Poslední klíč
Alec Palmer (p)
Do cisterciáckého kláštera vpadne skupina ozbrojenců a nechá za sebou krvavou spoušť. Adam Sager, agent ze společnosti ECIRE pozná v jednom z mrtvých mnichů klimatologa, který se před padesáti léty údajně ztratil v pralesích Hondurasu. Pátrání po zločincích přivede Adama na stopu projektu, který má splnit dávný sen lidstva – zároveň se však může stát jeho nejhorší noční můrou…... celý text
Akční divočárna, kde krev teče proudem. Organizace magorů bojuje proti organizaci šílenců. Tolik nesympatických postav v jedné knize jsem snad ještě nezažil. Vyloženě špatné dílo to není, ale ani nic, z čeho bych se posadil na zadek.
Chtěl jsem si od Aleše Pitzmose přečíst i něco dalšího po space opeře Vesmírná asociace a proto jsem šáhl po knize Poslední klíč, kterou vydal pod svým pseudonymem Alec Palmer. Kniha nebyla vůbec špatná, dobře a lehce se mi četla, ale Vesmírná asociace se mi líbila více. Jo a ta finta s EET byla prostě geniální.
Opravdu jsem zde našel víc, než po čem jsem pátral. Český autor pod anglickým pseudonymem zde toho zapracoval opravdu hodně – klimatickou diskusi, HAARP, SuperDARN, Žižkovskou věž, jihoamerickou džungli i s Indiány, tajným městem a draky, latinské citáty, šílené lidičky, čadské padouchy, české neprůstřelné hrdiny, přestřelky, temnou hmotu, ozónovou díru, ohrožení světa a ještě mnohem, mnohem více. No nekup to!
Kniha mě zaujala svou na první pohled přeplácanou obálkou. I co, řekla jsem si, že do toho půjdu, a neprohloupila jsem. Byla velice čtivá, dobrodružná, s rychlým spádem. Autor hezky kombinuje fakta s fikcí, zejména se mi líbily pasáže pojednávající o Aztécích. Také oceňuju nadhled, kniha si na nic nehraje a nachází se v ní mnoho pasáží, které vykouzlí úsměv na rtech. :) Za mě pět hvězd.
Má vášeň pro pralesy mě přiměla půjčit si tohle. Co na to říct? Kdyby pejsek s kočičkou hodlali sepsat knížku, vypadala by asi takhle. Je to strašný škvár. Krvák, rádoby historizující. Moc špatné. Nikomu to nedoporučuju, ledaže by si chtěl zkazit vkus.
Tak to mám za to, že čtu téměř výhradně brakovou literaturu. Tuto knihu mi totiž doporučila kamarádka, které se hodně líbila, ale já z ní až tak nadšená nejsem. Kamarádku však omlouvá, že tento žánr čte velmi zřídka a tak přece jen nemá takový přehled. Takže co tu máme? :
30% Jamese Rollinse
20% Cliva Cusslera
20% Grahama Browna
10% Beara Gryllse
dokonce i pár procent pro Ludvíka Součka
a konečně zbytek autor.
Protřepat, promíchat (nějak jsem si tuto frázi oblíbila, pardon), přidat špetku klimaalarmismu (předpokládám, že když autor knihu začínal tvořit, Gréta ještě nebyla takovým fenoménem, takže ji opominul) a nevyhraněný postoj k EU, ovšem vzhledem k ději, nelze jinak.
Přes výše uvedené výhrady však docela napínavý děj šlape bez větších rušivých momentů a zádrhelů v zajímavých prostředích, většina hlavních postav má sice z pekla štěstí, v tomto typu příběhů to ale patří věci. Přivítala bych větší zapojení české sekce, ovšem využití EET je skutečně geniální. S čím jsem měla trochu problém, byla charakteristika většiny postav - přece jen důležitá postava jako skalní příznivec Skorzenyho či bývalý člen IRA, problematická minulost i u několika dalších, a samozřejmě paní ředitelka ... nebylo to trochu přehnané? Jinak ale dost slušné počtení na víkend, za mě tedy lepší 3*.
Velmi příjemné překvapení, kniha byla skvělá... styl jako James Rollins, vřele doporučuji... a trik s EET je dost dobrý :-)
Námět, ani děj knihy nebyl špatný, ale mám několik ale... Vadilo mi několik věcí. Za prvé mé fakt unavovalo neustále číst o typech zbraní (autor je zřejmě vojenský fanda), které mě jako laikovi vůbec nic neřekli (nevěděla jsem, zda má střelec v ruce pistoli, pušku, kulomet, či jinou zbraň. Za druhé se mi vůbec nelibilo složení týmů u tajné organizace, která by údajně měla chránit zájmy Evropy (v čele hlavního týmu bývalý člen SS, to jako fakt? Nehledě na to, že by to již musel být stařec a ne chlap v plné síle). A v neposlední řadě samotná ředitelka výkonné sekce. Na jedné straně mrcha k pohledání a v zapeti naivní až to neni hezké.
Docela mě pobavilo využití v pražské restauraci EET jako způsob podání kódované zprávy, alespoň k něčemu by mohlo sloužit :-D
Na knihu se velmi těším, neboť styl psaní pana Pitzmose mě nadchl stejně jako u Jamese Rollinse. Všechny předchozí dobrodružné knihy jsem zhltla s velkou chutí. Byl to pro mě čtenářský zážitek a autora vřele doporučuji všem "dobrodruhům".
2011 | Ztracené město |
2015 | Světlo pulsaru |
2008 | Démoni pralesa |
2014 | Srdce Sahary |
2016 | Kamenní strážci |
Jako dobrý. Slušně vypiplaná akčňárna, která se nebere zas tak úplně vážně, hlavně linie na polární základně neměla chybu. Hans Schuman a doktor Lemaitre rulez! A jak už tu bylo několikrát zmíněno, odkaz na EET neměl chybu.