Polnočná knižnica

Polnočná knižnica
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479402/bmid_polnocna-kniznica-onV-479402.jpg 4 3787 3787

Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

The Midnight Library, 2020

Warty
22.10.2023 4 z 5

Hezká kniha se zajímavým příběhem s pár zajímavými až skoro filosofickými otázkami. Příjemně překvapila.

ewi
17.10.2023 4 z 5

kniha sa mi celkom pacila, zaujimavy namet, ale predvidatelny koniec...

Dolik13
16.10.2023 5 z 5

A já po dlouhé době můžu konečně s dobrým pocitem napsat "Krásná kniha"

Nádherný přebal zaujme na první pohled, dobré recenze a námět tuplem. A vše, co jsem od knihy očekával, jsem dostal. Člověk by si možná řekl, že něco takového je vhodný pro ženský do červené knihovny, ale s tím nesouhlasím, jako chlap určitě ne. :D

Asi dost záleží v jakém rozpoložení knihu čtete. Já jí četl ve chvíli, kdy mě naprosto pohltila a příběh mě bavil od první do poslední stránky.

I přesto, že jsem závěr předpokládal takový jaký byl, tak ve mně kniha vyvolává takové pocity a emoce, že to je přesně to, co od dobré knihy chci. A to jsem zde dostal!

Gilnien
16.10.2023 3 z 5

Upřímně mě to vůbec nebavilo. Spíš než o příběh šlo o několik kratších povídek poslepovaných jediným motivem, tzv. půlnoční knihovnou. Kniha má zcela nevyužitý potenciál, příště méně Nory a více knihovny. Na stranu druhou asi chápu, co se na tom líbí ostatním. Konec je takový terapeutický a povzbudivý.

terez.book
15.10.2023 3 z 5

Pěkná oddechovka s jednoduchým příběhem. Popravdě jsem čekala malinko víc ale svoje poslání příběh plní. Přínosné a inspirující pro lidi vyčítající si rozhodnutí ve své minulosti. Pro ty, kterým neustále běží v hlavě "co by kdyby".

lucy.sankova
12.10.2023 5 z 5

Já jsem se teda nemohla odtrhnout! Wow! Donutilo mě to přemýšlet sama nad sebou, zda opravdu žiji svůj život tak jak bych chtěla. Nora měla několik milionů možností, jak svůj život prožít a kdykoliv mohla říct STOP a prostě z něj odejít. Ale my tuto možnost nemáme, máme jen několik cestiček životem, kterými se vydáváme a naše rozhodnutí nejdou vrátit zpět ba naopak.. formují naše životy, naši cestu, naši budoucnost.
Doporučuji.

beer.veronika
10.10.2023 2 z 5

Nedočtěno .. kniha mi přišla hrozně zdlouhavá a nudná. Námět ale fajn :)

Terkishead
09.10.2023 2 z 5

Slovy klasika:"Melodie je chytlavá, ale choreografie trochu pokulhává"

Kája_95
06.10.2023 4 z 5

Tato kniha měla hrozně zajímavý námět, a to zkoušku životů, když zemřeme. Hlavní hrdinka má život na nic, má deprese a všechno je špatně. Rozhodne se tedy spáchat sebevraždu tak, že spolkne prášky. Dostane se ale do Půlnoční knihovny, která nemá východ. Je v ní spousta knih a jedna knihovnice. Tuto ženu zná ze školy, kde dělala žena knihovnici. Existuje zde kniha výčitek, kde jsou všechny výčitky hlavní hrdinky, prostě to, co se nepovedlo. Díky tomuto si může vybrat život, kde by udělala něco jinak a jak by to vypadalo. Vyzkoušela si například, když zůstala se svým ex a založila s ním hospodu na venkově, stala se profesionální plavkyní, rockovou hvězdou, žila v Austrálii, atd... Kniha byla strašně zajímavá, co se myšlenky týče. Člověk se sám nad sebou zamyslí, co by - kdyby... Trošku se děj ke konci táhl víc, než by si asi zasloužil, ale jinak opravdu skvělá kniha, kterou jsem hltala stránku za stránkou! Konec byl trošku předvídatelný, ale nevadí. Autor také napsal Chlapec, kterému říkají Vánoce - to jsem viděla pouze ve filmovém zpracování a byla to pecka.

Danapa
05.10.2023 4 z 5

Kniha mi připomněla dávno čtené knihy Raymonda A. Moodyho. Bavilo mě ji číst mnohem víc než např. Život po životě, protože Půlnoční knihovna má příběh, i když v některých komentářích označen za plytký a s předvídatelným koncem. Mně celá knížka evokuje myšlenku Clive S. Lewise: "Nemáš duši. Jsi duše. Máš tělo.“

katerina4564
04.10.2023 2 z 5

Zajímavá kniha dle anotace, realita je už ale trochu jinde.
Po prvních stránkách mi bylo hned jasné, že bude kniha super, ale zhruba po přečtené třetině knihy už mě to přestávalo bavit a ve třetí třetině už jsem přeskakovala mezi řádky. Z mého pohledu je kniha mizerně zpracovaná, v některých částech jsou pasáže o kvantové fyzice, které mi z nenáročného čtení udělaly ,,kovbojku". Neustálý zmatek v knihovně a mezi životy, trochu mi nesedělo, že pokaždé když Nora vplula do nového života, tak o něm nic netušila a když nakonec i z toho posledního života zmizela, bylo mi už jedno jak kniha dopadne. Původní vize byla přečíst knihu za 2 večery, ale vyklubalo se z toho 6 dní než jsem jí přečetla. Pokud by někdo napsal knihu s podobným námětem cestování mezi životy, ráda si ji přečtu, ale k této se již nevrátím.

hlavajda93
04.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Zajímavý námět na knihu, kdy si Nora postupně uvědomila, že v žádném životě ji nečeká 100 % štěstí a spokojenost, ale všude je něco, což jí otevřelo oči, aby mohla být spokojená ve svém původním životě.

Liina
03.10.2023 1 z 5

Celkem zklamání. Bavily mě asi tak dvě první kapitoly. Ty krátké:-) Námět mohl být zajímavý, ale zpracování zbytečně rozvláčné, přecházející do nudnosti a konec byl nepříjemně předvídatelný v podstatě od chvíle, kdy se Nora dostane do knihovny. V podstatě by se kniha dala zkrátit do jednoho motivačního citátu a motivační citáty fakt nemusím:-)

Ennie
28.09.2023 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře. Skvělý námět, bohužel občas to zpracovaní trochu pokulhávalo... určitě by se dal zkrátit výčet dalších životů (to mě vcelku nudilo) a naopak bych ještě víc rozvinula konec (v hlavě jsem si doplnila Nořin happy ending). Líbí se mi, jaké kniha přináší poučení. A je to příjemné počtení na 2-3 večery. Za mě asi 3,5 hvězdičky.

Chytuš
26.09.2023 5 z 5

Nikdy bych si nemyslela, že knížka o člověku, plném zoufalství a výčitek, může být tak krásně optimistická. Autor sám si protrpěl vlastní psychické peklíčko, takže rozhodně má o čem vyprávět. Knížka sama o sobě není slohový skvost, ale příběh, jeho konstrukce i drobné narážky (konstrukt knihovny, knihovnice jako průvodkyně, Kniha výčitek jako taková nebo obchod s hudebninami pojmenovaný Teorie strun) - to všechno bylo pro mě krásné. Hlavní hrdinka Nora uvízne v bezčasí mezery mezi životem a smrtí, který je pro ní prezentovaný Půlnoční knihovnou (a když jsem tak nad tím filozofovala, tak knihovna by to byla ve stejné situaci asi i pro mě). Formou výběru (naprosto skvěle zmaterializované do Knihy výčitek) si odžívá různé "paralelní" životy a hledá ten pravý. Konec je sice trošičku předvídatelný, ale přesto krásný, optimistický a hřejivý!

6493
21.09.2023 4 z 5

Milé čtení, docela originální a zábavné, nicméně příliš předvídatelné, s hlavní hrdinkou, kterou jsem nemohla vystát.

MartiSku
21.09.2023 4 z 5

Kniha se hezky čte, je napsána jednoduchým jazykem. Myšlenka celého příběhu je pro mě neotřelá a i když jsem zhruba od poloviny tušila, kam cesta hlavní postavy Nory povede, závěrečný pocit z knihy mi to nezkazilo. Během čtení jsem sama přemítala, co bych třeba ve svém životě udělala jinak a kolikrát už se ve mně objevila touha žít jiný život na zkoušku. Ale život máme jen jeden, alespoň tedy ten, který si pamatujeme. Tak ho pojďme prostě žít, bez coby kdyby...

Schary
17.09.2023 3 z 5

Za mě kniha nenadchne a neurazí. Množství životu, které Nora prožije vede k tomu, že se rozhodne žít, ale zakončení bylo takové nijaké....

Sabulep
15.09.2023 5 z 5

Pěkná beletrie u které se člověk i trochu zamyslí. Líbil se mi citát: otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš

Sanmark
12.09.2023 2 z 5

Promarněná šance na super knížku. Téma a nápad dobré, ale díry v logice a mělké filozofování. Hvězda navíc za přese všechny výtky nepopiratelný motivační náboj.