Poslední na řadě
Helen Fields
Daleko od skotského pobřeží se nachází ostrov Mull, mezi jehož obyvateli stále koluje řada pověr. Clarkovi se sem vydávají hledat nový život, když však jejich dcera zmizí, narážejí jen na lhostejnost místních. Rodiče si tedy najmou kanadskou soukromou vyšetřovatelku Sadie Levesqueovou. Ta už se setkala s ledasčím, po objevení brutálně zavražděné dívky v útrobách jeskyně ale zažije šok. Během vyšetřování se probouzí dávné mýty, legendy a pohanské rituály. Kam až bude Sadie při hledání vraha ochotná zajít?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2023 , Kniha ZlínOriginální název:
The Last Girl To Die, 2022
Poslechnuto. Skvěle namluveno Pavlínou Hejcmanovou. Dobře se to poslouchalo a celkem se mi to líbilo. Konec byl hodně překvapivý a to mě přimělo o příběhu přemýšlet v širších souvislostech. Nakonec mám z příběhu divný pocit, protože to celé vedlo k dalším úmrtím a tragédiím, které se nemusely stát, kdyby…... Jinak na „dokonalou serii“ to zdaleka nemá.
Děj se odehrával na skotském ostrově Mull, kde se přistěhovalým Američanům ztratila dospívající dcera Adriana. Rodiče si pozvali z Kanady Sedie, která měla bohaté zkušenosti s hledáním zmizelých teenagerů. Samozřejmě místní policii se její pátrání nelíbilo a jak to šlo, škodili ji. Díky Sedie se začala objevovat i další neobjasněná úmrtí. Za nejdůležitější považuji odhalení toho, že se dívky již po staletí věnují čarodějnictví. Autorka vylíčila uzavřenost a depresi obyvatel ostrova. Opět nezklamala s popisem prostředí a přírody. Podle mého názoru byl závěr opravdu nečekaný, přesto doporučuji. Kdo zná serii „Dokonalá“ je toto dílo trochu jiné dílko, přestože se zde vyskytují některé vedlejší postavy. Poslechnuto jako audiokniha se skvělou interpretkou Pavlínou Hejcmanovou.
Kniha rozhodně není špatná, příběh je předen mýty a legendami o čarodějnictví a nic není, jak se zdá... Konec překvapil
Vražda mladé ženy na ostrově Skotska. Místní policie poněkud neschopná, spíše překáží naší soukromé vyšetřovatelce. Ta se však nedá a leccos objeví. Vše zakrývají staré mýty, folklór, pověry, gender a plno všelijakých čarodějnic. Nekonformní závěr jistě vše podtrhne, ale mnohé nepotěší. Vcelku dobrý román, to však pro mne není od této spisovatelky, překvapivé.
Jak to tak pročítám, tak vidím, že moje pocity se shodují s většinou, co je tady psáno. Ale chci to říct i svými slovy.
Helen psát umí, opravdu patří mezi moje oblíbenkyně a zatím, na rozdíl od jiných autorek, jsem se u ní nezklamala. Mám od ní přečteno vše, co napsala až na její čerstvou novinku, na kterou se ale určitě chystám.
Tato kniha ale jaksi ukazuje, že i skvělý autor může mít slabší kousky. Jenomže je slabší kousek a slabší kousek. A zatímco u jiných třeba najdu nelogiku, klišé, totální děs, u Helen ne. Tato kniha je napsána dobře, je promyšlená, má spoustu podprahových sdělení a i určitý přesah na společenská témata, která jak se zdá nebudou ani s vyspělou společností brzy vyřešena.
Autorka má dobrý smysl pro humor a ten nevynechává ani tady, má smysl pro naději, radost a i lásku. Nic z toho v žádné její knize nechybí a rozhodně to nikde není vtlačeno na sílu. Patří to tam jako sám život. To Helen umí a já jsem ráda, že to má v každé svojí tvorbě, protože to je takové její know - how.
Co mi tady ale neskutečně vadilo, že nedokázala u hlavní hrdinky vytvořit ten pocit, že se o ni máte více strachovat. I když byla tolikrát v nebezpečí, i když je hodná, milá, chytrá a houževnatá, tak mi to nějak klouzalo po povrchu. A tak to bylo i u ostatních postav, nějak jsem to vnímala tak nějak povrchně. Byli zajímaví, ale nedokázali mne zaujmout natolik, abych musela poslouchat dál a dál.
Stejně jako místo, kde se děj odehrává, ten ostrov, který je ohraničený, samostatný, kam se musíte náročně dostávat, tak i ty postavy byly jako ostrov - samostatné nepřístupné jednotky.
K závěru už ale jste napnutí a přemýšlíte kdo a proč udělat to, co udělal. Nevím, zda jsem spokojená s motivem, bohužel si myslím, že je to u hlavního padoucha opravdu hnus fialový. Základ ale celkové zápletky je zajímavý, čarodějnictví je dobrý námět. Ale se závěrem knihy působí jako taková berlička.
No a konec - to se přiznám, ač jsem psala, že mi postavy nebyly až tak blízké, tak jsem přeci jen oplakala. Bylo mi to líto, ten závěr mohl být optimističtější, ale to bychom my čtenáři zase říkali, že je všude samý happy end. I když jak chcete mít happy end, když je tam tolik mrtvých, že? Ale kdo četl, tak ví, co tím myslím, jedna linka tak vypadala a člověk doufal. Ale nejen smrti byly na konci, ale i zmařené naděje a zlomená srdce.
Za mne - klidně si přečtěte, ale fakt je to zatím to nejslabší a patří to k průměrným detektivkám.
No, tak jak to pojmout. Přiznám se, že skoro do půlky knihy jsem teda měla dost problém se vůbec začíst. Vůbec mi ta kniha neseděla, ale nechtěla jsem ji odložit. Vždyť ji napsala přece Helen Fields. Ta Helen Fields, co vydala sérii s Lucem a Ave, které miluji. Tak jsem se zakousla a nepustila se až do konce. A jsem vážně ráda. Ta kniha pak, sice pozdě, ale přeci, nabrala takový spád, že jsem ji doslova hltala. A i to téma čarodějnic mi nakonec přirostlo k srdci. A i když jsem ji dočetla už pár dní zpět, pořád ji mám v hlavě a cítím to příjemné chvění, které cítím vždy po dobré knize. :)
Souhlasím s ostatními komentáři v tom směru, že s předchozí „dokonalou“ sérií se to nedá srovnat. Helen Fields to rozhodně umí líp. Poslední na řadě je detektivkou poněkud zvláštní i konec je velice neobvyklý. Prostředí mě nicméně bavilo a autorka ho umí popsat velice poutavě. I když mě tato kniha nezaujala tak jako předchozí série i tak se do další autorčiny tvorby pustím a jsem zvědavá s čím přijde příště.
Nemohla jsem se do knížky začíst, pořád jsem jí odkládala. Určitě to ale není propadák, jen se to sem tam zbytečně vleklo.
Tak musím říct to co ostatní, ta kniha je jiná než ostatní ze série Dokonalé…. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetl ale pak mě to chytlo a dobrý. A konec byl hodně zajímavý :-)
Kniha byla opravdu zvláštní. Úplně jiná než předchozí knížky od této autorky. Děj příliš složitý a nezáživný, kupodivu se mi líbil konec.
Celá knížka byla dost divná, místy jsem měla dojem, jako by to ani nepsala Helen ale nějaký začátečník. Divně se to chvílemi vleklo a ten konec mě fakt vytočil. Trochu zklamání
Nechapu ten odklon od serie dokonala..Tohle byla tak zbytecna,nudna a rozplizla knizka,na coz nejsem od me oblibene autorky zvykla.Tuhle knihu daruji do knihobudky a nebude mi vubec chybet. Nemohu doporucit,malem jsem ji ani nezvladla docist.
Pokud jste přečetli celou sérii "Dokonalá" nečekejte stejný šálek kávy. Tato kniha na mě zapůsobila rozpačitě. Děj celkem ok, ale ten konec? Tohle jsem teda nečekala a celkový dojem ......divný. Celkově kniha působí jako by to psal někdo jiný a né Helen. Dávám jen 3 hvězdy.
Přečetla jsem celou Dokonalou sérii a zatímco nás s jejím pokračováním autorka napíná, vzala jsem zavděk tímto detektivním románem. Marketingová strategie funguje :) Kniha nás zavádí na skotský ostrov Mull. Rodině přistěhovalých Američanů se ztratila dospívajíci dcera Adriana. Na objednávku přicestuje z Kanady Sedie, specialistka na hledání zmizelých teenagerů. Naráží na odpor místních i policie, objevují se další nevysvětlená úmrtí. Postupně odhaluje, že zdejší dívky se po staletí věnují čarodějnictví. Víc nebudu prozrazovat. Nebylo to úplně špatné. Připojuji se k názoru, že poslední smrt v knize byla zbytečná. Zkazilo mi to celkový dojem.
Mám ráda Helen Fields a její sérii Dokonalých s Lucem a Avou. Jako ty mám ráda fakt hodně. Proto jsem se těšila i na tuhle knížku. Nemůžu říct, že by to byl propadá a zklamání, ale chvilkama to byl trochu zmatek. Podle mě se knížka motala kolem zbytečně mnoha možných cest, kterými se mohlo vyšetřování ubírat. Na druhou stranu mě překvapil závěr, který byl více než nečekaný. Atmosféra skotského ostrova Mull je vykreslená na jedničku. To mě baví. Severské a skotské atmosféry jsou nejvíce :-D
Tak co napsat? Nebyla to kniha, na kterou se celý den těšíte. Začátek byl super, prostředek byl hoooodně zdlouhavý a závěr byl lepší, i když zkušenější čtenář by dokázal vraha odhadnout. Pozor spoiler!: Autorka zvolila v závěru jinou cestu, než by byl logický a nabízející se happy end. Nevím, jestli udělala dobře. Bylo to divné, ale originální. Knihu celkově hodnotím tak na 3,5*, ale líbila se mi mnohem víc než Dokonalá tma, kterou jako by napsal jiný autor.
Dokonalé to nebylo, ale bylo by to celkem v pohodě, kdyby se neobjevily čarodějnice a kdyby to nepokazil ten konec, ten byl za mě nejhorší a ty posmrtné řeči úplně nejvíce,
Souhlasím s níže MaJa264: pro mě zdlouhavé, opravdu to snad psala jiná autorka. Dočetla jsem se sebezapřením, místy opravdu nereálné a nezáživné, chtěla jsem uprostřed knihy nedočíst, což obvykle nedělám, nakonec dočteno, ale vlastně zápletka už mě skoro nezajímala...Uzavřenost a deprese ostrova - za mě 2,5*.
Já byla s novinkou od Helen Fields spokojená. Je úplně jiná než série Dokonalá, ale stejně čtivá. Kniha má spád, proložena mytologii a pohanskými rituály. Konec překvapil.
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
Helen Fieldsová se řadí k jedné z mých nejoblíbenějších současných autorek. Jak by taky ne- její naprosto brilantně propracovaná knižní série Inspektor Luc Callanach si zasluhuje vyzdvihnout snad až do samotných nebes. Co si budeme povídat – s touto sérií milovníci thrillerů a napětí rozhodně nesáhnout vedle!
Na příběhu z malého skotského ostrova Mull jsem si, díky spolupráci s Audiotékou, smlsla v audiopodobě. A rozhodně to byla skvělá volba.
Dojmy z příběhu jsem měla zpočátku lehce rozpačité. Po sérii Inspektor Luc Callanach jsem čekala opravdu stejnou úroveň, na kterou jsem byla zvyklá. Musím přiznat, že tento příběh mi přišel od autorky trošku slabší, ale rozhodně ne špatný. Jen se nemůžu ubránit srovnávání.
Nejvíce mě autorka překvapila koncem. Zodpovědně můžu říci, že takový konec jsem ještě nikdy dříve nečetla a byl pro mě…. snad až lehce šokující. Takže pokud máte chuť si poslechnout/přečíst netradiční zakončení příběhu – Poslední na řadě vás určitě nezklame.
Audiotéce musím také pochválit výběr interpreta. Pavlína Hejcmanová se poslouchala opravdu moc hezky a její hlas mne snad ještě více spolu se zvukovým doprovodem ponořil do temnoty a odlehlosti ostrova Mull.
Nakladatelství Voxi odvedlo moc hezkou práci a 13 hodin a 30 minut mi zpříjemňovalo procházky se spícím miminkem. Dokonce jsem se tu a tam podezřívavě otáčela za sebe, abych se ujistila, že mne nikdo nesleduje. Takový jsem měla pocit při poslechu. Bylo to opravdu chvílemi (nechci říct strašidelné) napínavé.
Směle doporučuji Já jsem si poslech užila a jsem si jistá, že i vám se bude líbit.