Přes řeku do stínu stromů / Pohyblivý svátek
Ernest Hemingway
Pátý svazek Spisů Ernesta Hemingwaye přináší dvě díla z poválečné tvorby autora. První je román Přes řeku do stínu stromů (1950), který líčí poslední citové vzplanutí padesátiletého těžce nemocného amerického plukovníka k mladé italské dívce. Druhé jsou memoárové črty Pohyblivý svátek (1964), v nichž autor evokuje uměleckou a kulturní Paříž dvacátých let a vzpomíná na svá mladá léta zde strávená.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 1978 , OdeonOriginální název:
Across the River and Into the Trees / A Moveable Feast
Hemingwaye jsem četla naposled na střední a neměla jsem v úmyslu v tom někdy pokračovat. Jenže covid je covid a pro mne objev, že autor s Nobelovkou a povinná školní četba vážně stojí za to:)
Přes řeku do stínu stromů
Padesátiletý plukovník, jazykově vybavený chlapák s přehledem, tráví v Benátkách čas s mladou dívkou, která je pro něj synonymem všeho krásného. Po pár infarktech, kulhající a s vážně raněnou rukou znovu v místech, kde jako náctiletý bojoval. Mezi všemi řádky prosakující válka, která pohltila veškerý jeho život.
Pohyblivý svátek - za mne nic moc
Pěkně popsaná atmosféra Paříže třicátých let. Spád to trochu dostalo až ke konci, jinak je to pomalé, pocitové. Hemingway nemá neustále peníze a když je má, tak je prosází nebo propije s manželkou nebo bez ní. Nebo jdou na večeři. Autor vysedává po kavárnách, píše a potkává se s přáteli, kteří jsou nebo budou časem také slavní. Fizgerald, Joice, Ezra Pound...
Pohyblivý svátek se mi líbí víc v překladu Stanislava Mareše. Asi možná proto, že je přesnější a bez kudrlinek.
Kniha se mi líbila. Více mne oslovila kniha Přes řeku do stínu stromů než kniha Pohyblivý svátek.
Citáty z knihy Přes řeku do stínu stromů, které mne oslovily:
Je lépe žít jeden den jako lev než sto let jako ovce.
Líp umřít vstoje než žít na kolenou,
"Miluju vás," ať už to znamená cokoli,"..
"Víte toho hodně o obrazech, o knížkách a o životě." "To nic není. K tomu stačí, aby se člověk díval na obrazy bez předsudků, knihy četl s co nejnezaujatější myslí a svůj život žil."
Těžko se mi to četlo, musela jsem se nutit dočíst Přes řeku do stínů stromů. Do téhle části jsem se nedokázala začíst. Druhá polovina už bylo o něco lepší.
Moje první od Hemingwaye, ale byla to špatná volba. Přes řeku do stínu stromů pro mě byla hrůza. Pohyblivý svátek už docela čtivý...
Přes řeku do stínu stromů je slabší dílo, přesto Pohyblivý svátek je pro každého milovníka té doby a Paříže ráj. Chtěl bych víc knih, či autobiografií.
Tahle kniha byl pro mě objev.
Vyšla až po smrti autora, a jedná se o jeho vzpomínky na to jak začínal, jak trávil čas, jak psal, kdo mu byl jako člověk v "Pařížské období" blízký. A taky jaké osudy měli jiné známí lidé, jak je viděl E.H.
V knize není ani stopa po románu.
Nevím kde to autor popisu knihy vzal.
21 kapitol, doslov Josef Švorecký, který psal výstižné doslovy i k jiných knihám E.H.
Moc krásné, to pojetí lásky se mi líbilo, bylo to takové seriózní… Člověk má někdy pocit, že láska je závislost nebo fanatizmus z těch knih, ale tady jsem cítil, jak je ta láska krásná a dokonce si ti dva zamilovaní vykali, to bylo vážně zajímavé dílo…
2015 | Stařec a moře |
1974 | Sbohem, armádo |
1966 | Pohyblivý svátek |
2016 | Komu zvoní hrana |
1985 | Fiesta / Stařec a moře |
Přes řeku... by som hodnotil slabšie, o to viac by som pridal Pohyblivému svátku. mal som taký rituál, možno 20 rokov som vždy na ja prečítal tri knihy: Máchův Máj, Hemingwayov životopis od Borisa Gribanova a hemingwayov Pohyblivý svátek. je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh a rád by som sa ocitol v Paríži 20. rokov, keď tu víťazila literatúra, na každom kroku ste narazili na naoajstných spisovateľov a ak ste mali šťastie, mohli ste s nimi zažiť nezabudnuteľné chvíle.