Posedlost

Posedlost
https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95979/posedlost-95979.jpg 3 69 69

Sarah je premiantka a bezproblémová dívka ze středostavovské rodiny. Až do dne, kdy jí do života vstoupí Daniel Carr, učitel angličtiny a vzorný otec rodiny. Spojuje je obdiv k Shakespearovi a... sex. Sex plný násilí. Probudí se v nich bestie, která brzy ovládne nejen jejich těla, ale i jejich mysli, životy. A když pak Daniel náhle ze Sářina života zmizí, upne se Sarah k sebezničující snaze jej najít, získat zpátky anebo nahradit. Fyzická vášeň se stává posedlostí a hledání lásky přerůstá v otázku života či smrti. Při snaze zkrotit tu bestii v sobě samé trpí Sářino okolí, trpí Daniel a ze všech nejvíc trpí ona. Skandální téma milostného poměru žačky s učitelem není pro mladou australskou autorku Emily Maguirovou samoúčelné, je prostředkem k dokreslení možných povah sexu, autoritářství, závislosti a posedlosti. Ukazuje, jak jedno setkání či jediný okamžik dokáže změnit celý život.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Víkend

Taming the Beast, 2004

evismaior
20.09.2023 3 z 5

(SPOILER) 55% - Při čtení jsem to měla tak napůl - chvíli mi ten styl psaní přišel jako takový správně s nadhledem, chvíli mi zas přišel moc odosobněný. Chvíli mi ten angličtinář s manželkou a dětmi přišel jako chlápek, který měl vlastně smůlu, když po 20 letech věrného manželství poznal svoji Nemesis, která mu ten život dost převrátila naruby - a i jsem ho litovala - a pak zase autorka zařídila, že jsem ho začala považovat za manipulativního násilnického pedofila - a to i přesto, že nepřestal hlavní hrdinku milovat a vrátil se pro ni pak i jako pro dospělou. No a nejvíc rozpolcená jsem byla u Sarah - chvíli mi jí bylo líto a říkala jsem si, že vlastně za její destruktivní přístup k životu mohou především její chladní rodiče, chvíli mi zas připadala zajímavá a chytrá a především nepostrádající integritu (netajila se tím, že ona má sex ráda, ale zas se s upřímným zájmem ptala "a proč ty po mně vlastně vyjíždíš, když máš přítelkyni?"), chvíli bych ji zas nakopala za to, jak dokázala ničit všechny kolem sebe, a to i hodné lidi, kteří by za ni pomalu dýchali. Sarah a Daniel si zkrátka neměli nic moc co vyčítat, ta posedlost byla vzájemná - to zas bylo takové upřímné. I když jinak to prostě celé bylo dost úchylné.

ViktorieMars
19.09.2021 3 z 5

Kniha se četla velmi dobře a zaujala mě hned na začátku, jakmile šlo o vztah mladičké studentky a výrazně staršího profesora. Četla se parádně až do konce navzdory tomu, že to násilí a promiskuita není něco, pro co bych měla pochopení. Podruhé si knihu nejspíš nepřečtu, ale nebyla to ztráta času.

dooky
08.04.2021 4 z 5

Po přečtení jsem byla celkem zaskočená. Na můj vkus až přespříliš bolesti, násilí, poruch chování a deprese. Nicméně příběh mě vtáhl, přečteno během pár hodin. Jen nevím, zda se budu někdy chtít ke knize vrátit, většinou podobné příběhy nevyhledávám. Přečtení však ani v nejmenším nelituji.

Květinka48
09.08.2020 5 z 5

Chápu, proč má kniha tak nízké hodnocení. Toto není romanťárna s dobrým koncem. Je to příběh kontroverzní, bizarní lásky, kterou neskousne někdo jen tak. Musíte se ponořit do příběhu bez předsudků, trochu u postav popřemýšlet, snažit se pochopit jejich chování a nesoudit je. Mě si autorka získala svou originalitou, stylem, kniha je zajímavě rozdělena do čtyř částí a koncem, který nemohl být zajímavější. Kniha určitě stojí za přečtení, není to žádný brak. Myslím, že na tento příběh nikdy nezapomenu a někdy v budoucnu si ho ráda opět přečtu.

anet8843
05.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Myslím, že to je tak 9 let, co jsem tuto knihu četla naposledy. A v té době jsem si myslela, že je to jedna z nejromantičtějších knih, co jsem kdy četla - jo, byla jsem divná. A proto jsem se bála ji číst znovu, že už se mi nebude líbit. Ale není to tak - jasně, dívám se na to už jinak, ale pointa mě stále okouzluje.
První bych chtěla říct, že české vydání je totálně OHAVNÉ, a degraduje knihu na ženský románek. Pokud ji čtete s tímto očekáváním, pak budete zklamaní, zhnusení. Tohle je příběh o opravdové lásce -- ne že ne! Jenom je to láska těžko stravitelná pro většinovou společnost. Dva zvrhlé světy se náhodou potkaly, srazily se a navzájem se pomalu začaly požírat. Je na tom něco nesnesitelně okouzlujícího, jak špatné a zároveň dobré to je, protože Daniel a Sarah jsou pro sebe stvoření, jenom oni se dokážou navzájem snést. Budí v sobě to nejhorší i to nejlepší. Totální odevzdání a závislost jako téma je dle mého ojedinělé, originální.
Je to dechberoucí kniha, která potřebuje čtenáře s otevřenou myslí, že není jenom jeden druh lásky, a to ten dobrý. Z mého pohledu kniha končí happy endem, i když je mi jasné, že jejich životy nebudou mít dlouhá trvání.

tygřímáma
12.06.2020 3 z 5

(SPOILER) Příběh Sarah, kterou ve 14 letech svedl o hodně starší učitel literatury. Jak se jejich osudy vyvíjí v průběhu 10 následujích let.

Teniskaha
28.01.2020 4 z 5

Četla jsem ji dvakrát. Poprvé jsem ji přečetla za jednu noc, po druhé za pět dní. Je mi svým dějem blízká, jelikož jsem byla zamilovaná do svého učitele na ZŠ, ale bohužel-bohudík má touha nedošla naplnění, narozdíl od Sarah. Jen konec je takový... nedotáhnutý. Podle mě. Je to moc uspěchané. Nicméně je to srdcovka, proto to vysoké hodnocení.

aktijnov
22.11.2019 ztráta času

Asi bych dala do kategorie brak, ale nemůžu autorce upřít, že je kniha čtivá. Daniel těžce zklamal ve své roli učitele a porušil všechny morální normy. Sára je poznamenaná tím, co se stalo. Ona to nazývala láskou... V podstatě všichni něco promarnili, zničili... Nikdo z nich nemá svědomí... Jen ničí všechno kolem.

MíšaS.
23.08.2019 4 z 5

Mě se kniha líbila, přečetla jsem jí jedním dechem.

Evka3814
23.08.2019 1 z 5

No tak trochu ztráta času. Sarah byla sobeckej fracek. Byla to dost zvrácená kniha od A až po Z. Rozhodně nemohu říct že bych Sarah litovala,jelikož si za vše mohla sama a akorát všechny zraňovala. Dočetla jsem to hlavně že zvědavosti a ani mě ten konec nějak nepřekvapil.

Veronika33
15.08.2019 3 z 5

Ten to druh literatúry nie je práve môj obľúbený žáner, ale napriek tomu bola kniha celkom pútavá. Postavy boli občas na facku, ale OK k tej téme sa to aj hodilo. Posledná tretina knihy už bola však až moc depresívna a brutálna, takže za mňa taký priemer. Prečítanie knihy neľutujem, ale repete si asi nedám.

Mruskulka
29.07.2018 4 z 5

Popravdě mám smíšené pocity a netuším, jak knihu ohodnotit a popsat. Napsané je to hezky, jen to chování lidí mi přijde nereálné. Tento typ knih nevyhledávám, přesto jsem si ji z tolika knih v knihovně vybrala. Rozhodně nelituji, příběh mě pohltil. Příběh Sáry, která se zamilovala do svého učitele a láska trvala tolik let, než se opět setkali. Období, kdy spolu nebyli, vyplňovala sexem s jinými.

Shaki
04.01.2018 5 z 5

Jak správně vyjádřit, jaký ve mně tato kniha zanechala pocit? Těžko se identifikuje. Na knihu jsem narazila náhodou a rozhodně toho nelutuji. Dostalo mě, že byla hlavní hrdinka taková, jaká byla. Občas jsem se musela při čtení zastavit, abych rozdýchala určité pasáže. Někomu by se možná mohly zdát až nereálné, ale bohužel, opak je pravdou. Před spisovatelkou smekám klobouk, že si toto téma vůbec vybrala a jak ho dokázala popsat způsobem, který dokáže čtenáře vtáhnout do děje a přitom není morbidní, jako samotná daná situace. Konec mě dostal nejvíc, ale s odtupem času si uvědomuji, že to nemohlo skončit ani jinak. Otázkou je, jestli se vlastně nejedná o happy end? Tohle bude asi každý vnímat po svém.
Pět hvězdiček dávám z toho důvodu, že mě kniha rozhodně překvapila a zapůsobila.

Habank
02.12.2017 4 z 5

Dostal jsem ji doporučenou a naprosto netušící a bez očekávání.
Okamžitě jsem se začetl a skoro nepustil dokud jsem ji nedal celou.
Za mě se výborně čte a styl popisující nespotanou vášeň je výnikajicně vkusný.
Být některé části a události hlavní hrdinky jsou možná trochu přehnaná tak jsem se s knihou naprosto sžil a perfektně spojil s vlastní zkušenosti.
Za mě doporučím čtenářům, kteří mají dost lásky a něhy a chtějí pochopit jak může existovat nespoutanost a zalvislost dvou lidi.

čohynka
05.07.2016 3 z 5

Přesně jak píše Damonka, taky jsem si myslela, že to bude super knížka - podle krátkého popisku na přebalu knížky jsem čekala něco jiného.. Občas jsem se u ní i trochu nudila, ale chtěla jsem ji přesto dočíst - tři hvězdičky za přebal, který mě upoutal...

Damonka18
20.01.2016 2 z 5

Tahle kniha mě hodně zklamala. Ten KONEC!!! To je jeden z nejhorších konců vůbec!! A začátek taky nestál za nic. Myslela jsem že to bude skvělá knížka, ale po dlouhé době jsem se spletla. ŠKODA. :(

petvet
07.11.2015 3 z 5

Nemůžu říct, že by se kniha nedala číst, nebo byla bez děje - ale nelíbila se mi (ujetá, smutná...Čekala jsem, že bude mít aspoň šťastný konec).

Je smutné žít a k nikomu nepatřit. Je smutné promarnit šanci na hezký život a uvědomit si to pozdě, až příliš pozdě...Tak takhle na mě kniha zapůsobila.

mmamminna
10.07.2015 5 z 5

Příběh plný sexu a násilí...... knihy tohoto žánru jsem nikdy nevyhledávala, a i přesto mě kniha velmi překvapila. Do příběhu jsem se začetla téměř okamžitě. Avšak upřímně si myslím, že ne pro každého bude tato kniha zajímavá. Za sebe mohu DOPORUČIT.

Lucka385
01.05.2015 2 z 5

Tak nějak upřímně nevím, co o knize napsat. Hlavní hrdinka Sára svedená, ještě jako školou povinná nezletilá dívka, úchylným profesorem do kterého se bláznivě zamiluje.......následně závislá na sexu, který je v podstatě jen obrana před sebou samou. Přecitlivělí kamarád Jamie, který je do ní zamilovaný od školy a toleruje vše, co Sára dělá a ta ho jen využívá (z mého pohledu) a nakonec sadistický úchylný profesor Carr......... No, knihu jsem přečetla, přestože jsem se do toho občas nutila, protože knihy normálně nedočtené neodkládám. Ale určitě se k ní vracet nebudu. Žánr mi nevadí, ani téma, jen mi prostě nesedl příběh všeobecně. Dle mého je to průměr.

Marka76
20.10.2014

S knihou jsem spokojená,dobře napsaná.

sex nevěra pro ženy erotika sexuální násilí posedlost milostné vztahy

Autorovy knížky

Emily Maguire