Prázdniny v Česku
Ladislav Zibura
Za dobrodružstvím není třeba létat přes půl světa! Stačí procestovat rodný kraj a dobře se dívat. Vydejte se s Ladislavem Ziburou na dvouměsíční jízdu po českých luzích a hájích a připomeňte si, v jak rozmanité a krásné zemi žijeme. Těšit se můžete na cestu plnou zajímavostí, při které se zasmějete nad příběhy svérázných lidí a načerpáte tipy na výlet. Tak přisedněte do roztomilého bílého autíčka a pevně se připoutejte! Váš řidič je začátečník.... celý text
Fajn. Oproti předchozím knihám je tato "cestopisnější".
...a oproti Gruzii Ladislav nechlastá!
Autorův styl se vyvíjí, musím ale říct, že zpočátku se mi líbil víc, byl více jeho, teď je hlavní snahou vyhovět co nejvíce čtenářům, což je sice pochopitelné, ale ubírá to autentičnosti.
Asi i díky lokalitě za mě nejlepší kniha. Blízká i místy, které důvěrně znám i tipy na nová místa různě po republice. Oceňují doplnění různých zajímavostí z historie, nenásilné a zajímavé vsuvky. :-)
Zajímavá kniha, dobře se četla, zasmála jsem se. Pár hvězdiček dolů, čekala jsem trochu víc, cestopisem bych knihu určitě nenazvala. Tipy na zajímavá místa tu ale najdete.
Další skvělý cestopis mladého Ladislava Zibury, který se tentokrát vydává na dvouměsíční jízdu po českých luzích a hájích. Na hodně místech z knihy jsem byla, jiná mě nalákala k výletu.. třeba takové Jeseníky :)) Moc příjemné čtení, pobavila jsem se a něco nového i dozvěděla.
Poslouchala jsem jako audioknihu a smála se nahlas v autě v 6 hodin ráno cestou do práce. Větší pochvalu vyslovit nemůžu.
Vtipné, zajímavé, chytré, milé - doufám, že pan Zibura vyrazí v létě na cestu po Čechách znovu.
Skvělé čtení jako vždy, donutilo mě to vyhledat si pár míst, o kterých se Láďa zmiňuje. Jednu hvězdičku ubírám proto, že laťka je opravdu vysoko a Prázdniny v Evropě už za mě asi nic moc nepřekoná. :)
Super lehké a humorné čtení. Sama taky ráda jezdím na výlety po Česku. Autor mi je svým humorem sympatický. Ne každý si ze sebe umí udělat srandu.
Zibura mi přijde mnohem lepší vypravěč než spisovatel, ale tohle bylo hodně dobré. Kromě humorných historek je v knize spousta zeměpisných a dějepisných zajímavostí, rozhodně si četbu užijete. Grafická stránka je už jen takovou třešničkou na dortu.
Krásné povídání o České Republice a především o Češích. Ladislav se jako spisovatel zdokonaluje s každou další knihou a Prázdniny v Česku nabízí velmi čtivou formou vyváženou porci informací a humoru. Z každé stránky je navíc cítit Ziburova láska k domovině. Z mého pohledu se jedná o jeho nejpovedenější knihu.
Ladislav Zibura u mě stoupl až do nebeských výšin! Tato kniha je, troufám si říct, jeho nejlepším kouskem. Bavila jsem se od začátku až do konce a měla pocit, že cestuji s autorem. Jeho humor mě vždy dostane do kolen, v poklidu si čtu a náhle propuknu v hlasitý smích a lidé v okolí se na mě dívají, zdali nejsem schizofrenik, avšak já vím své. :) A co se mi líbilo nejvíce? Zakončení knihy a samotná poslední věta. (tady však nemohu soudit moc objektivně :))
Doporučuji, když na vás útočí smutek, když máte dlouhou chvíli, nebo když chcete sáhnout po kvalitní české literatuře.
Já mám Ziburu ráda, ty jeho knihy v sobě měly vždycky dobrou náladu, nadšení a humor. Prázdniny v Česku nejsou výjimkou.
Spousta zajímavostí, míst tady u nás, o kterých člověk neměl ani zdání a jako bonus historie nenásilnou formou.
Poslouchala jsem to jako audioknihu v podání Martina Pisaříka. A asi i díky tomu to nepokládám za tu nejlepší Ziburovu knihu. Mám totiž Martina spojeného s Větvíkem z Trollů. A ty jsem během podzimu slyšela tolikrát, že jsem se chvílemi nemohla ubránit tomu, že mi o ČR vypráví tmavě modrý skřítek.
Hodně z popisovaných míst jsem také navštívil, mnoho událostí jsem znal z jiných zdrojů, avšak přesto se mi ta kniha moc líbila. Text je dost vtipný na to, aby se člověk při čtení stále pochechtával. Zajímavá jsou také setkání s různými člobrdy, mně se nejvíc líbila story s Konkolskim. Hezký cestopis, o tom nemůže být pochybnost!
Četlo se to jedna báseň! Člověk se rozhoduje, jestli se nechat unášet čtivostí, anebo si knížku dávkovat a důkladněji se přitom seznamovat se všemi těmi místy.
Vypsala jsem si spoustu tipů na výlety a během čtení knížku koupila ještě dvakrát, protože tohle je zároveň geniální dárek pro kohokoli, kdo nesedí na zadku a občas výletí.
Autor umí vybalancovat informace s humorem a obdivuji, jak se zvládl vyhnout mainstreamovým turistickým bodům (a když už na tu stezku korunami stromů dorazil, dal jim to sežrat)
Jediné ale velké mínus byla velikost písmen. Chápu, že by knížka bývala měla možná až děsivý rozsah, ale tohle bylo velké znepříjemnění. A to nejsem ještě ani důchodce :D
„Kdybych se v Česku nenarodil, musel bych se sem přestěhovat.“
Z mého pohledu zatím nejlepší Ladislavova kniha. Dost možná právě proto, že je psaná s láskou k zemi, o které pojednává, a k lidem, kteří v ní žijí. Ubylo vtípků (což neznamená, že se nezasmějete, jen to nebude na každé stránce) a přibylo zajímavostí a perliček nejen z historie. Zdaleka nestihl navštívit všechna místa, která by si to zasloužila, ale to nejspíš nebylo ani jeho cílem. Každopádně názorně ukázal, že cestovat se dá i okolo komína a vůbec to nemusí být méně dobrodružné nebo zajímavé. Naopak. Dost často je člověk překvapený, co má za humny za poklady, o kterých neví. A že jich je. :o)
Ziburovy knihy mám ráda a ani tahle mě nezklamala. Dozvěděla jsem se hodně zajímavostí o naší zemičce, získala tipy na výlety, pokochala se krásnými ilustracemi a v neposlední řadě se hodně (a i hodně nahlas) zasmála. Jako plus hodnotím krátké kapitoly a hlavně přidání šipek na konci odstavců, které přímo vedly k modrým speciálním textíkům.
Mne sa najviac z jeho kníh páči o Česku, Čechoch a Čechách. Vychutnávam si miesta známe a menej známe a zaškrtávam si, kam sa jedného dňa vyberiem až sa život vráti niekam do normálnych koľají.
Tahle nová kniha našeho cestovatele mě nadchla, líbí se mi, že na svých cestách vyhledává rozhovory z obyčejnými lidmi, jejichž životní zkušenosti zajímavě dokreslí jeho poznatky z putování, do děje tak vtahuje další postavy vytvářející kaleidoskop různých charakterů. Super bylo ukázat méně známá místa, líbilo se mi i propojení s historií, kterou mám ráda.
humor Česko, Česká republika cestopisy turistické zajímavosti
2016 | Pěšky mezi buddhisty a komunisty |
2019 | Prázdniny v Evropě |
2017 | Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii |
2021 | Prázdniny v Česku |
2020 | 40 dní pěšky do Jeruzaléma |
Za mě naprosto skvělý počin! Kniha je schopná svým povídkovým stylem oslovit široké množství čtenářů a předat jim nejenom velkou spoustu tipů na výlety po naší vlasti, ale i zajímavé střípky z naší historie. Plastické vykreslení české mentality s vtipem doplňuje celé vyprávění.