Pohanka ve mlýně a v kuchyni
Zdeněk Šmajstrla
Pohanka je multivitamin, který nám dává příroda. Publikace seznamuje čtenáře s historií mlynářů z rodu Šmajstrlů z Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm, kteří melou pohanku již po čtyři generace, přináší informace o vlastnostech pohanky a jejího významu pro zdravou výživu a 151 zajímavých a chutných receptů na polévky, pomazánky, pečivo, moučníky i cukroví z pohanky. Poznámka v Databázi Národní knihovny ČR: Správné ISBN je 80-238-5383-X. ISBN 978-80-238-5383-4 je chybné.... celý text
Přidat komentář
Historie rodu , kuchařka a literatura faktu v jenom. Krátké seznámení s rodinou mlynářů. jak se dostali k pohance a jak žili a recepty na slaná, sladká a hlavní jídla. Ale jak píše notburga, neškodilo by více rozepsat postupy. Krásné ilustrace z rodinného alba, fotky jídel a strojů dělají tuto knihu zajímavou. Mám ji obchodu se zdravou výživou, kde byla okamžitě rozebrána. Pohankovou polévku mám ráda a už se těším na nové jídla z této kuchařky.
Některé recepty, zvláště postupy, by opravdu neškodilo více rozepsat. Jako začínající kuchařka jsem si s touto knihou neporadila prakticky vůbec, řada na ni přišla až mnohem později. Jinak pěkně popsaná historie a zpracování :)
Tenhle kousek jsem ulovil v antikvariátě a velká spokojenost, tvář Zdeňka Šmajstrla na obalu knihy znám i z výrobků (pohanková mouka celozrnná, pohanková krupice) z jeho pohankového mlýna u Frenštátu pod Radhoštěm. Mlýn byl založen 1861 jeho předky, v úvodu knihy seznámení s jeho rodem, historií mlýna a pohanky, doplněno pěknými barevnými ilustracemi malíře Jana Gajduška. Recepty v knize jsou také skvělé i méně známé z Valašska, milovníkům pohanky, zdravé výživy kuchařku doporučuji.