ale jakmile se na scéně objevila famílie, nabralo to tempo. Sice moc nemusím krváky, ale napětí mě bavilo. U některých popsaných scén se mi chtělo ublinknout a knihu definitivně odložit. Takže špatný to nebylo, ale vracím se ke Kingovi. Ten je úchylnej mně bližším způsobem :-).
Těšila jsem se na extra brutální knihu, která semele mojí duši na padrť, ale to se bohužel nestalo. Ty pasáže před vpádem kanibalů do baráku mě i docela nudili. Pak už aspoň přišla nějaká akce, ale nic co by mě nadzvedlo ze židle.
Dějově je to něco mezi Hory mají oči a Pach krve.
Pěkně napsaná hororová jednohubka. Nazval bych to spíše delší povídkou, jelikož příběh je hodně jednoduchý a knížka je malá. Což jsem původně vůbec nečekal. :-) Jedná se o necenzurované vydání, nebo spíše přepsání cenzurované knihy do podoby, jaká asi byla v originále (který spisovatel vyhodil). Ačkoliv se píše, jak je to drsné a hrozné, v dnešní době už to tolik nešokuje, vzhledem ke spoustě hororových filmů, které jsou točené v podobném duchu i s podobným námětem a vyzobrazením popisovaných ohavností. V době prvního vydání by to ovšem vzneslo vlnu nevole, to chápu. :-) Příběh je jasně daný, jednoduchý a kniha se dobře čte. Je napínavá a s ničím se prostě ne**re. Marně jsem hledal, zda je podle knihy natočen film, ale nikoliv. Asi bych to nejvíce přirovnal k hororu "Pach krve". Zajímavý je také dovětek samotného spisovatele o strastích při vydávání knihy - tedy cenzuře.
Po přečtení této knihy jsem přišel o veškeré své naděje. Ptáte se o jaké naděje? Sám nevím v tomhle světě. A kdo to má do pr*ele vědět, když žádné nejsou ?!
Nechuťárna první třídy. Autorova prvotina. Dívka od vedleje pořád o sto procent lepší, ale stále stojí za přečtení, pokud jste příznivci žánru. Navíc konečně mám další položku do své čtenářské výzvy na letošní rok: Kniha o jídle.
Tahle kniha se považuje za legendu, navíc autorova prvotina. Málem jsem hodil šavli. Vynikající čtivo. Doporučuji necenzurovanou verzi.
° Paráda !!! :-)
° Strhující, napínavé, tajemné, drsné, nechutné, reálné, podrobné - perfektní! :-)
° Dokonale zpracované téma kanibalismu a zrůdností s ním souvisejících, bonusem konec, který měl autor pořádně promyšlený.