Princezna holubice: Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska
* antologie
Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska. Soubor přibližuje v pohádkách nejrůznějších žánrů tematické bohatství moravských a slezských pohádkových látek. Obsahuje jak pohádky klasické, tak i pohádky novější, ty, které ale navazují na lidovou tradici.... 1. vydání. 47-023-77
Erben ani Němcová to není. Pohádky mají v podstatě stejný základ, jen variují prostřednictvím jiných postav,případně prostředí známé vzorce. Už jen kvůli tomu je to zábavné čtení. Trochu detektivní práce pro pozorné děti.
Kniha se nikdy nestala mojí oblíbenou. Četla jsem ji asi jen jednou, rozhodně je v bezvadném stavu, jako nová, na rozdíl od mých "oblíbenců", které jsem vytahovala z knihovny při každé nemoci.
Už jako malá jsem si v téhle knize značila pohádky, ke kterým se ještě vrátím, později jsem zavrhla i některé kladně označené. Některé se vážně nedaly ani číst. Ano byly to jiné pohádky, možná někomu přinesly nevšední zážitek a oživení, nicméně já asi zůstanu u těch svých klasických. Dětem se líbili jen obrázky, které mají takový starý večerníčkovský styl. Jak by taky ne, když knihu ilustroval Radek Pilař. A z těch mých kladně označených pohádek se jim líbilo jen pár a to jsou hlavně ty, co jsou podobné těm našim klasickým oblíbeným. Je to psáno trochu jiným jazykem a nad některým výrazem jsem si lámala hlavu i já:-). Je to tak půl napůl, ale když už člověk neví, co by dětem četl vezme za vděk i touto knihou.
Nejsou to klasické pohádky, jak je známe od Němcové nebo Erbena, ale jsou to krásné pohádky a umocňují je krásné ilustrace, a já mám k pohádkám pohádkový vztah.
Sbírka pohádek Princezna holubice nepatří určitě mezi top, ale najde se v ní několik kvalitních pohádek, které si dovedu představit i převedené na filmová plátna. Některé jsou pak trochu slabší a u některých jsem si říkala, zda tohle opravdu někdo čte dětem.
Po přečtení několik pohádek se děj začíná hodně opakovat, takže už pak přestávají i bavit. Knihu jsem kupovala kvůli ilustracím Z. Pilaře a to je také jediný důvod, proč zatím zůstává v mé knihovně :)
Princezna holubice je souborem moravských a slezských pohádek,které vychází z místní lidové tradice. Naprostou většinu těchto příběhů jsem neznala, nebo alespoň ne v té podobě, v jaké se tady objevují. Pro děti jsou některé pohádky hůře pochopitelné a je potřeba hodně vysvětlovat. Knížka není vůbec špatná, ale k našim nejoblíbenějším asi patřit nebude...
Ty úplně nejznámější pohádky tu nenajdete (snad kromě Budulínka a Perníkové chaloupky), ale to vůbec nevadí. Pohádek je tu přehršel dlouhých i krátkých, i pár pohádek ve verších tu najdete. Některé nářeční termíny budete muset svým dětem povysvětlovat, u nás to byla třeba "roba".
Část díla
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
V této knize jsou pohádky, které některé trochu připomínají ty známé, co všichni známe z dětství, ale převážně uvnitř najdeme ty, které nejsou vůbec známé.
Knihu jsem dostala jako holka od rodičů a nepatřila k těm nejoblíbenějším, ale ráda na ni vzpomínám.
Po spoustě let jsem ji teď zkusila číst mým malým dětem, kterým se některé pohádky líbily, některé moc nepochopily, tak to chtělo více vysvětlování.
Suma sumarum hodnotíme tyto pohádky průměrem a pochválíme pěkné ilustrace pana Radka Pilaře.