Polnočná knižnica

Polnočná knižnica
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479402/bmid_polnocna-kniznica-onV-479402.jpg 4 3787 3787

Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

The Midnight Library, 2020

tomas1794
27.11.2023 3 z 5

Příběh knihy pro mě byl ze začátku trošku nudný, až jsem měl strach, že knihu nedočtu. Pokračoval jsem ve čtení, abych se dozvěděl, v jakých životech se hlavní hrdinka rozhodne žit. Na knize mě popravdě zaujala až ta poslední část, kdy je hrdinka konfrontovaná s prožitky z ostatních životů a s jejím vlastním. Ve výsledku se mi nejvíc líbil fakt, že mě kniha přiměla se zamyslet nad věcmi, nad kterými jsem ve svém životě nepřemýšlel. A to je určitě její velké plus.

jitka7047
24.11.2023 4 z 5

Zajímavé pojetí o tom co se odehrává mezi životem a smrtí! Co všechno bychom mohli mít, čím vším bychom chtěli být....

Terezk-a
22.11.2023 4 z 5

Ze začátku knihy jsem si říkala, že je to takové... No, rychle všechno vysvětlit o co vlastně půjde, jak to bude fungovat, co se bude dít... ale pak se autor zklidnil a příběh se začal více uvolňovat.

Knihu ale hodnotím na 85% kladně. Příběh to byl nakonec opravdu poutavý a hezky se začal prolínat, stále se něco dělo, bylo to takové zajímavé čtení.

Celkově si stále stojím za tím, že se pro mě byl nějakým způsobem povrchový příběh (autorův styl psaní mě nedokázal vtáhnout tak moc hluboko do příběhu a k postavám).

Kopretina
20.11.2023 5 z 5

Jsem ráda, když mě kniha něčím novým překvapí, rozesměje nebo dovede k zamyšlení. A to tato kniha splnila. Hlavním poselstvím je smysl života a jeho naplnění. Myslím, že je to má The best kniha 2023.

rebeka7QLj
20.11.2023 4 z 5

Velmi čtivá knížka, přečetla jsem jí během 3 dnů. Je hodně předvídatelná, lehká a milá. Žádné napětí ani záhady, což může být dobrá věc. Nicméně ke konci jsem četla jen z touhy dočíst, ne pro radost ani ze zvědavosti.
Nicméně kolem a kolem dobře napsaná lehká knížka!

Silwinka87
18.11.2023 5 z 5

,, Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít. “

I když jsem celou dobu při čtení tušila, kam to všechno směřuje, moc jsem si to užívala! Knížka je plná krásných myšlenek a vět, které nutí k zamyšlení se.
Já doporučuji všem!

Lioncz24
13.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem začal číst na letišti směr domů byl jsem totiž v Egyptě
Datum zahájený byl 24.10 čas 4:48 Egyptský čas a datum ukončený je 10.11 čas 15:33 našeho času

Moje první kniha kde jsem si potrhával věty tužkou. Nora se nachází mezi životem a smrtí v půlnoční knihovně, kde čas je pořád 00:00:00
Co by to bylo knihovna bez knihovnici
Nora Seedová potká knihovnici Elmu, která pracovala ve skutečném světa na střední kde chodila do školy. Elma byla knihovnicí v půlnoční knihovně která byla dávno mrtvá ve skutečném životě. Nora chce umřít ale našla jsi život ve kterém byla šťastná měla dceru manžela a psa

Dojemný konec až kapka ukápla.
5 z 5 lvíčků

nikolabastl
13.11.2023 4 z 5

Moc milá knížka se super “poselstvím, jen bohužel hodně předvídatelná

Deya
06.11.2023 4 z 5

Jednoduchá a příjemná četba, avšak s velkým potenciálem. Na začátku knihy jsem z ní měla dojem, že je to sympatické čtení, ale nijak zvlášť mě příběh nezaujal. Avšak postupně jsem v knize nacházela čím dál více hlubších myšlenek, ve kterých jsem se do jisté míry poznávala. Autor pracuje s velmi aktuálním tématem, kdy se spousta lidí necítí dobře kvůli vlastnímu či cizímu očekávání ohledně prožití života plného možností. Ano, žijeme ve světě plném možností, kde "každý může být tím, kým chce", což je skvělá věc, ale může být pro mnoho lidí také stresující. Během čtení této knihy jsem si uvědomila, že si sama s sebou pořád nesu jakési výčitky ohledně životů, které jsem nežila a teoreticky jsem mohla. Četba byla tedy taková forma relaxace až meditace, připomenutí, jak v tom velkém světě neztratit hlavu.

LuckaK.088
05.11.2023 4 z 5

"Mezi životem a smrtí stojí knihovna. A v té knihovně se police táhnou donekonečna. S každou knihou máš možnost vyzkoušet si život, který jsi mohl vést."

Zajímavé téma, spousta krásných myšlenek a ponaučení. Čtení jsem si užila a příběh ve mně zanechal hluboký dojem.
Žijme svůj život, dokud můžeme a zaplňme nepopsané listy, protože: "Smrti se nechodí naproti. Smrt k tobě přijde sama."

kayu
05.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Z literárního hlediska se určitě nejedná o dokonalý počin, ale kouzlo téhle knížky se skrývá v její myšlence, která se mi moc líbila. Věřím, že donutí spoustu lidí podívat se na svůj život z jiné perspektivy a na konci příběhu pohladí po duši.

Lu_Si
04.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Krásná kniha, která v sobě ukrývá mnoho moudrosti :) můžeme na ni nahlížet jako na pohádku nebo jako na reálný příběh s dlouhým snem na pomezí života a smrti, kdy nám podvědomí odhalí, co sami víme. Že spoustu problémů si tvoříme sami v hlavě. Že nemá cenu litovat toho, co nelze změnit. Že každý má své vlastní bolesti a starosti, jen je zvenku ne vždy vidíme a podléháme iluzi. Že sami můžeme učinit život ostatních hezčím, aniž bychom si to uvědomovali. A že čím náročnější je pro nás cesta k vysněnému cíli, tím nás dělá jeho dosažení šťastnějšimi (aneb když dostaneš pohádkový život beze snahy, není to zárukou spokojenosti). Vše zní jako klišé, ale v tomto příběhu nám to bylo tak hezky naservírováno, že nás to nutí zamyslet se (aspoň na chvíli) i nad námi samotnými :).

Tess_BooksNerd
01.11.2023 4 z 5

Zajímavá kniha. Zpočátku jsem si říkala "hm zajímavé, ale nic pro mě." Pak když knihu odlozite, najednou si po chvíli uvědomíte, jak přemýšlíte nad osudem Nory. Bude žít? Zůstane uvězněna v půlnoční knihovně? Najde svůj vysněný život? Nedá vám to a než si stihnete uvědomit co děláte, sedíte a bedlivě čtete o dalších životech, které Nora prožívá. Knihu vřele doporučuji. :)

Niki08
31.10.2023 4 z 5

Páni.. To by se mi líbilo, kdybych si mohla projít různé verze mých životů. Strašně by mě zajímalo, jaký bych vedla život, kdybych se v něčem rozhodla jinak.
Kniha se mi četla velice dobře a proto dávám 4*.

anej
29.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem se do této knihy nemohla začíst, ale asi od půlky mě příběh nutil se zamyslet a dělat mezi čtením pauzy. Ihned po dočtení jsem musela vzít lístek a napsat si své myšlenky a i tak mi zůstala dlouho po kůží, než jsem mohla začíst číst něco dalšího.

Můžeme si představovat různé životy, příběhy a scénáře, ale ani knihy vždy nemají jasný závěr. "To je na tom to krásné že? Nikdy nevíš, jak to skončí..."

Michelleee
27.10.2023 4 z 5

Pěkná oddechovka se zajímavým příběhem kde mezi životem a smrtí stojí knihovna.

Knihomolea
27.10.2023 5 z 5

Nejlepší kniha, kterou jsem tento rok četla. Tento autor mě ještě nezklamal. Patří mezi knihy, o kterých přemýšlíte ještě dlouho poté co jste ji dočetli.

kerr.cani
27.10.2023 4 z 5

Psaná čtivým způsobem, popisování jejích alternativních životů působí tak trochu jako krátké povídky pojednávající o různorodých životech, což mě bavilo. Děj poměrně rychle odsýpal, neměla jsem pocit, že bych se během čtení nudila.
Je to ale první kniha, u které musím říct, že konec mohl být kratší. Za mě zbytečně moc táhlé, ale k tomu řeknu to, že já jsem ve svém životě spokojená a žít chci. Pro někoho, kdo má sebevražedné myšlenky, či prostě "jen" zrovna nemá dobré období, věřím, že každá věta, každé slovo, může být něčím, co mu pomůže se z toho dostat. Nebo aspoň trochu nakopne. Některá filozofická témata mi ještě nějakou chvíli zůstanou v hlavě. A pokaždé, když se někdo nebude chovat tak, jako obvykle, si zřejmě pomyslím, zda to zrovna není kluzák v novém těle. :)

bacouch
23.10.2023 5 z 5

Tato kniha mne uchvátila hned od první stránky. Počáteční příběh, který začíná poněkud temně se posléze rozvine v něco jedinečného. Každé naše životní rozhodnutí přináší určité důsledky; někdy dobré, někdy špatné. Leckdy přemýšlíme, jak by se nám žilo, kdybychom se v určité etapě našeho života vydali jinou cestou. Žilo by se nám líp? Nebo hůř? A jak dlouho budeme sami sobě vyčítat minulé "chyby"? A kolik dalších výčitek si ještě naložíme?
Vřele doporučuji všem.
P.S: Fakt, že autor sám bojoval s depresemi a suicidálními myšlenkami, činí knihu ještě smysluplnější https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/nov/17/matt-haig-i-wanted-to-end-it-all-surviving-and-thriving-is-the-lesson-i-pass-on

Beina
22.10.2023 2 z 5

Od knihy jsem čekala hodně, těšila jsem se na ni a věřila, že bude dobrá. Špatná nebyla, ale mé očekávání nesplnila, děj mi přišel už od půlky knihy stálé opakovaný a bylo to dokola to samé, věřím, že se kniha někomu líbí, ale u mě doma nezůstane. Omlouvám se všem co mají knihu mezi oblíbenými.