Poslední hřebík
Stefan Ahnhem
Fabian Risk série
< 6. díl
Vydírá. Zneužívá. Mučí. Znásilňuje. Dopouští se nejodpornějších věcí, aby dosáhl nejvyšších pozic. Jmenuje se Kim Sleizner a vede kodaňské policejní oddělení. Jeho bývalá podřízená Dunja Hougaardová shromažďuje v utajení důkazy o Sleiznerových zločinech. Nález mrtvol vysoce postaveného muže dánské rozvědky a neznámé ženy na dně jezera nedaleko Kodaně konečně umožní Dunje a jejímu týmu nastražit na Sleiznera past. A pak v Helsingborgu na opačné straně průlivu obdrží švédský detektiv Fabian Risk zprávu, která změní naprosto vše... Finále bestsellerové severské krimi série s Fabianem Riskem!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2022 , TémbrOriginální název:
Den sista spiken, 2021
Interpreti: Pavel Soukup
Uchvatne zakonceni serie. Vubec necitim zadne zklamani. Dej byl svizny, napinavy a vskutku musim uznat, ze i originalni. Doporucuji!
Začnu výjimečně od konce. Finále a závěr byly strhující, napínavé, přesně, jak se mi na celé sérii líbilo. Možná je to jen můj pocit, ale naopak začátek byl poměrně vleklý, nebavil mě neustále se opakující vzorec, kdy se na Slizáka nebo jeho vlivné přátele něco najde, on ztoho vybruslí. Fabian byl v pozadí úplně. Od druhé poloviny byla kniha lepší, akčnější a začala mě bavit tak, jak mě bavily předchozí díly.
Kniha se mi velmi dobře četla, příběh běžel jak měl, dostatečně napínavé, skvěle napsané. Finále jak má být.
Tak to byla jízda. Tolik zla v osobě, která má navíc nesmírnou moc a známosti na nejvyšších místech. Na opačné straně ti, kteří se snaží zločiny odhalit. Naprosto nevyrovnaný boj, plný zvratů a ztrát.
Kniha se mi zase dobře četla, byla ale také celkem neveselá. Spisovatel zvolil dost strašné téma, ačkoliv se podobný dějový vývoj tak trochu vzhledem k Sleiznerovi dal očekávat. S Dunjou to občas vypadalo všelijak, ale nakonec to nějak dopadlo. A s Riskem a jeho rodinou jsem si to myslela. Kniha je ale výborně napsaná, proto hodnotím pěti hvězdami.
Z příběhu napětí přímo stříká, tak proradného, ďábelského velitele a nepřítele jako je Slizák jen tak někdo nemá. Děj kvačí rychle kupředu a všechno se hroutí – jak nervy všech, tak i životy některých. Závěr je opět hodně dynamický, jistě až přehnaně. Dočkáme se i velkých zvratů, kterých se v reálném životě určitě nemůžeme dočkat. Nevadí, rozptýlení veliké, nadání autorovo ještě větší.
Opět velká spokojenost.Cetlo se to samo.Napinave až až.Posledni díl a poslední hrebik je zatlučen.
Poslední hřebík na závěr série je prostě pecka. Norsko má Nesba a Švédsko Ahnhema který svoji literaturou a temným krimi v mnohém předčil Nesba. Poslední hřebík je velmi dobre dílo, a ano dá se tomu věřit i po stránce že toto se ve světě bohužel děje. Autor umí prostě dobře psát a já se těším na jeho další romány ať už v nich bude Fabian či ne budou určitě dobre. K sérii se za čas vrátím abych si potvrdil jak je dobrá. Knihu doporučuji a nemohu hodnotit jinak než 100%.
Severská krimi mě nepřestává bavit. A platí to i o posledním díle s Fabianem Riskem. Vůbec jsem se u knihy nenudila. Děj byl napínavý, čtivý, kratší kapitoly tomu daly větší spád.
Celé rozuzlování příběhu bylo zajímavé, překvapující. I když na konci jsem odhadla, co se stalo s jednou postavou a bylo mi jasné, že to ještě zamíchá s dějem a hlavní aktéři, to nebudou mít lehké. A taky že ne, konec je vážně povedený a dramatický.
Epilog důstojně ukončuje příběh a snad přibude ještě další díl o Dunje.
Výborný poslední díl série :-) Po celou dobu čtení byl člověk napjatý, musel pořád číst dál a dál.. Uznávám mínění některých dalších čtenářů, že je to občas trochu přehnané, ale to mi vůbec nevadilo.. :-) Čtenář prožívá velké emoce s postavami, až slza ukápla.. I když samy postavy mají prožívání občas prazvláštní a nezdravé.. :-D Za mě je autor skvělý a všechny knihy čtivé, už se těším na další knihu, i když mi všechny postavy budou chybět.. Fabian a Dunja na straně jedné, slizák Kim či Ingvar na té druhé.. Necháme se překvapit :-)
(možné spoilery)
Ani poslední díl této výborné řady nezklamal, i když si s ním autor dal fakt na čas ;-). Ale zase musím jenom chválit :-). Kniha nemá chybu, je to jedna velká jízda od začátku až do konce. Opět se setkáváme s Fabianem Riskem, který přišel o syna, nechce ovšem věřit, že se v Dánsku, kde k jeho úmrtí došlo, všechno odehrálo tak, jak mu bylo řečeno. A tak se sám pouští do pátrání, aby našel pravdu pod celým nánosem lží a výmyslů... Paralelně k tomu se na scénu vrací snad ten nejodpornější policista všech dob Kim Sleizner. A samozřejmě i Dunja, která se mu už poměrně dlouhou dobu pokouší jeho činy, o nichž pochopitelně veřejnost neví a ani vědět nesmí, dokázat. Naštěstí se jí opravdu naskytne možnost, aby mu mohla nastražit past, do které by se chytil. Jenomže cesta k usvědčení Sleiznera je nejen dlouhá, ale také (a to hlavně) bohatě lemovaná mrtvolami... Finále případu je doslova peckoidní a závěrečný epilog je sice smutný, ale zároveň vyznívá smířlivě. A já pevně doufám, že Fabian Risk opravdu svůj duševní klid najde... Knihu hodnotím plným počtem a celou sérii doporučuji hlavně milovníkům dobrých, propracovaných skandinávských thrillerů ;-).
Tak jsem dočetl poslední díl a byl jsem zase spokojený :). Výborný thriller, pět stars je zasloužených a doporučuji!
Kniha Poslední hřebík, jak napovídá je loučení se sérii, poslední příběh ...
Nerada se loučím, ale už si nedokáži dál představit pokračováni s Fabiánem R. po tak tragických událostech, co jeho rodina zažila.
Příběh má napětí a mnoho zvratů s postavami, které bud milujete nebo nenávidíte. Děj je docela drsný o obchodování se sexem, který zahrnuje hrozné lidi mezi politiky a policii. Hlavní postava mi byla odporná - opravdu Slizoun.
Hodně smutný, depresivní příběh
Já nevím. Spíše mi to přišlo přitažené za vlasy. Opět vysoká politická hra. Občas nečekaný zvrat, ale jinak jsem ráda, že to byl (snad) poslední díl.
Moc nevím, jak popsat pocity z této knížky...předchozí příběhy se mi líbily...bylo tam napětí, rozuzlení až na poslední chvíli...takže za mě byl poslední díl zklamáním..ponuré, smutné, drsné
Celá séria bola tak trochu cez čiaru. Extrémne násilie za Extrémne krátky čas na Extrémne malom priestore, postavy s Extrémnymi náturami a Extrémnymi vzťahmi. Výborne sa to číta, pán Ahnem je veľmi dynamický ujo písač. Užil som tie jeho Extrémy. Istotne sa ešte časom zduje a napíše nám nejaký ten Extrémny epilóg s Dunjou (Extrémnou). Teším sa
No tak tohle byla jízda. Uz dávno jsem nezažila abych tak strašně nesnášela hlavního padoucha. Fabian moc prostoru nedostal, ale tohle byl spis dil o padu Slizaka. Kniha je hodně akční, nechutna, a moc ctiva. Za mne skvele zakončení série.
vraždy vydírání švédská literatura policie severská krimi mrtví švédské detektivky kriminální thrillery
2017 | Oběť bez tváře |
2018 | Devátý hrob |
2019 | Osmnáct pod nulou |
2019 | Motiv X |
2020 | X způsobů smrti |
Jejej, tohle se opravdu povedlo. Škoda převeliká, źe se jedná o konec této výborné série. Určitě doporučuji, chce to ale vzít hezky od začátku.