Pravidla moštárny

Pravidla moštárny
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423993/bmid_pravidla-mostarny-Ll7-423993.jpg 5 2821 2821

5. vydání. Uprostřed jabloňových sadů v úrodné krajině státu Maine leží podivný svět, v němž začíná odysea Homera Wellse. Po několika traumatizujících zkušenostech u adoptivních rodičů se stane natrvalo součástí sirotčince v St. Clouds a jako nejstarší chovanec se učí mladým i starším ženám pomáhat od jejich starostí. Jeho učitelem je zakladatel sirotčince Wilbur Larch, lékař, který vede své soukromé křížové tažení proti zlu, často v rozporu se zákonem. Sledujeme Homerův příběh, jeho snahu stát se užitečným, učednické období v sirotčinci, dospělá léta v moštárně, prazvláštní vztah k manželce jeho nejlepšího přítele, neustálé odchody i návraty…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

The Cider House Rules, 1985

magnolia
21.03.2013 5 z 5

Film mě okouzlil úplně a nejdříve (a už několikrát - prostě ti herci mi tam sedli skvěle, hudba...), knihu jsem četla potom. Připadala mi trochu drsnější než filmový příběh, ale zase podrobnější. Patří k mým nejoblíbenějším a určitě se k ní časem vrátím.

jancajanina
12.03.2013 5 z 5

Vážně srdeční záležitost... Od Irvinga to nej a že jsem od něj přečetla skoro všechno :-) film nebyl špatný, ale když tam chybí jedna z hlavních postav, na kterou jsem se těšila, to je pak blbý... Knihu všem doporučuju!

kolacky
04.03.2013 5 z 5

Naprosto nádherné. Film nebyl špatný, ale co všechno v něm chybělo! Všem doporučuju!!!

Fuksinka
01.03.2013 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Nechápu, jak může být známější Svět podle Garpa. To je proti Pravidlům moštárny hooodně velká slabota.
"Stanu-li se hrdinou vlastního života, či zaujme-li někdo jiný toto místo, ukážou až příští stránky."

Christo
21.02.2013 5 z 5

Srdeční a neuvěřitelně moudrá záležitost. Doporučuji každému, kdo prahne po vyjímečné duševní stravě. Skutečně gurmánský zážitek!!!

hoopoo
17.02.2013 5 z 5

Klasika od Johna Irvinga. Krásný příběh s typickými odbočkami Irvinga popisuje život jednoho sirotka, který se rozhodne vydat do světa a poprat se se světem.

chamyl
15.02.2013 5 z 5

Můžu se pouze přidat k oslavným ódám. Moje první setkání s Irvingem je natolik silné, že mám skoro strach si od něj přečíst něco jiného. Neuvěřitelně poctivé vykreslení prakticky všech postav a jejich historie, což v dalším ději lépe osvětluje jejich pohnutky. Už dlouho se mi nestalo, že bych na nějakou knihu musel po její dočtení tak dlouho myslet a přitom jsem při jejím čtení neustále zažíval schizofrenní pocity: užuž jsem chtěl vědět, jak to všechno dopadne (i když leccos člověk tuší) a přitom jsem nechtěl, aby skončila. Filmové zpracování se - i přes svou nespornou kvalitu - knize ani zdaleka nepřibližuje.

mončičáček
04.02.2013 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala díky filmu, nelituju a nedivím se, že je to 24. nejlepší kniha...John Irving opět nezklamal, doporučuju všem !

Keren
28.01.2013 5 z 5

Hodně emotivní a krásná knížka....ze začátku jsem napjatě ale zároveň i s obavou očekávala, do jakého vyvrcholení děj dospěje. A závěrečných pár stran, při kterých jsem měla slzy v očích, mě jen přesvědčily v tom, že na tuhle knihu dlouho nezapomenu.

Barbastelle
20.01.2013 5 z 5

Jsem tak plná dojmů, že nevím, kde dříve začít. Oceňuji, že každá postava má svůj příběh hluboce prokreslen a její jednání není jen tak pro nic za nic, vždy známe příčiny. To také činí knihu trochu rozvleklou, ale Irving to zvládnul rozvést mistrovsky, a tak mě kniha nenudila. Měla jsem obzvlášť ráda pasáže ze St. Clouds. A také se mi moc líbilo, že je vidět, že ne všechno dědíme po rodičích, ale hodně na svém chování a náhledu na svět přejímáme od autorit. A díky tomu mohl být Homer opravdu synem St. Clouds.

Baobab
19.01.2013 5 z 5

John Irving mě nezklamal. Jeho postavy vždy ožijí v mé fantazii díky jeho dokonalému popisu podrobností, a to nejenom postav, ale i míst, dějů, věcí, pocitů... A poutavé pro mě je, že se věnuje kromě hlavní postavy i těm "vedlejším", příběh má dlouhodobou linku a je vícegenerační. Člověk s jeho postavami prožívá kus jejich života, až je mu na konci líto, že se s nimi musí rozloučit. Tedy ne každému se to úplně povede, frekvence odpovědí "jasně" se u mě nápadně zvýšila a asi mě jen tak neopustí.

Petiz
26.12.2012

Dnes rano jsem ji docetla a porad na ni musim myslet. Zvlastni knizka, ktera me zvlastnim zpusobem dostala.

Romkal
14.12.2012 5 z 5

Určitě zajímavá,dojemná knížka.Spousta až tragickych osudú!Tak opravdově to umí podat jen Irving!
Neměla jsem ji přečtenou hned,nebyl to pro mě příběh,kdy začnu číst večer a skončím ráno.Homer, Larch, Candy,Wally a další ve mně ale dlouho zůstanou!!

Kulinova
04.12.2012 5 z 5

Krásná a dojemná knížka...jedna z těch, na které se nezapomíná. A co se týká zfilmování - určitě by každý kdo zhlédne film, měl přečíst i knížku, jinak přijde o spoustu zajímavého děje.

petrzelka
02.12.2012

Dnes se chystám na posledních asi 50 stránek a těším se,jak vše nakonec dopadne.Začátek byl pro mě moc zdlouhavý.proto jsem ji četla asi 14 dní.Nějak se mi v tom začátku nechtělo pokračovat.Ale pak,v moštárně ,už to bylo jiné a jsem ráda,že jsem vytrvala.

Atuin
24.10.2012 5 z 5

Pravidla mošťárny je živé dílko plné srdečních šelestíků, na které nemůžete jen tak zapomenout.

Peťanka
09.10.2012 5 z 5

Srdcová záležitost.

asterixka
05.09.2012 5 z 5

Stačí tři slova: miluju tuhle knihu...

Terys
21.08.2012

Výborná knížka, která ve mně vyvolala silné emoce.

Tlapka
17.08.2012 5 z 5

Krásná, čtivá kniha. Špetka humoru, postavy, které nejsou ploché, ale opravdu živé - jsem ráda, že jsem po několika letech sáhla po knize znovu a tentokrát ji dočetla. :) A už se těším, až se vrhnu na Svět podle Garpa!
P.S. Jen mě zarazilo, kolik hrubek jsem v knize našla, jako by dané vydání neprošlo korekturami...