Pražská kuchařka
Roman Vaněk
Doposud nejrozsáhlejší publikace autora kuchařských bestsellerů Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu. Téměř 700 stran, 700 fotografií předního českého fotografa Tomáše Berana, 90 příběhů, 50 receptů restaurací včetně jídelních lístků významných státních návštěv a receptů pokrmů z Pražského Hradu nabízí tato kniha poprvé široké veřejnosti. Díky zachycení pomyslného zlomku času by tato „kuchařka“ fotografií, příběhů a receptů měla ukázat současnému širokému okolí i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali, co vařili. Měla by i za desetiletí ukázat, že i v době jejího vzniku (rodila se celé tři roky) tu žili lidé, kterým nespadl úspěch do klína, ale museli riskovat a vyvinout obrovské úsilí. Přesto svou práci bez veškerého patosu milovali, a co je víc, byli na ni přirozeně hrdí. Mým hnacím motorem byla touha – napsat velkou nadčasovou knihu, sled silných příběhů, v níž není důležitá logika řazení jednotlivých kapitol a ve které nezáleží na tom, zdali ten či onen na fotografii stále pracuje na stejném místě, nebo odešel zkusit štěstí jinam. Chtěl jsem, aby tuto knihu – a tentokrát to není jen čistě kuchařka – bylo možné otevřít na kterémkoli místě a začíst se do jednotlivých příběhů či se jen zasnít nad fotografiemi. Potažmo mít možnost prohlédnout si, či vyzkoušet recepty v ní uvedené.... celý text
Přidat komentář
Chápu, že "kuchařka" je v tomto případě dost zavádějící. Jedná se spíše o přehled výjimečných gastronomických podniků v Praze. Pro gastro nadšence jednoznačně povinná literatura. Ostatním - a zvlášť lidem žijícím mimo Prahu toho ale tolik neřekne.
Člověk by si měl nejdřív pořádně zjistit co kupuje viz předešlý komentář......tato kniha je moc zajímavá, není to klasická kuchařka, recepty jsou v ní jen takovým menším bonusem.....
700 stránek a jen 51 receptů? Ani se nedivím, že kniha byla zabalená ve fólii, aby se do ni člověk nedostal. Kdybych to věděla, ani za prd ji nekoupím. Zbytečně utracené peníze.
Krásná kniha o různých pražských podnicích jen mi v ní chybí pět podniků pekárna praktika a eska, Libeřské lahůdky a restaurace Klášterní šenk na Břevnově (mohl by dozařadit jako Lukáš Hejlík v 365) . Zbytek je mi dobře znám, někam jsem sama chodila když jsem ještě žila v Praze , speciálně ke Kšánovi staršímu na maso :) Nicméně teď už mi zbývá do sbírky dopořídit zbývajících deset kuchařek.