Za soumraku
Stephen King
Povídky a novely série
Co byste dělali, kdyby se váš dosavadní život najednou obrátil vzhůru nohama? Odpověď nabízí třináct strhujících příběhů, v nichž k takovému nečekanému obratu došlo. Dočtete se, k jakým koncům vedou laskavosti od cizích lidí: taková je povídka Rotoped o „dělnících“, kteří zasáhnou do cvičebního režimu jednoho malíře středního věku; nebo o slepé dívce Ayaně, která nečekaně navštíví umírajícího pána a políbí ho; či příběh o němém stopaři, který řidiči pomůže vypořádat se s manželčinou nevěrou. Jiné povídky vyprávějí o posedlosti a boji o moc: Káča utíká a utíká, aby ulevila bolesti; dva sousedé soupeří o kus půdy, až se oba ocitnou v úzkých, a muž, jenž se v povídce Odpočívadlo stane svědkem domácího násilí, se musí vžít do role spisovatele detektivek, aby mohl zasáhnout. A jindy dojde k nečekaným událostem, které lidem od základů změní život: David a Willa čekají po vlakové nehodě na příští spoj, až je nakonec zlákají světla hostince v nedalekém městečku. Zajdou si poslechnout pár písniček – a budou poslouchat už navěky. Tím výčet nekončí, ale ponaučení je zřejmé: buďte velmi opatrní při výběru svých přání, mohla by se splnit.... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2009 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Just After Sunset, 2008
Kvalita kolísá i když všechny jsou velmi čtivé, dokonce i ty ve kterých se vlastně nic moc neděje. Nejhlubší atmosféru máMaturitní odpoledne, celou dobu čekáte, co se z té idylky vyklube a poslední řádky jsou ve své popisnosti hodně děsivé. A samozřejmě poslední povídka, u které se nedá jíst :)
Opravdu jsem si přála, aby už byl konec. Zejména po poslední povídce mne sužuje pocit, že po tomhle čtenářském zážitku mám fóbii z mobilních toalet. Děkuji pane Kingu. :)
Pro mě je to nejhorší výběr Kingovo povídek a Za soumraku jsem nějak moc neohodnotil v dobrém. Sám nevím proč.
Po ix měsících jsem konečně dočetla svoji první anglickou knížku - Za soumraku. Musím říct, že se mi toto Kingovo dílo celkem líbilo. Nejvíce mě zaujala povídka Maturitní odpoledne a Utíkej, Káčo, utíkej.
Za soumraku je zajímavá sbírka povídek, které mi ale ne tak úplně sedly. Nejméně se mi líbila Willa, kterou jsem asi tak úplně nepochopil. Poměrně slabší je i Maturitní odpoledne, které je asi příliš krátké a nějak mě nezaujalo svým tématem. Utíkej, Káčo, utíkej je moc fajn povídka, kde se mistr sice trochu opakuje, ale pořád je to nadprůměrné. Harveyho sen se mi docela líbil, krátké, výstižné a správně děsivé, každému se tohle někdy asi stalo. Odpočívadlo je taktéž zajímavé, ale ne tak strhující, jak by bylo třeba.Přesto docela fajn, ale na mistra obyčejné. Rotoped a Pekelný kocour jsou typicky kingovská témata, která nikdo jiný neumí. Ty se četly moc dobře a byly zajímavé i nápadem. Věci, které po nich zůstaly, jsou hodně osobní a úplně jsem chápal, proč tahle povídka vznikla. Kvalita je opět vysoká, ale není tu nic typicky děsivého. Ayana a Předplatné patří k průměru, jednou se to přečte a už člověk nemá moc chutí se k tomu vrátit znovu. Vrcholem knihy jsou povídky N., Němý a V úzkých, které jsou naprosto dokonalé, černohumorné a zároveň mrazivé přesně tak, jak to od Kinga máme rádi. Celkově vzato jde o sbírku víceméně vydařených povídek, které ale nepatří k tomu nejlepšímu, co kdy King napsal. Těch vyloženě slabých je tu ale hodně málo. 70%
Nijak zvlášť mě to nezklamalo. Nějak jsem tušila, že Stephen King u povídek nemá zas takové kvality jako u knih, u něho vždy trochu trvá, než se příběh pořádně rozjede. Přesto jsem doufala v lepší výsledek, za povídku "N." bych dala čtyři hvězdičky samo o sobě, ale protože poslední příběh, který jsem četla, byl "V úzkých" (povídky jsem četla na přeskáčku), kvalitu trochu strhlo dolů... Zkusím si přečíst něco ze starších povídek, mám pocit, že ty byly lepší...
Tak to se bohužel moc nepovedlo. Z celé knihy mne zaujala jediná povídka a ve zbytku jsem se málem ukousala nudou.
Sbírka hororových povídek od pana Kinga. Pokud nemáte trpělivost na rozsáhlé mistrovi romány, pak jsou jeho povídkové knihy pro vás tou správnou volbou. Jsem ráda, že povídky jsou voleny tak, aby se děj neopakoval a každý příběh nás tak vezme na jiná místa, s jinými lidmi a za jiným zlem a temnotou...
Nejsem jen příznivce Kinga - mistra hororu, vlastně moje nejoblíbenější knihy od něj nejsou vůbec strašidelné a jejich hrůza je ukrytá v něčem jiném, ale rok po přečtení si nemohu ani na jednu povídku vzpomenout a to není dobré znamení...
Mě se sbírka Za Soumraku moc líbila..jenom tři povídky bych dal pryč..Willa mi třeba přišla totálně mimo.
Některé povídky byly celkem zajímavé, ale většina nic moc. Na to, že ty povídky měly vesměs pár stránek, tak mi u některých dělalo zatraceně hodně potíží je vůbec dočíst do konce. Ale o zklamání mluvit nemůžu, King mi prostě nesedí, snad s výjimkou Osvícení. 30%
za vrchol považuji povídku N. a V uzkých ty v tomto svazku vynikají a jsou Kingem dovedené do maximální dokonalosti narozdíl od pruměrného na ,,KINGA" zbytku..
"Umím si představit, co vidíte. Ano, je to vskutku hrúzne. Není to však nic nového, odehrává se tu starý tajuplný příběh... Jméno takových sil nesmí být vysloveno, nelze o nich mluvit a nelze si je představovat, leda překryté závojem a označené symbolem, takovým, který se většině z nás jeví jako malebná, poetická iluze a jiným jako pošetilá povídačka. Je však jisté, že vy i já jsme poznali něco z děsu, který múže pobývat v tajných životních zákoutích a vyzařovat i zpod lidské kúže; to beztvaré, co na sebe bere podobu. Ach, Austine, jak je to možné? Jak je možné, že samo slunce před něčím takovým nezčerná, pevná zem se neroztaví a nezačne pod takovým břemenem vřít?" /Arthur Machen - Velký búh Pan/
Dvě opravdu dobré povídky - Utíkej, Káčo, utíkej a V úzkých si zařazuji do šuplíčku Opět si znovu přečti.
Nerada to říkám, ale tahle sbírka povídek je teda dost slabá...a vidím, že si to zdaleka nemyslím jen já sama.. :)
Podle mě nejlepší byly : N. ,Maturitní odpoledne a Rotoped.
Docela to šlo, King je sice větší king než předvedl v této jeho knize, nicméně jeho, povídka ,,N" mne mile překvapila. Ten prostupující strach z temnoty završený sebevraždou z mostu hmm, to beru.
Osobně povídkám obecně moc neholduju, na mě jsou moc krátké, ale u Kinga vždycky udělám vyjímku. Poslední dobou nemám moc času na čtení, tak jsem si z knihovny donesla tyhle povídky. A tak jako asi většinou u povídkových sbírek některé jsou lepší, jiné slabší. Tady je to asi tak půl na půl. Moc mě nezaujali Willa, Harveyho sen, Odpočívadlo, Maturitní odpoledne a Předplatné New York Times. Jako nadprůměrné bych hodnotila Rotoped, Věci, které po nich zůstaly a Ayana. Naprosto nejšílenejší a pro mě taky nejlepší je povídka V úzkých. Ta je tak odporná až je prostě úžasná. Díky této poslední povídce dávám ve výsledku knížce 4 hvězdičky.
Nijak moc horrorové povídky, už jsem od Kinga četla lepší knížky. Ta povídka jak se topí v tom záchodu je na mě až příliš naturalistická.
Část díla
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Opět je tu více těch průměrných povídek.