Polnočná knižnica

Polnočná knižnica
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479402/bmid_polnocna-kniznica-onV-479402.jpg 4 3787 3787

Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

The Midnight Library, 2020

Sanmark
12.09.2023 2 z 5

Promarněná šance na super knížku. Téma a nápad dobré, ale díry v logice a mělké filozofování. Hvězda navíc za přese všechny výtky nepopiratelný motivační náboj.

zuzana4291
09.09.2023 4 z 5

Nejdříve jsem byla ráda, že jsem knihu začala číst. Objevovala se spousta k zamyšlení. Čím víc jsem se blížila konci, tím víc mě kniha přestávala bavit. Dle mého pocitu, autor začal velmi dobře, ale jakoby pak nevěděl, jak to celé ukončit. Tak to vzal jak v rychlíku. A podlesních pár stránek již pro mě byl velký problém dočíst. Ale i přesto má tato kniha své kouzlo.

adela2035
09.09.2023 2 z 5

Asi nejsem cílovka, pro život měnící knihy plné hlubokých myšlenek. Rozhovory jsou naprosto stupidní, postavy nijak zajímavé, příběhy jak ze slohové práce žáků šesté třídy na téma Moje vysněné povolání. Jedna hvězda za docela lákavé téma a druhá za skvělý marketing ke knize.

4708
08.09.2023 2 z 5

Strašně se mi líbil nápad na téma knihy, ale musím souhlasit, že zpracování nic moc. Příběh se nese tak hodně na povrchu, nezabíhá do hloubky, nedotkne se ničeho, nad čím byste se zamysleli. Potvrzuje, že člověk má být rád za život, který má (pokud se bavíme o takovém tom normálním životě, normálních problémech a životních osudech). Protože jiný život muže být v nějakém směru lepší, ale zároveň drhnout jinde, kde byste neměnili. Věřím, že kdyby toto téma zpracoval/a PAN/Í spisovatel/ká, mohla by to být úžasná kniha.

stejsdan
08.09.2023 4 z 5

Kolikrát si každý z nás představoval co by bylo, kdyby.... Člověk si naivně myslí, že kdyby se rozhodl tak či onak, byl by šťastnější.
Knížka měla ze začátku trochu depresivní obsah, ale mě se četlo dobře a nenudila jsem se, ale asi jsem čekala něco trochu jiného a něco jakoby tomu příběhu chybělo.
Dávám 4 hvězdy, protože mě donutila k zamyšlení a čtení mě bavilo.

adelazelenkova
07.09.2023 3 z 5

Musím přiznat, že mě kniha lehce zklamala. A mrzí mě, že ji musím dát negativní hodnocení. Největší problém jsem měla s hlavní hrdinkou Norou, která mi nebyla moc sympatická a bohužel jsem ji tak nemohla litovat za to, co udělala a jaký měla život. Když už jsem se konečně začetla do jednoho příběhu, tak najednou skončil a začal nový. Knížka mě tak vůbec nevtáhla a bylo mi jedno, jak celá skončí. Nezachránila to ani zápletka na konci, která byla na můj vkus velmi krátká a nenapínavá. Autorovi se tak moc nepovedlo vykreslit důležité téma a to mě zklamalo asi nejvíce.

katushah
30.08.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Tu si určitě přečtu znovu.

terinkha
28.08.2023 2 z 5

31/2022
Tak tohle byla teda ale ultimátní bejkárna!
Proč je to tolik opěvovaný? Dialogy jak po lobotomii sekáčkem na led, Nora je na tečku (a to si myslím, že téma deprese je vážný, ale tady fakt debilně uchopený), konec je evidentní.
30%, vřele nedoporučuju!

Hendrychova.K
28.08.2023 4 z 5

Kniha se hrozně dobře četla, dobrý nápad. Ale asi od třetiny jsem už tušila, jak vše dopadne. Což ale není nic proti ničemu.

Artepy
28.08.2023 4 z 5

Knížka se mi moc líbila. Tak nějak jsem si díky ní uvědomila, že bych ani jiný život vyzkoušet nechtěla. A citát "Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít!" je boží.

Luci19346
27.08.2023 5 z 5

Čtivá kniha. Hlavní hrdinka se dostane do světa mezi životem a smrtí. Může si vyzkoušet různé životy, ve kterých udělala jiné rozhodnutí, než ve svém životě. Škoda, že taková knihovna doopravdy neexistuje. Jinak bych ji šla hned zkusit. :)

Jessie_
27.08.2023 4 z 5

Asi každý se při čtení téhle knížky zamyslí nad svým životem a bude pravděpodobně o trošku vděčnější za to, jaký je:). Občas je fajn si to připomenout.

adelkas
26.08.2023 5 z 5

Co by se stalo, kdybych to udělala jinak? Jaký by byl můj život? Je mi líto někoho nebo už ne? Jakým směrem se vydat? Kniha je o zamyšlení nad životem jaký je a jaký by mohl být. Hlavně zůstat sam sebou a nenechat se ovlivnit někým nebo něčím.

Belanna
26.08.2023 4 z 5

Trochu netradiční cestování časem.
Nora je zvláštní a naprosto neví, co od života chce, ale o tom je celý příběh, vyzkoušet a najít, to nejlepší.
V knížce jsou některé velmi zajímavé postřehy, nad kterými se musíte zamyslet, ale také pasáže, které mi přišly až zbytečné a nebo naopak hodně uspěchané úseky.
Celkově se mi však knížka líbila.

Karcoolka2210
25.08.2023 3 z 5

Kto sa nezamýšľal niekedy nad tým ako sa mohol vyvíjať život inak, ak by sa v danej situácii rozhodol inak, ak by si vybral inú možnosť, inú cestu, iného človeka, ... Nuž, priznám sa, že aj ja to niekedy robím. Nora Seed sa neplánovane ocitne v polnočnej knižnici, ktorá jej ukáže plejádu jej alternatívnych životov, má možnosť vyskúšať si žiť Nory v inom multivesmíre (ako v Marveli ;) Nie je to úplne wau čítanie, ale má táto kniha niečo do seba. AJ

11191
24.08.2023 4 z 5

Moc pěkná knížka, myslím,že by mohla mít až terapeutický účinek na někoho, kdo v životě trochu tápe a někdy nevidí východisko ze svých problémů. Třeba mu/jí nastíní jednu z konstruktivních cest.

TeriLoch
23.08.2023 5 z 5

Skvělá knížka!! Zajímavý a napínavý příběh, sympatická hlavní postava :) Docela k zamyšlení, člověk se po přečtení třeba podívá na nějaké věci jinak. Určitě stojí za přečtení, doporučuji! :)

artlucie
21.08.2023 4 z 5

Skvělé, originální, několikrát jsem knihu odložila, ale vždy se s očekáváním vrátila. Hodně nutí přemýšlet, ale zároveň nabízí vážně pěkný čtenářský zážitek.

Eli1
19.08.2023

Velmi zajímavý motiv, místy jsem chtěla knížku zavřít, ale pak se našlo něco, proč jsem dál pokračovala ve čtení. Příjemná oddychovkaale víc od toho asi úplně nemůžete očekávat.
Závěrem bych asi knihu shrnula takto: Žít život, který chceme žít, je jen naše rozhodnutí. Rozhodnutí, které za nás nikdo jiný neudělá. Jen my sami zodpovídáme za to, jaký život vedeme. Pokud svůj život chceš tedy změnit, záleží jen na tobě.

alishek
19.08.2023 4 z 5

Knížka je psaná relativně s lehkostí, i když se snaží dotknout hlubšího smyslu života a trochu čtenáři říká, že život je možná lepší, než si uvědomujeme.