Poslední hvězda
Radek Starý
Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít bouře, která je smete. A ač vždy chtěla být hrdinkou, Arila nyní musí dělat něco mnohem náročnějšího – postavit se čelem šílené bohyni, jejíž hněv otřásá samotnou realitou.... celý text
Shrnutí: Fakt dobrá práce chlape!
I druhá Arila dočtena během pár hodin! A musím říct, že je u Radka vidět velký posun kupředu v jeho psaní. Kniha je velmi čtivá. Velice dobře stavěná zápletka. Budování vztahu k postavám opravdu funguje. Často jsem se u knihy usmíval a zároveň byl i napjatý. A jsem rád, že se o světe Aldolonu dozvídáme více a více.
Těším se na další knihy a pokud bude mít Radek dost energie a fantazie tak doufám že se dočkáme nejen již psané nyní druhé sezóny, ale i třetí (když i Harry Potter má 7 dílů).
Je vidět že Radka psaní baví a on ho i neustále posouvá na vyšší úroveň, takže se opravdu těším na další díly.
A zároveň mám radost že i já i když už young adult nejsem, tak si Arilu mohu opravdu užít.
Právě jsem dočetl knihu Arila: Poslední hvězda a s roztřesenýma rukama jsem ji zavřel. Zíral jsem na přední stranu obálky a (stejně jako postavám na stránkách) mi v hlavě zněla dvě slova - Nofrana Hur.
Druhý díl Arily je tím nejlepším pokračováním prvního dílu, jaký si kniha jen může přát. A to nejen co se týče příběhu, ale také samotného autora. Pan Starý ve své spisovatelské kariéře od prvního dílu urazil opravdu dlouhou cestu a lze to vidět na každé stránce tohoto úžasného dobrodružství. Častokrát jsem si při čtení dokonce říkal: "Opravdu to napsal ten stejný člověk?" V tomto ohledu autorovi patří hluboká poklona.
Viděl jsem, že u prvního dílu převládal názor, že je ústřední myšlenka čtenářům příliš "vnucovaná". Tady tomu tak rozhodně není. Stále je v knize přítomná, ale čtenář si ji může najít mnohem dříve, než ji postavy naplno vyřknou. A jsou to právě tato poselství, moudra a rady do života, co je na Poslední hvězdě tak úžasného. Jsou nenápadně protkané celým příběhem a zabývají se hned několika aspekty každodenního života, takže si v nich každý najde své, bez ohledu na věk.
Co se týče samotného děje, Poslední hvězda je plnohodnotným pokračováním prvního dílu a krásně zakončuje první sezónu Kroniky Aldolonu. Systémy magie z jedničky, jsou zde krásně rozšířeny a představeny do větší hloubky. Samotná Arila (ale i další postavy) se od prvního dílu posunuly vpřed a vývoj všech postav je hmatatelný v každé kapitole. Problémy, kterým postavy čelí, jsou v některých momentech zdánlivě neřešitelné, ale přesto má čtenář během čtení pocit, že postavy společně vše zvládnou. Vím že minimálně já jsem jim fandil, radoval se z jejich úspěchů a přiznám, že přišlo i na nějaké ty slzy. Děj je plný napětí, akce a nečekaných zvratů, ale také poklidnějších momentů, díky kterým ty více stresující dokáže čtenář ocenit o to více.
S klidným srdcem můžu Arilu: Poslední hvězda doporučit všem, kteří četli první díl. A pro ty, co jedničku nečetli doporučuji tuto chybu napravit, protože první sezóna Kroniky Aldolonu za přečtení rozhodně stojí!
2021 | Stříbrné město |
2021 | Poslední hvězda |
2022 | Odkaz lidské mysli |
2022 | Stíny Citadely |
2023 | Odkaz lidské rasy |
Ačkoliv mě to fakt mrzí, tak dávám pouze 4 z 5.
Kniha nebyla špatná, to rozhodně ne, nicméně nebyla to taková pecka jako první díl. Tam jsem se nemohla odtrhnout, v tomto případě jsem se hlavně ze začátku do čtení "nutila".
Předpokládám, že to bude hlavně tím, že jsem měla úplně šíleně veliké očekávání.
Navíc... Arila jako mladé tele se mi líbila daleko víc než jako tato rozumná ženská. Což nesráží mě hodnocení, to se zkrátka stává :D
Co mi bylo opravdu líto, to byla proměna Harariho. Tenhle "namachrovaný" Harari už nebyl takový sympaťák.
Kniha měla ale samozřejmě svá skvělá místa. Například bílé papírky všude (zasvěcení ví).
A na závěr... Mám hroznou chuť na ten borůvkový koláč :D