Prašina

Prašina
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369662/bmid_prasina-vBL-369662.jpg 4 1254 1254

Prašina série

1. díl >

Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při něm musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny.... celý text

Marek.Sc
06.03.2020 5 z 5

Knihu som si prečítal na základe rozhovoru s autorom v Slovenskom rozhlase v relácii o knihách. Aj keď je to skôr mládežnícka literatúra, veľmi rád som po nej siahol nakoľko som ako dieťa bol nasiaknutý Tromi pátračmi a nejakými foglarovkami. Celkom zaujímavý príbeh o jednom mieste, ktoré sa volá Prašina. Nie je to len miesto, ale aj taká ničota, ktorá spôsobuje, že takmer všetko čo je na elektrinu, tu nefunguje. Dej sa celkom slušne rozvíja a hneď dokáže upútať. Pre dospievajúceho čitateľa je to fajn titul a určite poteší množstvami dobrodružstiev. Náročnejší čitateľ má tendenciu všetko viac logicky dokazovať a bude to pre neho skôr návrat do detských čias. Atmosféru dopĺňajú skvelé čiernobiele ilustrácie Karla Osohu vykresľujúc noir prostredie Prašiny. Pri čítaní som sa nenudil a pravdepodobne si prečítam aj druhý diel Prašiny - Čierny merkurit.

pipa36
24.02.2020 5 z 5

Napínavý příběh Jirky a jeho kamarádů z pražské čtvrti Prašina, kde nefungují žádné elektrické, elektronické ani jiné stroje a přístroje. Velmi zajímavý nápad, velmi pěkně zpracovaný - moc příjemné zjevení v českém literárním rybníčku. Hlavní postava není žádný hrdina, spíš takový pos*ra a smolař, kterému nikdy nic nevyjde, jak by chtěl, ale je chytrý a rozhodně sympatický. Kniha se mi moc líbila - poslouchala jsem velmi dobře zpracovanou audio verzi v (jako vždy výborném) podání pana Rumla.

Okkie
22.02.2020 5 z 5

Znamenitá románová inspirace nesmrtelnými Stínadly s několika více či méně zjevnými foglarovskými i jinými odkazy, plná tajuplné atmosféry, ponuré poetiky a zběsile pádícího napínavého děje, který nedá čtenáři vydechnout. Příběh velmi zdařile kombinuje několik současných reálií s dobou konce 19.století. Zasazení fiktivní lokality tajuplné čtvrti, kde se zastavil čas i pokrok, do zcela konkrétních míst skutečné Prahy, je svým způsobem velmi vzrušující. V průběhu čtení jsem zaznamenala jediný trochu zjevnější logický lapsus při putování hrdinů, který se však v překotně plynoucím ději dá snadno odpustit. Závěr s dějovým zvratem, který bývá slabým místem tolika příběhů, mě tentokrát nezklamal ani trochu.

Po vynikajícím Posledním tajemství Jana T. od Jaroslava Velinského je tento román Vojtěcha Matochy první knihou, která ve mně dokázala znovu vzbudit podobné pocity jako v době před třiceti lety, kdy jsem ve věku Jirky a En poprvé hltala stínadelskou trilogii…

Ditules
18.02.2020 5 z 5

Skvělá, napínavá. Ideální zejména pro starší kluky, u kterých je problém natrefit na dobrou knihu...

filmak
18.02.2020

Napínavé čtení do vlaku. Adrenalinová jednohubka, která kromě akce a výtečně vykresleného prostředí Prašiny, nenabízí nic dalšího. Děj ubíhá jako splašená kobyla a dětští hrdinové se chovají jako postavy z artového filmu. Jsou smrtelně vážní a racionální. Chybí jim dětská optika a odlehčení v podobě humoru. Místo toho zažívají neustálý stres, utrpení a temnotu. Z toho by se dospělí člověk po pár dnech sesypal. Rozhodně bych knihu nepřirovnával k Záhadě hlavolamu. Tahle kniha je temná a krutá, žádné světlo na konci tunelu. I přesto je hodně čtivá. Možná, že dnešní děti jsou odolnější, než jsme bývali my a po takovém čtivu dychtivě prahnou. Těžko posoudit, když jsem dospělý (36 let). Četba pro mě nepředstavovala návrat do dětských let, spíš ukázku moderního thrilleru s puberťáky.

Chajda69
09.02.2020 5 z 5

Skvělé. Vrátil jsem se do dětských let a upřímně přiznávám, že když jsem četl večer při rozsvícené lampě, děj mě tak vtáhl, že jsem měl trochu i takový ten pěkný strach. Takže jsem Prašinu raději přečetl za večer celou.

Velmi pěkná česká kniha zasazená do pražských reálií, s úžasně vybudovanou atmosférou Prašiny, kterou dokreslovaly povedené ilustrace.

Opravdu klobouk dolů, senzační počin.

Halt468

Nemám slov!!

Chytuš
09.02.2020 5 z 5

Marná sláva, dnešní děti už prostě Vernerovky nebo Foglarovky nebaví tolik, jako kdysi v dětsví nás, jejich rodiče. Máme doma knížky od obou autorů, ale zatím jsem neviděla, že by je synové přelouskali s takovou rychlostí a chutí, jako Prašinu. A tak jsem musela zjistit, co teď frčí. A byla jsem nadšená. Napínavý a dobrodružný příběh, který má část z fantastiky z Verneho, kombinovanou s dobrodružstvím a kamarádstvím z knížek od Foglara... Bez jakékoli hluché vaty - v Prašině se pořád něco děje, děj sviští dopředu raketovým tempem - a to je přesně to, co mladé čtenáře dokáže u knížky udržet. Skvělý počin, už jsem dostala za domácí úkol sehnat i druhý díl...

marlowe
05.02.2020 5 z 5

(Možné SPOILERY!)
Parádní, dějem nadupaná knížka, kterou si vychutnají nejenom příslušníci cílové skupiny školáků, ale určitě i mnozí z těch, kteří mají povinnou školní docházku dávno za sebou.
Autorovi se daří výborně zachytit noirovou atmosféru mysteriózní pražské čtvrti, umí navodit napětí a s uznáním musím prohlásit, že mu výborně šlapou i dětské dialogy, což bývá u tohoto typu literatury spíše výjimkou, než pravidlem.
Pravda, těch "záchran na poslední chvíli" je tam možná víc, než odpovídá dobrému vkusu, ale to už bychom byli příliš velcí šťourové.
Také mě trochu zaskočil ten neúprosný souboj na život a na smrt mezi dětmi a dospělými (a že na padlé bojovníky skutečně dojde!), v literatuře pro mládež bych čekal spíše vylehčenou soft-polohu předpubertálních dobrodružství, než takovouhle radikální nesmiřitelnost ze strany padouchů-dospěláků – protože nebýt jednoho z oněch "zásahů vteřinu před dvanáctou", mohly jsme mít na konci knížky i dětské mrtvolky – a to už by přes čáru určitě bylo.
A vlastně ještě jednu výtku bych měl – už ji zmínil na jiném místě Joges: i mně vadila ta celková "vyprázdněnost" dané lokace, ta absence ostatních civilistů…
Přesto dávám plný počet – knížka si to zaslouží.

juliesze
21.01.2020 5 z 5

Opravdu hodně mě mrzelo, že tuhle knížku nikdo nevydal před 12 lety, kdy jsem zoufale hledala podobné čtivo. To byli akorát Spy Kids a to už bylo zase trochu moc, nebo Rychlé šípy a ty byly spíš pro kluky. Bavilo mě to i jako dospělou, i když něco bylo vyloženě pro děti. Akorát teda takhle odvážné děvče podle mě je jenom ve filmech. Shoduju se s autorem komentáře, který tu vypisoval, že je to trošku lízlé s genderovým podtextem a feminismem :) Ale jinak super čtení.

kirkous
20.01.2020 5 z 5

Je to rychlá, napínavá četba, kulisami to opravdu připomíná Stínadla, ale chvílemi - v pasážích z podzemí - i trochu Metro, i když to samozřejmě není žádná četba postapokalyptická. A jistěže je za vším cítit skautská romantika a ideál života bez většiny vymožeností 20. století. Za mě je to velmi dobře napsané a taky to dobře odráží to, co dnes napadá čím dál víc mladých lidí.

dawson321
16.01.2020 5 z 5

Rozhodně zajmavý námět a na českou literaturu kvalitně napsané. Chvílema jsem měl chuť se toulat v prašinských ulicích (i když v této čtvrti bydlím, ovšem žádná Prašina tu není). Mohu doporučit a hned se vrhám na druhý díl.

babicka_amalka
13.01.2020 3 z 5

tak - úplně špatně se to sice nečetlo, ale přirovnávat k Foglarovi to opravdu nelze - pokud ovšem tím není myšlena skutečnost, že autor Foglara poněkud "vykrádá";
jinak je to celkem zdlouhavá a stále se opakující linka jedné a téže honičky....
po nadšených recenzích poměrně velké zklamání;

hakunamatata
12.01.2020 4 z 5

Prašina je místo uprostřed Prahy, kde nefunguje elektřina, nejezdí tramvaje a mobily nemají signál.
A Prašina se rozrůstá. Jirka, Tonda a En musí zachránit svět dříve, než ho Prašina pohltí.
Vojtěch Matocha nás zavádí do Foglarovského příběhu, kde dětem stačí periferie města a nepotřebují žádné sci-fi ani fantasy výmysly, aby se dokázaly zabavit.
_________________________________________
Na mě až moc akční, trochu zvolnění by příběh snesl a nemohu si pomoct, ale připadá mi, že vykreslení En bylo pod velkým gendrovým tlakem.
Jinak ale knihu doporučuji holkám, klukům, všem!

wildavk
06.01.2020 5 z 5

Dětská kniha, která mě opravdu nadchla. Nejenom napětím, ale i krásnou tajemnou atmosférou starých časů. Jak kontrastovala čtvrť, kde se kvůli nemožnosti elektřiny zastavil čas s dobou mobilů, GPS a dronů existujících v okolním světě. I jsem se přistihl, že bych chtěl takovéto místo navštívit a zkoumat. Kniha má i pěkné ilustrace dotvářející atmosféru. Určitě si přečtu i další díl.

tavvva
03.01.2020 5 z 5

Pan Matocha mě potěšil. Konečně někdo napsal o mém snu, který mám už mnoho let. Dlouho smutně sleduju, co se kolem děje a představuju si, jak by bylo ve městech krásně bez osobních aut. Speciálně velká města trpí "autokalypsou" natolik, že to jejich chod narušuje už naprosto nesnesitelně. A lidi pořád nechápou, že se už další auta do měst nevejdou a paradoxně více než dvojnásobně zpomalují přesun městem, protože brzdí městskou hromadnou dopravu, která by bez nich nemusela stát nikde na semaforech a v zácpách a prosvištěla by městem jako noční "rozjezdy". Navzdory tomu, že jsem technokrat a spoustu let jsem věnoval výzkumu a vývoji softwaru a elektroniky, mám někdy chuť všechno rozšlapat, protože ze světa mizí "kouzlo" a na Prašinu by se jedna část mého já bez váhání odstěhovala, kdyby to šlo. Ke knížce jsem ale zpočátku přistupoval s předsudky, protože hned první věc, která mě napadla, byla, že bez elektřiny nebudou funkční ani nervová spojení a nebude možný život. Nemám rád WTF okamžiky v dnešních filmech, kdy do sebe věci logicky nezapadají a nikdo si s tím neláme hlavu, protože dnešní divácká ovce sežere vše a stejně mi takové věci vadí i u knih (kde naštěstí nejsou tak hojné), ale pan Matocha to vyřešil jedinou větou a vyřešil to dobře :) Vlastně se mi líbí jeho důslednost v tom, že věci, které nemůže objasnit, alespoň uvede, aby čtenáři dal najevo, že o nich ví, přestože jsou přinejmenším zvláštní. Srovnání s Foglarem se na rozdíl od jiných čtenářů nebráním. Je možné, že takto nějak by Foglar psal, kdyby žil v dnešní době. Jeho tvorba je totiž dobou, ve které prožil své mládí, ovlivněna. Pro dnešního čtenáře je tvorba pana Matochy, myslím, stravitelnější. Je tam ale patrný odklon od mladších čtenářů, kteří asi budou s trávením této knihy mít větší potíže, než měli mladší čtenáři Foglara. Nicméně foglarovský svět toto je a kniha mě bavila tak, že jsem ji přečetl v pro mě rekordním čase. Přemýšlel jsem mnohokrát o tom, jestli je ještě vůbec možné, aby v dnešní době někdo vytvořil foglarovsky laděné dílo a spíš jsem tomu nevěřil, ale panu Matochovi se podařilo dostat se zpět v čase o kus dál a tento svět mistrně naroubovat do dnešní doby. Stará seriálová Stínadla byla již z velké části zbourána, ale v dnešní době by se zase dala už alespoň vyrenderovat téměř bez omezení, takže bych rád viděl i filmovou verzi Matochy a Foglara podle dnešních trendů, ale pod taktovkou někoho, kdo by si pohlídal, aby z toho nevznikla srajda ... samozřejmě s vynecháním "Bahňáka", "Joviše", "plantážníků" a podobných slov, která dnes působí dost úsměvně :)

Jaruš7
20.12.2019 3 z 5

Jen napětí, chybí přesah pro dětskou fantazii to vlákání do poučna a propadnout se tomuto kouzlu.

tlllk
10.12.2019 5 z 5

Malo to atmosféru rýchlych šípov a tu správnu zápletku, vôbec by som sa nedivil keď najbližšie stretnem v Prahe Japonského turistu hľadajúceho Prašinu.....

Valenis
09.12.2019 5 z 5

Prašinu jsem koupila pro jednoho páťáka v rodině, ale ještě než jsem mu ji dala, stihla jsem ji přečíst. A můžu říct, že se mi hodně líbila. Vyprávění je dost akční a neustále se něco děje. Což je u četby pro mládež myslím dobře, protože jsou alespoň neustále zvědaví, jak bude příběh pokračovat a nemají potřebu jít hrát počítačové hry. Alespoň doufám. :)

Malýmedvěd
04.12.2019 5 z 5

Skvělá dětská knížka pro dnešní děti. Je tam nádech sci-fi, ale zároveň i atmosféra Foglarovek a je tam i trocha citů a psychologie postav. Děj je svižný a napínavý. Výborně se to čte, nejsou tam hluchá ani pomalá místa. Míst pro zamyšlení je tam naopak spousta. Kniha nemoralizuje ani nevnucuje nějaké konkrétní typy chování, nebo dnešní moderní ideologie jako o ekologie, nebo něco podobného. Hrdinové jsou skuteční, mají i chyby ale i přesto si je snadno oblíbíte. Chválím a doporučuji.