Polednice
Jiří Březina
Policista Tomáš Volf série
Mrtvá dívka nalezená na sídlišti na okraji vedry sužovaného města. Měl to být rutinní případ, při kterém se nováček Tomáš Volf zaběhne do kriminalistické práce. Spolu se stejně nezkušenou parťačkou Evou Černou však rychle zjišťuje, že tato výzva bude mnohem náročnější. Mezi bloky panelových domů obchází vrah, který své oběti napadá za bílého dne a ke kterému nevedou žádné stopy. Od novinářů si vyslouží přezdívku Polednice. Tomáš ví, že musí napnout všechny síly, aby v nové roli obstál. Musí se při tom vypořádat se svéhlavou kolegyní i nadřízenými a přežít pekelné červencové horko. Hlavně ale musí najít Polednici. Dřív, než na rozpálený chodník dopadne další mrtvé tělo.... celý text
Viděl jsem dnes film Polednice a dočetl knihu Polednice. Zpočátku jsem si říkal, že je to psáno hodně naivním, jednoduchým stylem bez větších ambicí, což se potvrdilo i na konci. Paradoxně zajímavější než hlavní dějová linka s vyšetřováním byla druhá linie s Martou. Hlavní pointa příliš průhledná a primitivní, chybělo tomu nějaké zásadní překvapení. A opět jsem si uvědomil, nakolik kvalitní jsou detektivky Camilly Lackberg, jejíž typicky dvě dějové linie jsou vždy důmyslně propracované a na konci úžasně propojené. U Polednice mi bylo vše hned jasné, přesto dám panu Březinovi ještě jednu šanci, když je tím laureátem Ceny Jiřího Marka...
Už název knihy napovídá, že to bude strašidelné čtení a přesně tak to je. Kniha má svou zvláštní atmosféru, která mě celkem pohltila a nutila číst a číst. Ústřední dvojice začínajících detektivů mi byla sympatická, protože i detektiv je jenom člověk, který může mluvit sprostě nebo poslouchat metal a samozřejmě někdy udělat botu. Vraha jsem odhalila vcelku brzy, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo. Ocenila jsem i zmínky o skutečných sériových vrazích naší historie. Jednu hvězdu dolů dávám za úplný konec knihy, ten mi přišel ne moc dobře zvládnutý. Každopádně pan Březina je velký talent a jsem ráda, že máme dalšího autora mého oblíbeného žánru.
Tak jsem v tom svém literárním ráji zabloudila k naší české detektivce. Líbila se mi, žádné potoky krve, vyšetřovatelé žádní supermani a jak je to s pachatelem? Tak to si přečtěte.
Mám z ní smíšené pocity. Do zhruba půlky mě nechytla, nelíbil se mi styl psaní. Později to ušlo. "Vedlejší" příběh Marty byl zajímavější než samotný případ...
V pořadí třetí autorova kniha a doufám, že není poslední.
Děj měl příjemný spád a líbil se mi i vedlejší příběh Marty.
Vraha sice čtenář odhalí poměrně brzy, ale jelikož se dá kniha přečíst za jeden den, tak to ani nevadí ;-)
První kniha od tohoto spisovatele. Nevím jestli to bude vadit že jsem četla až 2. díl. Nevšimla jsem si toho a první díl se chystám teprve přečíst. Jinak po těch krvavých thrillerech, které jsem v poslední době četla to byla příjemná změna. Doporučuji.
Po dlouhé době jsem se odhodlala k detektivce a tahle mě příjemně překvapila. Poměrně reálný příběh, líbila se mi paralela s životem Marty, která mě udržovala v pozornosti, dvakrát jsem si tipla na vraha špatně, došlo mi to, až to bylo téměř jasné. Jen ten konec mě teda zklamal, čekala jsem happy end, povýšení hlavních aktérů, začátek nějakého vztahu, to asi přijde v dalších dílech, jestli to teda bude pokračovat.
Výborná detektivka, z českého prostředí. Hezky posazený děj, mělo to spád. Za mě 5 z 5.
Doporučuji.
Myslím, že se dílo povedlo. Byť mám jednu připomínku - vraha jsem odhalila velmi brzy, což mně spíše zkazí náladu, než udělá radost. Raději mám příběh, kdy do poslední chvíle tápu mezi více variantami. Nicméně autora budu i nadále vyhledávat a třeba v budoucnu překvapí.
Možná jsem v hodnocení trochu přísná, ale nejdřív jsem četla Promlčení, které bylo lepší průměr, a tohle je ten horší. Vlastní detektivní zápletka docela šla, líbil se mi vložený příběh z pohledu Marty a pocity vraha. Ale víc je toho, co se mi nelíbilo. Absolutně žádná atmosféra, necítila jsem ze stránek to opravdové červencové vedro, nebušilo mi srdce napětím, nějak jsem byla vždy krůček napřed. Vše jde strašně rychle a přitom je tam spousta vaty, která neposouvá příběh, nevytváří atmosféru, nepřibližuje osoby vyšetřovatelů, příběh proběhne tak rychle, že než se rozhodnu jestli je mi sympatický Tomáš nebo Eva nebo kdo, tak je konec. Nevěřila jsem změnám vztahu mezi vyšetřovateli, na těch pár dní, co byli spolu se toho vystřídalo moc. Nevěřila jsem jejich přístupu k úkolu - SPOILER: Nejdřív zdánlivý úkol pro nezkušené nováčky, který se ukáže být větším soustem, neví kudy kam, ale když nastoupí tým profíků, jsou uražená velmoc a hrají si na osamělé bojovníky za spravedlnost.
Souhlasím s výstižným komentářem Evy Šamánkové, mám stejný názor.
Kdo máte rádi české současné detektivky, určitě si ji přečtěte.
Velké 4*
Byla to příjemná a zbytečně neprotahovaná a nekomplikovaná detektivka. Vraha jsem odhalila ale moc brzy ;)
Jedna z nejlepších českých detektivek, kterou jsem přečetla doslova na jeden nádech. Už se těším na další knihy od autora.
Knížku jsem dostal a byla mi tak trochu vnucena ke čtení. Ten přebal by mě nikdy nenalákal a ani po přečtení nechápu souvislost s obsahem.. Ale obsah se četl celkem fajn a líbilo se mi to. Trochu škoda, že autor nemá rád Nesbøho pro jeho údajné pouťové efekty a dějové zvraty. Myslím, že by této knize nějaký zvrat, napětí či nějaká akce jen prospěla. Takhle to je takové obyčejné vyprávění takřka bez emocí (vyjma konce).
Čtivá, nenáročná detektivka, která ani stránku nenudí. Svěží styl, rychlý spád, bez zbytečných popisků a kudrlinek, korunované poměrně hořkým koncem.
Sympatická, zcela uvěřitelná česká detektivka...
Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že se mi dost líbila. Hezky napsané, vtáhne do děje hned od první stránky.
Jsem spokojená i když mi trochu vadilo, že mi bylo ihned jasné, kdo je vrah. Když jsem se začetla, tak mi dané meziřádky dávaly smysl a pak už jen pozorovala, jakým způsobem a jak rychle jej odhalí ostatní.
To mi zkazilo dojem z celého příběhu a proto tři hvězdy.
Jinak je kniha napsaná čtivě a záživně, takže kdo se neboj toho, že by se nudil, tak po ní může sáhnout a užije si to :-)
Polednice je moje první setkání s autorem Jiřím Březinou a musím říci, že detektivka se mi líbila a byla napsaná příjemným čtivým stylem. V případu se prolínají dvě linie, ale vzájemně se nijak nenarušují. V jedné linii je vedeno vyšetřování a pak i rozuzlení celého případu. V druhé linii se čtenáři dozví kdo a proč vraždil. Já jsem nejprve vůbec netušila kdo za vším stojí, ale později se to celkem jasně nabízelo a trochu jsem byla i překvapená kdo je tím pachatelem.
Určitě si od tohoto autora zase ráda něco přečtu.
detektivní a krimi romány sérioví vrazi krimi české detektivky a krimi léto sídliště České Budějovice
Čtivá zajímavá detektivka. Dobře je popsána spolupráce parťáků-vyšetřovatelů Evy a Tomáše ,kteří pátrají po sériovém vrahu mladých žen . Od kriminalistů dostal přezdívku „ Polednice“.