Praha plná strašidel
Miloslav Švandrlík
Nové vydání humorných příběhů o pražských strašidelných bytostech je rozšířeno o řadu nových historek, v několika případech upravuje bývalý název a v závěru přináší rozhovor "O strašidlech s autory". Původní vydání se jmenovalo Pražská strašidla.
![Jirinamac Jirinamac](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/111827/m_jirinamac.jpg?v=1730210299)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobře udělaná knížka pro pobavení a odpočinek. Text, foto a ilustrace se dobře doplňují.
![milamarus milamarus](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91182/m_milamarus-g9A.jpg?v=1688847792)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Souhlas s předchozími pochvalnými komentáři. Přehledné, vtipné, čte se to skoro samo :-) // Konkrétně jsem ukořistila druhé (upravené a rozšířené) vydání z roku 1970, k němuž předmluvu napsal MUDr. Miroslav Plzák a kde – ano, potvrzuji - najdete i onen rozhovor s autory. Zachovalý exemplář, leč nebylo možno si ho odnést z knihovny domů. Je určen pouze k nahlédnutí.
… pročež jsem provedla menší kontrolu: zvonící jeptiška - přítomna, mořský pirát – přítomen, Golem - přítomen, železný muž - přítomen, bezhlavá dáma – přítomna, (…) i vzteklý čert a pyšná hraběnka tu jsou. Jen vodník Kabourek z knihy zmizel. Malostraňáci, třeste se!!!
------------------------
CITÁT:
Strašidla potřebují ke své seberealizaci určité podmínky.
![Lele61 Lele61](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/167526/m_lele61-1Yy.png?v=1681903256)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná "příručka" mapující a dokumentující výskyt pražských strašidel. Na jedné stránce je vždy úsměvný Švandrlíkův text vztahující se ke konkrétnímu strašidlu a na druhé stránce potom výstižná Nepraktova kresba. Příjemná oddechová četba nejen pro Pražáky. Doporučuji.
![wooloong wooloong](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43813/m_wooloong-657ec2508ddb5.jpg?v=1702806096)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co stránka na křídovém papíře, to jeden příběh o strašidle a ke každému příběhu patří jedna celostránková barevná Nepraktova kresba. Moc pěkná publikace.
![Janeyx21 Janeyx21](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/208165/m_208165-e1i.jpg?v=1517507370)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkné, oddechové počteníčko. Člověk se u toho culí, zvlášť, když zná ta místa, kde se strašidla vyskytují a představuje si je tam. Motivovalo mě to k nějaké víkendové vycházce po starém centru Prahy.
![RoBertino27 RoBertino27](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/323177/m_robertino27-jwj.jpg?v=1622731613)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Miloslav Švandrlík si vzal za základ pražské legendy a svým osobitým způsobem je zpracoval do "lexikonu strašidel", která můžete potkat, jen to chce jít třeba Kaprovou ulicí někdy kolem půlnoci a během hodiny se nenápadně 500x otočit. Psáno klasickým lehkým perem v úsměvném duchu a kořením jsou Nepraktovy ilustrace, který jak známo rád maloval poodhalené děvy, tady se mohl vyřádit.
![twigxi twigxi](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/12658/twigxi-4uf.jpg?v=1594235036)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha spise pro deti. Ja jsem se k ni dostala az ted, takze ji nemuzu plne docenit. Velice kratke kapitolky se ale cetly rychle. Pro mladsi ctenare muzu vrele doporucit.
![Turlogh Turlogh](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/131221/m_turlogh-86O.jpg?v=1613236333)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zábavné počteníčko o zajímavých strašidlech města Prahy. Humorné, krátké, čtivé příběhy s vyobrazeními jednotlivých strašidel. Pobaví. Howgh.
![gleti gleti](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65680/m_65680-wUF.jpg?v=1463668552)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
povídková kniha - Praha plná strašidel od Miloslava Švandrlíka, který pražské pověsti převyprávěl svým svébytným humorným stylem. Pro srovnání jsem si půjčila i Věnec pražských pověstí. Tam kde lidová slovesnost vyhrožuje a straší, tam mistr Švandrlík nasazuje humor, takže hrůze uláme ostny zesměšněním (jako Rowllingová v Harry Potterovi kouzlem Riddiculus).
![Rikitan Rikitan](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/272078/m_rikitan-ju0.jpg?v=1555448121)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Úžasné, celostránkové ilustrace páně Neprakty a text pana Švandrlíka jako vždy na úrovni. Formát trochu pro děti /i když...odhalená prsa, no budiž/, ale kniha hezká a čtivá.
![Doly10 Doly10](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/260069/m_doly10-Drb.jpg?v=1546376511)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Oddechové čtení. Seznam a stručná charakteristika nejznámějších pražských strašidel, vhodně doplněná o vtipné a milé obrázky malíře Neprakty. Doporučuji.
![SuzukiZ SuzukiZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13364/13364.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kouzelná knížečka o tajemstvích Prahy s vtipnými glosami autorů týkající se přesahu strašidel do současnosti: Tančící židovka se moc již nezjevuje-současnou mladou generaci moc její obkročák asi moc nezaujme :D
![Unterwald Unterwald](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159237/m_159237-yGO.jpg?v=1514368247)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná jednohubka, kterou jsem v dětství zbožňoval (a nejen pro Nepraktovy hambatinky) a když jsem zjistil, že znovu vyšla, musel jsem si ji pořídit. Paměť výjimečně nelhala a knížka je pořád krásně čtivá a zábavná.
![Sorrow Sorrow](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58088/m_58088-in2.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní kniha oslavující krásu českého jazyka, navíc ty ilustrace jsou naprosto boží :)
![Iki1 Iki1](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170238/m_iki1-NG0.jpg?v=1540838206)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Parádní počtení plné humoru, jazykově krásně podané hříčky. Doplněné nádhernými ilustracemi. Aby autoři dodali svému dílu nádech autentičnosti, přidali plán centra Prahy s přesným umístěním strašidel, jejichž příhody zpracovali. Kniha je vhodná k pasivnímu odpočinku místo sledování televize.
2006 | ![]() |
2009 | ![]() |
1990 | ![]() |
2004 | ![]() |
1991 | ![]() |
Jedna z mých nejoblíbenějších knih dětství. Zábavné, poučné, přehledné, čte se to samo. Krásné ilustrace.
Škoda že se touhle knihou více neinspirovala paní spisovatelka Lukačovičová.