Příběh služebnice

Příběh služebnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/4217/bmid_pribeh-sluzebnice-udz-4217.jpg 4 2879 2879

Román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti na půdě dnešních Spojených států amerických, které přestaly existovat a byly nahrazeny totalitním režimem. V nedaleké budoucnosti se vlády nad Spojenými státy chopí klerofašistický režim. Z každého, kdo se proti němu prohřeší, se stává otrok. A z plodných žen ještě něco mnohem horšího - služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají. Kniha získala ocenění Arthur C. Clarke Award za nejlepší román a byl v užší nominaci na cenu Booker Prize.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art

The Handmaid's Tale, 1985

Nujeglo
17.07.2019 5 z 5

Byla jsem z ni úplně paf! Moc se mi líbila, to téma je zajímavé, uvítám případně další tipy na knížky po nějaké apokalypse, převratu apod... Malevil a Den trifidů jsem četla ????

Marci18
16.07.2019 4 z 5

Kniha byla dobrá, ale chvilkami jsem se ztrácela v tom, jestli jsem v minulosti nebo současnosti... Jinak příběh byl velmi dobře vykreslený, ale doufám, že se to nikdy nestane a zůstane to pouze na papíře

Petronella83
15.07.2019 4 z 5

Mi se příběh líbil, až na skoky do minulosti... Vcelku dobře vykreslený fiktivní příběh, z kterého občas mrazí.

michaela1942
14.07.2019 4 z 5

Seriál jsem neviděla, kniha je náročnější, chce to klid na čtení (se řvoucím ditkem) jsem si ji neuzila, tak jak by zasluhovala, rozhodně se k ní za čas vratim

hroneczek
12.07.2019 4 z 5

Stejně jako je dobrý seriál, je dobrá i kniha. Pokud znáte seriál, pak kniha je jen začátek a určitý vhled do problematiky služebnic. Nic to však nemění na tom, že jde o zajímavé, až děsivé, téma.

pixiepickpocket
10.07.2019 4 z 5

"Better never means better for everyone... It always means worse for some."

Ke knize jsem se dostala přes seriál, který se po první sérii dostal daleko za obsah knižní předlohy. Sáhla jsem po knize zejména proto, že jsem chtěla pochopit některé souvislosti a pozadí opresivního gileádského režimu. Jednoduše zjistit, jak Gileád funguje a jak vznikl. To bylo, k mému zklamání, v knize osvětleno jen velmi málo. Má očekávání sice naplněna nebyla, ale to nijak neubírá na vážnosti palčivých a stále aktuálních společenských témat, které autorka v knize předestírá od potlačování ženských práv, zneužívání žen a práva žen rozhodovat se o vlastním těle (současné zákazy potratů v USA), přes stigmatizaci neplodnosti k náboženskému fanatismu (gileádskému klerofašismu), patriarchální společnosti a táborům nucených prací (kolonie). Okrajově se objevuje i téma ekologie.

Zaujalo mne, jak autorka v narativu šikovně pracuje s konceptem věrohodnosti. Jelikož se jedná o (fiktivní) vyprávění (v originále "tale"), je zde spousta prostoru pro úpravu faktů, pozměnění toho, co se v očích samotné hrdinky stalo a je hrdinkou samou popisováno. To dává čtenáři prostor pro to pochybovat o tom, co Offred líčí. Můžete Offred věřit všechno, něco, anebo nic...

Příběh je zakončen bagatelizujícím epilogem, po kterém se mi téměř vařila krev v žilách.

NOLITE TE BASTARDES CARBORUNDORUM

Safinka
09.07.2019 5 z 5

Kniha byla naprosto úžasná, začala jsem koukat i na seriál a velmi zajímavé, plné emoci

Gejitka
08.07.2019 5 z 5

Když jsem v televizi viděla upoutávku na seriál Příběh služebnice, vysílaný letos na ČT 2, okamžitě mě nadchlo téma a řekla jsem si, že tu knihu musím mít. Nejprve jsem si chtěla přečíst knihu a až poté zhlédnout seriál. Knihu jsem dočetla a jsem velmi nadšená. Zjišťuji, že mě začínají zajímat knihy s vědecko-fantastickým nádechem, což jsem si o sobě dříve nemyslela (moc se mi líbila klasika Den Trifidů, nyní čtu Smrtku od Neala Shustermana). Příběh služebnice tedy mohu jen doporučit, ale spíše pro ženy. Seriál jsem ještě neměla možnost vidět, ale chystám se na něj. Bude asi o dost drastičtější než kniha v mých představách.

AltaMari
06.07.2019 5 z 5

Také doufám, že se hodnocení knihy posune do červených čísel, protože je prostě výborná. Vypravěčka, jedna ze služebnic, popisuje věcně a jakoby bez emocí svět zvrácené ideologie, násilí a strachu. Vše má svůj řád a do absurdna dovedená pravidla. Lidé se však tak lehce nevzdávají - a konec dává naději. Doporučuji.

BaruLu
01.07.2019 5 z 5

Pro všechny, kterým se kniha líbila stejně jako mně: V září letošního roku má vyjít pokračování "The Testaments". (https://bit.ly/322qTse)

Rassmussen
28.06.2019 5 z 5

Nerozumím tomu relativně nízkému hodnocení. Příběh služebnice je velice originálním a mrazivým náhledem do "alternativní" americké pseudohistorie. Autorka se nepochybně inspirovala puritánským hnutím prvních amerických kolonistů a nacistickými "chovnými stanicemi" Lebensborn, známými z hitlerovského Německa. Atwoodová obohatila literární svět o výjimečný a neotřelý majsterštik...

Marcela52
27.06.2019 5 z 5

Kniha je velmi dobře napsaná, jak jinak u takové uznávané autorky, ale je to velmi neradostná vize, která se snad nenaplní. Seriál v televizi jsem nesledovala, takže jsem se s tímto příběhem o společnosti, kde jsou ženy využívány nebo spíše zneužívány k tomu, aby zachránily lidstvo před vymřením, chtěla seznámit. Dočetla jsem až k otevřenému konci a trochu si oddechla, že snad taková totalita u nás nehrozí. Stačila ta komunistická, která nebyla až takto zrůdná, ale stačilo. Doporučuji náročnějším čtenářům, kteří se nebojí přemýšlet a domýšlet, kam až může vést slepá poslušnost kterémukoliv režimu.

Makropulos
27.06.2019 5 z 5

Začala jsem sice sledovat seriál, kdysi, ale pak jsem vždy zapomněla na další pokračování a už jsem se ztrácela. Tak jsem nyní zvolila výbornou audio verzi načtenou Zuzanou Kajnarovou s bonusovou kapitolou, kterou autorka napsala jen pro audio verzi a kterou načetl Martin Myšička. Strávila jsem s ní 3 večery a mohu říci, že jsem je nemohla strávit lépe. Je to příběh o životě ve společnosti, která možná původně proto, aby se zachránila, připravila ženy o jakákoliv práva a z těch plodných udělala jakési služebnice, jejichž jediným úkolem je porodit nějakému z privilegovaných mužů dítě. Je to strašná představa. Není žádný normální život, který byl před tím, jsou naprosto osamocené, odtržené od svých bývalých rodin, dětí a nic kromě plození dětí nesmějí. Žijí v naprosté atmosféře strachu, soustřeďují se ve své samotě na detaily a denní rituály. Pro mě naprosto uvěřitelný, skvěle napsaný utopistický román, jehož přečtení, možná lépe poslech, doporučuji.

Tereziee
26.06.2019 2 z 5

Tahle knížka mě donutila porušit moje pravidlo, které je - nečtu dvě knihy zároveň. Služebnice mě ale donutila pravidlo porušit, protože kdybych souběžně s ní nečetla jinou dobrou knihu upadla bych do hluboké čtecí krize. Příběh mi přišel plochý, bez emocí, zbytečně moc popisný. Ztrácela jsem se v ději a během čtení jsem prakticky nevěděla o co jde. Ještě že už to mám za sebou. Tohle už prosím nikdy.

danca7109
25.06.2019 3 z 5

Líbil se mi styl, kterým byla kniha napsaná. Příběh byl zajímavý, ale docela mě zajímá jak postavy skončily, ten konec to prostě nebylo ono.

Vladii
21.06.2019 5 z 5

Mně se kniha líbila moc a četla se mi dobře.
Mám ráda tyhle "jiné" knihy, které nemají tak předvídatelný děj. Pomalu plynoucí příběh, popisy myšlenek a pocitů, obavy, jak to vše skončí, otázky, o co vlastně jde. Trochu mi to připomínalo 'Neopoustěj mě' od Ishigura. Těším se na seriál.

embi
19.06.2019 3 z 5

Nevím, jsem na rozpacích. Dostala jsem doporučení na seriál, že je to naprostá bomba, ale začala jsem knihou. Přišlo mi to celé studené, strojové (vyjma vzpomínek), se zvláštním zakončením. Možná to byl záměr, ale nesedl mi. Od autorky jsem již četla "Přežívá nejsmutnější" a to se četlo úplně jinak.

krausmary
19.06.2019 4 z 5

Jelikož jsem první viděla seriál, který je opravdu skvělý, chtěla jsem si přečíst i knižní předlohu, která mě naopak už tolik nenadchla. Ne, že by to bylo špatné čtení, to zas ne. Líbilo se mi, že to vlastně vypráví "Fredova" i příběh samotný byl super, děsivý, ale dobře napsaný a hlavně dost uvěřitelný. Trochu mi vadilo, že nás autorka hodila hned do děje, kde se postupně, formou vzpomínek, dozvídáme jak se vlastně "Fredova"dostala tam kde je teď. Taky mi prostě nesedla hlavní postava celé knížky i to její barvité popisování úplně všeho. Konec příběhu hodnotím spíš kladně, ve většině podobných případů se stejně převážně nedozvíme co se stalo a to se mi vlastně líbilo, ten otevřený konec.

Veru.Viti
19.06.2019 4 z 5

Knihu jsem začala číst, protože už jsem se konečně chtěla podívat na seriál. A mám ráda nejprve knihu. Musím říct, že jsem se jí prokousávala docela dlouho. Některé pasáže mě moc nebavily, ale celkově jsem byla celou dobu zvědavá jak to dopadne. Takže celkově hodnotím knihu kladně.

vasek7961
19.06.2019

K této knize jsem se také dostal díky upoutávce na seriál. Ale kniha mě neoslovila. Jednotlivé postavy mi přišly strašně obyčejné, zaměnitelné v ničem nevynikaly a jejich hlasy nebyly nijak výrazné. Systém Gileádu mě vůbec nepřesvědčil jako děsivý a omezující. Hlavní postava neměla vůbec žádnou motivaci a jen reagovala na probíhající události, žádná iniciativa nic. Zkusím seriál a snad bude lepší