Pouští a prérií
Karel May
Výbor kratších próz z arabského, španělského a indiánského prostředí. Kniha má zajímavý doslov Jana Rysky O Karlu Mayovi a jeho knihách.
První setkání s máyovkou film Poklad na Stříbrném jezeře. Naprosto úžasný film, který snad viděl každý a následovaly další. Samozřejmě, že s přibývajícími lety se pohled na ně změní, ale ruku na srdce, kdo se k jeho románům rád nevrací a na filmy natočené podle Karla Maye nepodívá s nostalgií i dnes. Proto jsem sáhl hluboko do knihovny a znovu přečetl méně známou knihu dobrodružných povídek.
Soubor povídek, které se odehrávají jak na prériích Divokého západu tak i v arabských pouštích, ve kterých prožíval svá dobrodružství Kara Ben Nemsí alias Old Shaterhand, který vždy patřil k těm nečestnějším z čestných. V ostatních povídkách vystupují i jiní hrdinové než Vinnetou či již zmíněný Old Shaterhand. Jako ve všech dílech Karla Maye zde najdete dobrodružství, hrdinství a odvahu hlavních hrdinů. Za mě velice uspokojivé povídky
Průměrná kvalitní Mayovka z prostředí pouště. Kromě hromady písku si užijete napětí i klasický autorův styl. Za mě kniha úplně v pohodě a na autora průměr.
Povedený soubor kratších Mayových příběhů. Na své si přijdou milovníci arabské i americké tematiky. Zároveň je to kniha mimořádně bohatě ilustrovaná, což jen zvyšuje její atraktivitu. Zřejmě i to způsobilo, že byl obří náklad 150 000 výtisků v roce 1987 ihned rozebrán a následoval i obří dotisk (viz Zajímavosti). Po mayovkách byl tenkrát velký hlad, vycházely jedna za rok.
Podle mne velice dobře poskládaná sbírka povídek, které spojuje to, že jde o typické mayovky. Napínavé, dobrodružné, romantické. Jediná vada – přečetl jsem je za jedno odpoledne. Vřele doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.
Poviedky pre nás, v ktorých je stále kus dieťaťa, máme radi dobrodružstvo a rozprávkovo dobré konce.
* - ,,Apači znají naleziště zlata, ale nikomu je neprozradí. Pohrdají zlatem. Člověk má usilovat o to, aby byl dobrý, ne aby byl bohatý. Kéž vám to zlato přinese tolik štěstí, kolik zla ste kvůli nemu vytrpěli." -
Na tuto knihu vzpomínám rád. Půjčovali si ji ode mě spolužáci, protože příběhy byly dost krátké a dějově ohraničené na známém půdorysu a četli je rychle pod lavicí. Protože byla lepená, tak hodně utrpěla. Ale to jsem byl v páté třídě. Možná jsou povídky trochu naivní, možná příliš přímočaré, ale pro dětskou duši to bylo tak akorát, okořeněné fotograficky působivými kvašemi Zdeňka Buriana. Za přečtení v určitém věku to stojí, nejsou to hřeby světové literatury, ale je v tom dobrodružné vyprávění o odvaze a cti pro nás v exotických částech světa a také to možná přitáhlo hodně kluků i holek ke čtení mayovek (i když třeba moje první mayovka nebyl Vinnetou ale Černý mustang). Dávám plus.
Dodatek:
Už první příběh v saharských skalních jeskyních ukazuje na neobyčejný exhibicionismus, který je pro mayovky a Karla Maye v obdobných příbězích typický - nutnost cosi ze svého umění ukázat, předvést, zastrašit nebo být středem pozornosti. Je to takové osobité entrée, dneska by se spíše řeklo - vysílání těch správných signálů.
Už je to pěkná doba co jsem tuto knihu četla, ještě ve škole,byla to první májovka a líbila se mi☺
Soubor 8 povídek, z nichž některé jsou velmi krátké (7 stran), jiné delší (59 stran) a jejichž kvalita mírně kolísá. V některých vystupují známí hrdinové jako Old Shatterhand (alias Kara ben Nemsi), hadži Halef Omar, Vinnetou ... ale v jiných jsou i neznámí hrdinové, kteří se ovšem svými schopnostmi svým známějším protějškům přibližují. Tradičně je dán prostor zlu a dobru, přičemž minimálně v jedné povídce překvapivě dobro nezvítězí (povídka Černé oko je až hororová). A skutečně se některé příběhy odehrají na poušti i v prérii, v horách i na řekách - Mayova znalost zeměpisu se prokazuje.
Kniha sice nepatří mezi nejlepší z výběru Mayova díla, ale rozhodně to je velmi dobré oddechové čtení pro dobrodružné povahy. 70%
Část díla
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
2024/29
Docela dobrý mix povídek z velmi rozdílných prostředí i s různými hrdiny. Na přední díla Karla Maye to většinou nemá, ale i tak se některé hezky čtou. :)
Za mě nejlepší jsou Synové Upsaroků a Umarova krevní msta.