Příběh vína
Hugh Johnson
Poutavé čtení, jež sleduje dějiny vína od úsvitu civilizace přes nádheru bakchanálií antického světa až po dnešní dny. Tato publikace je všeobecně považována za klasiku v oboru literatury o víně. První vydání, jež vyšlo v roce 1989, bylo přeloženo do jedenácti jazyků a získalo řadu ocenění. Pro další vydání byl text zestručněn a zaktualizován, aby jednak obsahoval nejnovější poznatky vývoje ve světě vína, ale aby si současně zachoval veškeré vlastnosti, pro něž bylo první vydání oceňováno, tedy názornost a srozumitelnost. Výborný doplněk ke Světové ročence vín 2008, jež je dílem téhož autora.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: 2008 , Slovart (ČR)Originální název:
The Story of Wine, 1989
,,Čím víc jsem se o víně během čtvrt století radostného seznamování dozvídal, tím víc jsem byl přesvědčen, že je od samého počátku spjato s historií lidstva. Vzpomínky na společnou cestu člověka a vína sahají až do doby kamenné."
To bylo z poznámek Hugha Johnsona ke knize. Myslím, že není co dodat. Snad jen to, že kniha je obohacena o krásné fotky a tematické ilustrace.
Vynikající kniha, která shrnuje spoustu historických faktů, které by člověk dohledával jen obtížně. Přece jen česky psané dobré literatury o víně je jako šafránu.
Jen, jak už je v současnosti neblahým zvykem, redakční práce byla odvedena na zřetelně podprůměrné úrovni.
Víno jako pomyslná zlatá nitka protínajíc historii lidstva od vzniku prvních civilizací po její novodobou podobu. Bylo zajímavé sledovat postupně vzestupy a pády tohoto božského moku. Fascinován jsem byl především tím, že jestliže je vaše pozornost zaměřena na nějaký konkrétní objekt, v tomto případě na víno, zapomenete na všechny ty války a hrůzná období, která protínají historii lidstva. A pak pro vás například druhá světová válka neznamená pídění se po strategiích válčících zemí, ale víno. A pouze v meziřádcích zjistíte, že se vlastně válčilo. Takový pohled, zaměřený na jednu věc, se velice rychle může stát nebezpečný.
Historie vína je ale shrnuta dobře. Nejdříve se seznámíme s legendami o vzniku vína, následované kapitolami o prvních nejvýznamnějších civilizacích a jejich vztahu k vínu (např. antické Řecko a řecký bůh Dionýsos). Takto je kniha koncipována do zhruba 15. století, kdy dochází k rozdělení na jednotlivé, vínem proslulé země. Postupně se tedy mluví o historii Francie (oblasti Bordeaux, Champagne a Burgundska), Německa, Španělska, Itálie, Austrálie a Ameriky, a to až po současnost.
Pro nepříliš velké znalce odrůd a jednotlivých provincií, mezi které se řádím i já, se Příběh vína nečte až s takovou lehkostí a je potřeba si nejdříve některé pojmy, především ty cizí, zažít. Každopádně kniha je nabitá spoustou zajímavostí, jež jsou velmi přehledně odděleny od zbytku hlavního textu ve formě krátkých odstavců. A společně s velkými, kvalitními fotografie dotváří celkový skvělý dojem z knihy. Pro české čtenáře nemám ale moc dobré zprávy, protože o českém vinařském průmyslu tu není ani zmínka.
Na co jistě nesmím zapomenout, je vyzdvihnutí celkové vazby knihy. Ta je ve formátu A3 v nádherném, látkovém přebalu, vytištěna na lesklý křídový papír (takže vyniknou již zmíněné fotografie). A už jen tím na vás přenáší výjimečnost produktu, o kterém píše.
2009 | Světový atlas vína |
2008 | Příběh vína |
2007 | Světová ročenka vín 2007 |
2005 | Kapesní průvodce světovými víny 2005 |
2009 | Světová ročenka vín 2009 |
Skvostná historická odborná publikace Hugha Johnsona pojednávající o historii vinné révy. Na rozdíl od Vinohradnictví pánů Václav Frolce a Metoděje Zemka, tak Johnson se věnuje převážně historii vinné révy a vína jakožto kulturnímu a sociálnímu fenoménu lidské společnosti. Velice krásně popisuje dějiny révy vinné od jejího vzniku a prvního zpracování člověkem až po její vývoj do současnosti. Kniha je uzpůsobena z hlediska mezinárodního a nikoliv regionálního. Na druhou stranu se již méně věnuje vinohradnictví a vinařským družstvům.