Pravda o případu Harryho Queberta

Pravda o případu Harryho Queberta
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176740/mid_pravda-o-pripadu-harryho-queberta-zAb-176740.jpg 4 600 600

V srpnu 1975 rozbouřila dění v poklidném novoanglickém městečku Aurora děsivá událost – Nola Kellerganová, patnáctiletá dcera místního pastora, záhadně zmizela. Přes rozsáhlé pátraní jako by se po ní slehla zem a případ nebyl nikdy objasněn. O třicet let později, v roce, kdy do amerického prezidentského úřadu poprvé kandiduje Barack Obama, dojde k nevídanému skandálu, který tentokrát rozbouří celé USA: v Auroře se konečně našla Nolina mrtvola – a to přímo na zahradě zdejšího prominentního občana Harryho Queberta, jednoho z nejvýznamnějších amerických spisovatelů druhé poloviny 20. století. Harry je okamžitě zatčen coby hlavní podezřelý a roztáčí se osudová spirála událostí: ve zdánlivě nudném přímoském městečku má zřejmě každý své tajemství. Vypravěč, mladý spisovatel Marcus Goldman, pro kterého je Quebert nejen mentorem, ale téměř otcem, se na vlastní pěst pouští do pátrání, aby svého přítele očistil; na konci jeho cesty ho čeká zjištění, že na leckterý zločin jsou psané zákony krátké, i když je stejně neodčinitelný jako vražda. Kniha získala Prix Goncourt des lycéens 2012 a Grand prix du roman de l'Académie française 2012. Každý čtenář, mladý nebo starý, náročný i nenáročný, žena či muž, všichni budou román Joëla Dickera číst jedním dechem. Až do poslední stránky, s nadšením a do úplného čtenářského vyčerpání, se nechají unášet na vlnách literárního adrenalinu, kterého jim vypravěč bohatě dopřeje. – Marc Fumaroli, Le Figaro littéraire Jde o skvělý román plný ambicí, pochybností, vyšetřování, vášně, zločinu, pokrytectví, hledání pravdy... a literatury. – Monique Verdussen, La Libre.be Pravda o případu Harryho Queberta je víc než kniha: je to droga. Pod vlivem dojmu z její četby si nemůžeme odpustit otázku: Jak to, že takové pocity nemáme při četbě každé knihy? – Cuseur Magazine... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo

La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert, 2012

Gargantua
23.10.2014

Áno, dej je nabitý zvratmi, v tomto smere anotácia neklamala, ale...spôsob, akým autor podceňuje čitateľa, jeho inteligenciu, pozornosť a trpezlivosť, je skutočne pozoruhodná. Dickerova kniha je typický produkt súčasnej rýchlokvasnej "bestsellerovej" produkcie pre tých, ktorých čitateľská skúsenosť začína a končí statusmi na Facebooku. Ale je to hrubé, má to pôsobivú obálku s trblietavým strieborným pásom, takže pred Vianocami sa to bude isto dobre predávať. A milovníkom zvrat(k)ov možno aj páčiť. Škoda, že aj z kvalitného a prestížneho vydavateľstva (zdravím Argo) občas vyjdú na svet takéto podozrivé mačky vo vreci.

Clea6P
17.09.2014 3 z 5

Místy zajímavé myšlenky, třeba o profesi spisovatele, o přátelství. Ale děj jako by se točil v kruhu, postupně byla zápletka tak překombinovaná, až jsem si chvílemi myslela, že si z nás autor dělá legraci.

bbara155
07.09.2014

Velké zklamání a nuda. Škoda!

KKlara
02.09.2014 5 z 5

Mně se to moc líbilo. Mám k tomu dvě věci: 1. ano, text se opakoval. Ale rozhodně to nepovažuji za nevhodné, jak to tu někdo komentoval. Naprosto to dotvářelo text - naopak mě fascinovalo, že něco, co jsem četla před 200 stránkami, teď najednou vidím jakoby z druhé strany. Nebo to připomínalo již řečené. Prostě to bylo skvělé dotvoření textu - i to opakování. 2. SPOILER nikdo tu neokomentoval poděkování na závěr - že se spojila ta fiktivní kniha a tahle kniha. Já teda chvíli zírala, když mi to došlo.
Je pravda, že na závěr jsem si několikrát s ulehčením a ohromením řekla, že takový konec jsem nečekala, a za půl stránky to bylo zas jinak. Ale o to lepší.

Pett
25.08.2014 5 z 5

Naprostá dokonalost!!! Už dlouho jsem takhle neponocovala...asi takhle to u mě probíhalo...ok, 300. strana a jde se spát a najednou COŽE??? ...ok, tak ještě jednu stranu, ještě jednu kapitolu a COŽE??? ...hmm, zítra to bude chtít hoodně kofeinu v práci :) Geniální!!!

kneslova
04.08.2014 4 z 5

Zvláštní kniha, řekla bych velký detektivní román. Za mne tak 4,5 hvězdiček. Trochu slabší začátek a hodně překombinovaný konec. Ale kniha je to svým způsobem výjimečná , kvalitní, perfektní propracování postav. Určitě doporučuji, nebudete litovat.

rottovat
15.07.2014

K obsahu a celkovému pojetí knihy zde bylo napsáno už dost, tak jen dodávám, že ač mne příběh bavil a celkově ho hodnotím vcelku kladně, body strhávám za mizernou korekturu textu. Na prvních cca padesáti stranách se to hemží zbytečnými překlepy (jsem/jsme apod.), které dost kazí dojem ze čtení. S ubíhajícími stránkami je již překlepů méně, ale i tak si myslím, že román takového jména a ocenění by měl dostát pořádné korektuře, na to by si snad nakladatelství mohlo dát pozor.

BlodyFox
15.07.2014 5 z 5

Pokud někdo tuto knihu označí jako "Odpad", je to stejné, jako by řekl, že Německo hrálo na mistrovství světa nejhorší fotbal. Asi se nejedná o klasickou detektivku, ale opravdu o detektivní román. Podle mého názoru má vše, co by měla mít. Od začátku do téměř poslední stránky není jasné, jak to vlastně bylo.
Jak píše čtenář "Marlow", je v té knize opravdu všechno, co může z románu udělat DOBRÝ román. A ono to funguje a je z toho nikoli dobrý román, ale špičkový román, který byl právem oceněný. Poslední dobou jsem četl několik tzv. "severských detektivek" a musím konstatovat, že tohle je dost předčí. Kniha má spád i napětí, byť ne takové, že by se vám zastavil dech a báli byste večer zhasnout. Tak to opravdu není. Je to hodně o psychologii jednotlivých postav, což se však projeví zejména v závěru knihy. A tak by to asi mělo u kvalitního románu s detektivní zápletkou být.
Závěr je trochu zvláštní a podle mne je tím potlačen celý motiv, kterým je kniha směrovaná, což bych však nepovažoval za újmu této skvělé knihy.
Spletitost vyjádření jednotlivých postav vůbec není na škodu a příběh se stává otevíráním starých událostí zajímavějším. Z vlastní praxe vím, jak těžko se řeší staré a neobjasněné násilné případy a stejně tak dobře vím, jak se lidé po dlouhé době rádi zbaví určitého břímě, které několik let nosí v sobě a ono je to dusí a dusí...A pak přijde úleva, když se staré hříchy provalí...Byť je to třeba po třiceti letech.
Vřele doporučuji, já jsem tedy přečetl jedním dechem během týdne.

Viaby
11.07.2014 5 z 5

Multižánrová kniha, ktorá čitateľa udrží v napätí do posledných strán. Keby ju editor preškrtal a z 584 strán by bolo 400, kniha by bola dokonalá. Napriek tomu ju považujem za výbornú a o Dickerovi budeme ešte určite počuť ... :)

dalia1769
06.07.2014 5 z 5

Výborná detektivka, má zase jinou atmosféru než ty severské. Jedna z knížek, u nichž se člověk těší na každou chvíli, kdy může číst. Přestože je obsáhlá, četla se jedním dechem. Autor píše lehkým, čtivým stylem, který oživuje řada vtipných momentů a netradičních nápadů (opačné číslování kapitol, spisovatelské rady, kombinace úryvků z románu a příběhu o jeho vzniku). Příběh je chvílemi spletitý, ale nakonec do sebe všechno krásně zapadne. Výborný čtenářský zážitek i pocta spisovatelskému řemeslu.

tanika
11.05.2014 2 z 5

nápad výborný,zápletka také,nicméně příběh je zbytečně dlouhý, několikrát se vrací a opakuje, styl psaní místy pateticky nesnesitelný

eiramka
07.05.2014 4 z 5

"Dobrá kniha je taková, u které nám je líto, že skončila"
Mladý švýcarský spisovatel chtěl napsat velký americký román a kupodivu se mu to dost povedlo - je to detektivní příběh, ale rozhodně zvláštní, vžijete se do atmosféry malého amerického městečka, poznáte postavy, které se během příběhu vyvíjí a postupně vám před očima graduje děj až k překvapivému rozuzlení. Spisovatel si s vámi tak trochu hraje - už už vám nabídne řešení záhady, aby v posledním okamžiku uhnul a znovu vás chvíli napínal. Velmi dobrá kniha.

Peťulka3
27.04.2014 5 z 5

Jedna z nejnapínavějších knížek co jsem kdy četla. :)

fog
13.04.2014 1 z 5

Do čtení jsem se pustila především ze zvědavostí, jestli je tahle kniha opravdu tak dokonalá, nebo opravdu tak příšerná, jak říkají dost rozporuplné reakce. Bohužel se musím přiklonit k tomu druhému. Marně se snažím najít něco pozitivního, postavy jsou stereotypní, působí nepravděpodobně, neustálé opakování celých pasáží je hotové utrpení, celkově patetické, naivní, povrchní, slepenec všeho, na co si jen vzpomenete. A ty milostné dialogy a dopisy - to už jsem vážně nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet… čtenář musí vydržet skutečně hodně. Chápu, že každému se líbí něco jiného, respektuji to, ale za sebe musím upřímně říct, že je velebení tohoto „díla“ pro mě prostě nepochopitelné.

michaela1838
06.04.2014 5 z 5

Kniha která mrzí ,že už je dočtená.Nádherně napsaná.Krásná,dojemná,napínavá...

Hella
06.04.2014 4 z 5

Velice zajímavý příběh, velmi doporučuji!

mamaknih
03.04.2014 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, je to opravdu detektivní román a ne "pouze" detektivka. Jen po dvou třetinách knihy jsem začínala mít pocit, že nečekaných zvratů už bylo dost. Přesto jedna z nejlepších knih posledních let.

Listicka3253
26.03.2014 5 z 5

Skvele, skvele, skvele! Kdybych mohla dat 10 hvezd, nevaham ani minutu. Pro me nejlepsi kniha, co jsem kdy cetla. Fascinujici a napinava na kazde strance - az do te posledni. Nejvic smekam pred autorovou schopnosti stridat ruzne casove linie a i presto zustava dej prehledny a vse do sebe postupne zapada do nejmensich detailu. Knihu jsem cetla v elektronicke podobe, ale urcite si ji zajdu koupit do knihkupectvi, protoze tenhle detektivni skvost v me knihovne nesmi chybet!:)

petshop
10.03.2014 5 z 5

Knížka pro mě měla zajímavou přitažlivou atmosféru. Bavila mě od začátku až do konce, líbilo se mi, že snad žádná postava tam nebyla jen tak. Všichni byli propojení s příběhem, byť se to někdy ukázalo až ke konci knihy. Není to jen detektivka, najde se v tom mnohem víc. Doporučuji!

dalimoni
08.03.2014 5 z 5

Pro mě osobně velmi dobrá (skoro bych řekl "top kniha"). Zajímavý příběh prolínající se současností i 30 let starou minulostí. Velmi "návykově" napsáno, vždy jsem se těšil na večery, kdy jsem měl čas číst dál a postupně poznávat pravdu :-). Z relativně banální zápletky a motivu zločinu dokázal autor vykreslit zajímavý příběh, kde není nic jasného skoro až do konce. Osobně se mi také líbily začátky kapitol ("rady spisovatelům"), které byly opravdu trefné.