Pravda, nebo lež

Pravda, nebo lež
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542133/bmid_pravda-nebo-lez.jpg 4 3119 3119

Mladá spisovatelka Lowen Ashleighová se ocitla ve finanční tísni. Rozhodne se proto přijmout nabídku, které by se jinak raději vyhnula. Najme si ji manžel bestsellerové spisovatelky Verity Crawfordové, aby za jeho ženu dokončila veleúspěšnou knižní sérii. Verity se po tragické nehodě nemůže věnovat psaní a fanoušci už začínají být netrpěliví. Lowen se na pár dní nastěhuje do domu Crawfordových, aby mohla navázat tam, kde spisovatelka skončila. Není to však tak jednoduché, jak si představovala. Práci jí neusnadňuje ani pohledný manžel slavné autorky. Lowen se také nedovede zbavit pocitu, že s rodinou Crawfordových není všechno v pořádku. Jako by je pronásledovalo jedno neštěstí za druhým...... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)

Verity, 2018

m_martina
17.11.2024 4 z 5

Kniha se mi dobře četla, byla opravdu čtivě napsaná, ale docela mi vadily časté erotické scény, přestože nejsem žádná puritánka. Kromě toho bylo něco silně přitažené za vlasy, hlavně pokud šlo o Verity, jen těžko by se to mohlo odehrát tak, jak to bylo v knize popsané. Hodnotím tedy čtyřmi hvězdami a další knihy od této paní spisovatelky už asi vyhledávat nebudu.

stesti.s.knihou
13.11.2024 4 z 5

Mladá spisovatelka Lowen dostane nabídku, která se neodmítá - dopsat knižní sérii za uznávanou autorku. Ta totiž měla nehodu a zdravotní stav jí neumožňuje pokračovat v práci na novém románu. Lowen nabídku přijímá a dostává se do autorčiny rodiny, jejíž součástí je také pohledný manžel a malý syn. Při své práci se snaží o slavné spisovatelce zjistit co nejvíc, aby se během psaní dokázala co nejlépe naladit na její notu; když v pracovně objeví autobiografii, myslí si, že našla svatý grál. Záhy však zjišťuje, že se jí do rukou dostal spis, který dost možná neměl spatřit světlo světa a odhaluje hrůznou autorčinu minulost.
Tyhle typy thrillerů (mladá žena začne pracovat v bohaté rodině a objevuje jejich děsivá tajemství) jsou všeobecně velmi oblíbené a i já jsem jejich kouzlu podlehla. Pravda nebo lež byl jedním z těch lepších kousků v téhle kategorii, obzvlášť oceňuji zvrat v závěru knihy, který vás donutí přemýšlet.

Simi87
11.11.2024 5 z 5

Tento žánr běžně nečtu, ale když ho napsala má oblíbená autorka? Jooo. Povedlo se.

Inas
09.11.2024 5 z 5

Kniha prostoupila do mého vnitra natolik, že jen stěží jí šlo odložit. Děj mě táhl stále více do hloubky a musím uznat, že to byl jeden z nejlepších psychothilleru, který jsem kdy četla! Jednoznačně pecka!

le21nka
03.11.2024 5 z 5

Opravdu velmi podařený psychothiler. Velmi dobře se četlo a bylo těžké knihu odložit. Co je pravda a co lež?

malutka888
03.11.2024 5 z 5

Tak tohle byl mazec! Tolikrát mi běhal mráz po zádech, ale od knížky se prostě nešlo odtrhnout... Tahle knížka ve mě bude doznívat ještě hodně dlouho.

jirina3500
26.10.2024 5 z 5

strhující příběh,při kterém vám až běhá mráz po zádech.Málo pravděpodobné,ale úžasné čtení,od kterého se nemůžete odtrhnout a s koncem knihy si musíte položit otázku"pravda nebo lež"Skvěle vystižený název knihy.

MollyCornelia
22.10.2024 5 z 5

4,5*/5*
Na Colleen jsem narazila na jaře, a od té doby jsem nečetla jedinou její knihu, která by se mi nelíbila (resp. čtyři dostaly 5* a jen jedna méně). Na jejích příbězích mě nejvíce baví rozklíčovávat jednání postav a vymýšlet, jaká jiná rozhodnutí se bývala dala změnit.
Pravda, nebo lež není výjimkou. Na rozdíl od romantických knih je to celkem mrazivý psychothriller, navíc s rozuzlením, které vás nutí přehodnotit celý děj.
Kniha se mi četla velice dobře, strávila jsem nad ní jen dva večery, a dokonce mě vytáhla z dvoutýdenní čtecí krize. Vyvolala ve mně mraky emocí, a po dočtení jsem se cítila vyčerpaně.
Jediné, s čím mám problém a proč ubírám půl hvězdy, je množství a popisování erotických scén. Sice jsou pro příběh relativně podstatné, ale tu a tam si to autorka mohla ušetřit.
Vřele doporučuji, ale varuji dospělé, kteří mají malé děti. Tahle kniha vás nenechá v klidu spát.

sgjoli
20.10.2024 4 z 5

Od Colleen Hoover jsem zatím četla jen knihy pro mládež, tak mne zajímal i její román Pravda, nebo lež - určený nejen dospělému publiku, ale také hlavně zařazený do jiného žánru, než jsou YA příběhy. A musím říct, že jsem příjemně překvapená.
Tenhle thriller byl vskutku svižně napsaný, tajemný, občas teda docela zneklidňující a hlavně se závěrem, který mne donutil klást si určité otázky. Celé je to prošpikované místy erotickými scénkami, které to tak trochu opepřily a trochu odlehčily. Někomu by to nemuselo úplně sedět, autorka si nebere servítky a umí být v těch erotických scénách otevřená a nemá problém sáhnout pro vulgárnější výraz.
Knihu jsem četla v originále, abych si procvičila angličtinu, a četlo se to velmi dobře. Asi bych to v originále doporučila čtenářům, kteří mají se čtením v AJ aspoň trochu nějakou zkušenost, abyste nepřišli o nějaké to napětí, které by vám mohlo uniknout kvůli nepochopení některých významů, scén, ...
Nakonec dávám 4 hvězdy. Kniha mne příjemně překvapila. Vlastně jsem neměla moc očekávání, tak to asi hrálo taky roli...

mončičák42
19.10.2024 5 z 5

Absolutní psycho, masakr, nevím, kdy doženu ten spánkový deficit!

Moudd
12.10.2024 5 z 5

Knihu jsem už kdysi četla,ale teď jsem si půjčila nové vydání s bonusovým epilogem.
Na 36 stránkách pokračuje život Lowen s Jeremym, s nevlastním synem a malou dcerou v novém domově na pláži u Atlantiku. Drama nekončí........

Ludmila91
08.10.2024 5 z 5

Zajímavé čtení. Některé části pro mě byly trošku nepochopitelné

KerliDepp
06.10.2024 3 z 5

Tahle autorka mě buď mile překvapí nebo zklame. Tuhle knížku hodnotím jako průměrnou. Její erotickými scény "přebitá" půlka knihy mě docela rušila protože číst pořád dookola jedno a to samé a děj vázne, mě prostě nebere. Zápletka byla vcelku zajímavá, jsou tam ale momenty, které jsou buď nevysvětlené nebo celkem nelogické. Musím ale říct, že autorka závěrem obrátila knihu vzhůru nohama takže i když člověk přemýšlí nad tím kdo je ten "špatný" tak ono je to celé vlastně úplně jinak. Nebo ne?
SPOILER! Jak může někdo předstírat několik týdnů vegetativní stav? Proč dopis s vysvětlením strkala kamsik pod podlahu, který si potom Lowen dramaticky nacpala do pusy a snědla? Jejda.

michaela.97
05.10.2024 audiokniha 4 z 5

*audioknížka* Tohle bylo moje první setkání s autorkou, takže nemůžu soudit jako ostatní, zda jde nebo nejde o “jinou Colleen, každopádně já byla nadmíru spokojená a 5 hvězdičku si nechávám v zásobě - co když ty další autorčiny knížky budou ještě o fous lepší?

Na začátku jsem si zvykala na interpretku, která knihu načetla. Přitom za polovinou to bylo naopak a já si říkala, jak skvěle je to načtené a že lepší hlas vybrat nemohli.

Děj mě chytl hned a nepustil až do konce. Z pozornosti mě vytrhnuly vždycky jen sexuální scény a to, jak se Verity občas vyjadřovala, i když na konci to do sebe všechno hezky zapadne. Kdybych to četla znovu, už vím, jak to dopadne a nebyla bych z toho v průběhu tak znechucená. Bohužel to v knížkách nemám ráda, až takhle přehnaně.

Jinak ale je to velmi dobrý příběh, který se mi nezdál vůbec překombinovaný (což u spousty thrillerů bývá) a těším se na další autorčinu knížku. Tohle mě moc bavilo.

VeruHoráková
05.10.2024 5 z 5

Pravda, nebo lež je ten typ knížky, kterou rozečtete a neodložíte, dokud nebudete znát celý příběh, celou pravdu. Ten děj měl spád, napětí každou kapitolou jen narůstalo a s napětím ve mně zároveň z příběhu narůstal i svíraný pocit, kam to celý povede. Nestydím se říct, že kniha ve mně vyvolávala i strach. Kdy se vám tohle u knížky naposledy stalo??

Za mě to byl prostě dokonalý psychothriller a jednoznačně vám knihu doporučuji! Ten příběh ve vás vyvolá neskutečné pocity.

Nově je kniha vydaná i s bonusovým epilogem. Kdo jste knihu už četli, tak doporučuji přečíst i tento epilog.

nela3812
04.10.2024 audiokniha 5 z 5

Nepatřím mezi extrémní nadšence do autorčiny tvorby, ale tohle mi opravdu vzalo dech! Skvělé propojení psychologických her, vážných témat, tajemství a romantiky. Příběh toho má hodně co nabídnout, a nenechá mysl čtenáře ani chvíli klidnou.

V čele příběhu stojí 3 hlavní postavy s velmi silnými charaktery. Verity, záhadná a velmi úspěšná autorka, upoutaná na lůžko. Přestože většinu času proleží a promlčí, dostane se vám pod kůži okamžitě. Z jejích textů by nemrazilo jedině blázna. Její oddaný manžel Jeremy je největší záhada ze všech. Je až pochybně dokonalý na to, aby to mohla být pravda. A nakonec Lowen, nově najatá autorka, a pokušitelka jejich zažitého světa. Bojuje se svou minulostí i přítomností. I přes místy pochybné myšlenky se čtenář v jejích pocitech velmi snadno najde. A právě tihle tři tvoří velmi znepokujující seskupení...

Spletitá síť lží, polopravd, ale i pravd zmate nejedno čtenáře. Neustále se nabalují nové detaily, díky kterým vás autorka nutí měnit svoje teorie i strany. Komu se dá věřit? A kdo je tady skutečná oběť? Tajemná atmosféra, děsivé situace i spoustu nezodpovězených otázek vytvářejí strhující napětí od první do poslední strany. Přiznám se, že i já jsem měla své teorie, a nebylo jich málo. Závěr příběhu však sahá ještě dalece za ně. Bylo to skvělé, nečekané a naprosto pohlcující.

V příběhu je mnoho situací, na d kterými zůstává rozum stát a jistojistě se vám na dlouho otisknou do paměti. Nechci vám nic prozradit, proto po knize sáhněte i vy a přesvědčte se sami! Příběh je opravdu nabitý a nudit s nebudete.

Hodnocení: 5/5
PS: Doporučuji audio!

lenka5798
02.10.2024 5 z 5

Tak tohle je hodně jiná Colleen. Pravda nebo lež? Kdo je kladný hrdina a kdo záporný? Dvě spisovatelky, lapené v životě jednoho mužem. Kdo a s jakou pravdou to manipuluje. Knížka je hodně čtivá, napínavá a musím říct, že pěkně zapletená, člověk pak už opravdu neví co je pravda a co lež. Mistrovský kousek. Knihu doporučuji, přečteno na jeden nádech.
" Nejsme nic jiného, než rodina rodina chroniku."

Kateřina259
01.10.2024 4 z 5

K této knize jsem přistupovala dost kriticky, protože autorka píše hlavně průměrné knihy. Toto bylo něco jiného. Příběhu se nedá upřít čtivost, celkové téma je dobře pojaté, nesedla jsem si z toho na zadek, ale bylo to zajímavé. Celkově knihu hodnotím spíše kladně, i když je pár věcí, co by se daly zlepšit.

Zuzunda
26.09.2024 5 z 5

No do prdele! Tohle mě dostalo a asi nemám víc slov. Prostě doporučuji. Fakt je to dobrý.

martini.ce
24.09.2024 4 z 5

Nenapadlo mě předem, že je to "jiná" Colleen. Ale od začátku se to dobře četlo, mělo to spád, bylo to napínavé a nemohla jsem to odložit. Nějaký zvrat se dal čekat, ale i tak mě překvapil. Dobrý to bylo.