Poslední výročí
Liane Moriarty
Sophii táhne na čtyřicet, a ačkoliv je taková optimistka, že podle své kamarádky Claire nevidí sklenici zpola, ale úplně plnou, už i ji začínají trochu znervózňovat biologické hodiny a nová známost je přitom v nedohlednu. Neudělala chybu, když tak lehkovážně pustila k vodě Thomase, nejhodnějšího muže, jakého kdy poznala? Sophie začíná mít pocit, že její život uvízl na mrtvém bodě, když jednoho dne zjistí, že jí Thomasova mazaná prateta z Ostrova počmáraných blahovičníků ve své závěti odkázala něco tak nečekaného, že tím Sophii jako pohádková kmotřička obrátí život úplně naruby. Grace je krásná ledová královna a má všechno, o čem kdy snila: manžela, který ji miluje, a čerstvě narozeného syna. Jak se s tím ale vypořádá, když vidí, jak se Sophie na oba toužebně dívá? Veronice se v životě nic nedaří a na všechny má dopal. Nejvíc na pratetu Connii za to, že umřela a že do své závěti zahrnula zrovna Sophii! Veronika je odhodlaná závěť napadnout a hnát celou „kauzu“ až před nejvyšší soud. A taky vyřešit záhadu Ostrova počmáraných blahovičníků a napsat o tom knihu!... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
The Last Anniversary, 2005
Mě se kniha líbila. Sice byl konec těžko uvěřitelný, ale příběh mě dokonale vtáhl do děje a bavilo mě to.
Po knihách od této autorky sahám s jistotou, že nebudu zklamaná. Nespletla jsem se ani tentokrát. Ze začátku jsem měla trochu problém vyznat se v postavách, ale během čtení si to sedlo. Konec byl překvapivý, wow efekt nechyběl ani tentokrát.
Už po šesté mě autorka nezklamala.Kniha byla naprosto úžasná, moc a moc se mi líbí knihy od této autorky :-) těším se na další....
Pro mne je L. Moriarty zárukou, že nebudu zklamaná a že si čtení užiju. Ráda bych se nastěhovala na Ostrov počmáraných blahovičníků a určitě bych neprozradila jejich rodinné tajemství, které léta ukrývají. L. Moriarti píše lehce, vtipně, každá z hrdinek je nám sympatická z jiného důvodu. I když to vypadá, že pohádková kmotřička obrátila život Sophii naruby, vždycky to jde nějakým způsobem vyřešit. Pro mě krásné, oddechové počtení, pohlazení po duši a proto pět hvězdiček.
Poslední výročí se mi líbilo moc. Bylo poutavě napsáno, místy zašmodrcháno a na konci opět skvěle odhaleno rodinné tajemství. Není to sice nejlepší kniha od Moriarty, ale stále patří k těm lepším. Já mám vždy nejraději ty její konce, kdy se dozvíte i něco navíc z příběhu a celá kniha se vám tak krásně spojí a vysvětlí.
Mě to bavilo! Skvělá oddechovka. Baví mě humor L. Moriarty, až jsem se chvílemi smála nahlas. Jen Grace mi bylo líto.. naštěstí klasický happyend. :-)
Je to 3 kniha, kterou jsem od teto autorky cetla. Dela mu hodne problem se zorientovat ve jmenech vsech postav, kterych tam ma autorka opravdu hodne. Nakonec se z toho vyklubal i zajimavy pribeh.Ale po druhe, uzbych po knize nesahla.
Moje první knížka od spisovatelky a moc se mě líbila,čtivá,napínavá,dost mě bavila,určitě si přečtu další....
Čtivý, trošku napínavý příběh. Rodinné tajemství se dalo uhádnout, ale nevadilo mi to. Moriarty čtu ráda a rychle.
Musím říct, že se mi kniha líbila ze všech autorčiných děl, co jsem zatím přečetla (4), nejvíc. Příběhy postav jsou docela zajímavé.
Pěkný styl, ale moc pospojovaných osudů, vztahů a životních příběhů najednou. Taková ,,pomalá výletní projížďka", kdy při její délce a tolika příbuzných co jedou s vámi, máte na některých místech chuť zastavit a vystoupit. Málokdy čtu knížku celých deset dní, ovšem možná to ani nebylo kvůli její zdlouhavosti, spíš proto, že je před vánoci a mám míň času.
Jsem nadšená. Jedna z těch lepších knih od LM. Začetla jsem se od prvního řádku, na čtení jsem se nesmírně těšila. Všechny postavy mi přirostly k srdci a ten příběh byl pro mě jako dělaný.
Kniha mě nezaujala, nebavila a naprosto nechápu, proč má označení "Světový bestseller". Děj příšerně rozvláčný; příliš mnoho osob, ve kterých jsem se chvílema ztrácela a hlavně způsob vyprávění mi nesedl. K čtení knihy jsem se musela hodně nutit :-(
Když tu čtu některé recenze o tom, jak byla kniha "úžasná" a jako ji někdo "přečetl jedním dechem" říkám si, zda jsem nedržela v ruce jiné vydání této knihy :-)
Knihu jsem přečetla jedním dechem, velice se mi líbila. Všechny předchozí knihy autorky mám přečtené, a můžu říct, že tato je stejně dobrá jako Manželovo tajemství, ne-li lepší.
Knihu jsem přečetla, ale nijak zvlášť mě nebavila. Na mě tam bylo moc osob, takže jsem v tom měla chaos. Řekla bych, že zbytečně zdlouhavé, než jsem se dostala k tajemství.
Ne sice nejlepší, ale opět dobrá kniha Liane Moriarty. Právem se drží mezi mými oblíbenými autory/kami a věřím, že tomu tak bude i nadále. Nedočkavě vyhlížím další skvost do své sbírky a doufám, že se z něj již brzy budu moci radovat.
2014 | Manželovo tajemství |
2017 | Sedmilhářky |
2015 | Na co Alice zapomněla |
2017 | Šílené výčitky |
2016 | Tři přání |
Komplexní příběh je vyprávěn několika postavami, které spojuje záhada na Ostrově počmáraných blahovičníků, zde je každý rok pořádána slavnost. Pomalým rozplétáním celého příběhu je jasné, že po objasnění záhady bude toto výročí poslední. Opět se jedná o silný příběh, ve kterém nelze nalézt slabší postavu... pouze slabší překlad.