Do posledního dechu
Linda Castillo
Případy Kate Burkholderové série
Kate Burkholderová, náčelnice policejního oddělení v městečku Painters Mill, tentokrát řeší tragickou dopravní nehodu, srážku bryčky a osobního automobilu, při níž je usmrcen amiš a jeho dvě děti, třetí je vážně zraněno. Celý případ je pro Kate o to těžší, že jde o manžela a děti její nejlepší kamarádky z mládí, kdy i ona sama vyrůstala v amišském prostředí. Vyšetřování navíc postupně odhalí, že k srážce nedošlo náhodou, celý incident byl důkladně naplánován. Z dopravní nehody se stává trojnásobná vražda. Aby toho nebylo málo, vyplavou na světlo důkazy týkající se Katiny temné minulosti, jíž se celý svůj dospělý život pokouší uniknout.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Her Last Breath, 2013
(SPOILER) U mě takový lepší průměr - kniha se dobře četla a nijak moc nenudila, i když se mi zdá, že byla ukecanější, než předchozí, nicméně po jejím dočtení, když už vím rozuzlení, bylo všechno podle mého názoru příliš křečovité a nepravděpodobné. Zapojení manželky na konci bylo opravdovým překvapením a bylo nečekané, i když těžko říct, do jaké míry by mohlo být pravděpodobné. Popis dětských obětí na začátku mě trochu odrazoval od dalšího čtení, nešlo mi získat větší nadhled a nepřipouštět si to tolik, ale šlo naštěstí jen o chvíli na začátku, pak už jsem nic dalšího tak neprožívala. Motiv a provedení zločinu, nehledě i k osobě pachatele - inteligentního člověka - u mě shazují jednu hvězdu, mám prostě pocit, že takhle vymyšlené vymazání jedné rodiny je hloupé a že by se jistě našel jiný způsob, najmě za pomoci ženy, která - jak vyplynulo na konci - byla zřejmě úplně bez citu ke svým blízkým. Další hvězda dolů byla za tolik smrtících nebezpečí, která naše náčelnice opět přežila - i když se to četlo dobře, připadala mi na konci jak nějaký robot z Terminátora, který přežije všechno (vynoří se z hlubiny jezera z potopeného vozidla, oklepe se z postřelení a zbití a po dvou dnech odpočinku jde už zase do práce :-) ....). Menší výtku bych také měla ke způsobu vyprávění v přítomném čase, který mi trochu vadí, ale to jen okrajově. Uvidíme, co přinesou další díly.
Skvělé, bylo to opět super, fajn spisovatelka ale na začátku jsem docela dost brečela... A chudák Kate dostala to pořádně...
Zatím za mne asi nejhorší díl. Nebavilo mne to a skoro bych podezříval autorku že jen rychle něco splácala aby to bylo venku. Přitom nápad to byl na zápletku dobrý jen se nevyužil jeho potenciál včetně line vztahu hlavní postavy. Nemít už půjčený další díl tak by tohle asi byla poslední kniha od autorky což by vzhledem k dalšímu dílů byla škoda protože ten byl opravdu super.
Opět jsme u Amišů. Hned zpočátku je Kate přivolána k tragické automobilové nehodě, kde zemřou dvě děti i jejich otec. Při vyšetřování začíná mít podezření, že se nejedná o nehodu, ale zřejmě o vraždu. Jenže Kate má kostlivce ve skříni. Před sedmnácti lety zastřelila člověka, jehož kosti se právě nalezly a vyšetřování pomalu směřuje ke Kate a jejím blízkým. Kromě toho ještě stále nemá vyjasněný svůj vztah k Tomasettimu, uvědomuje si, že se zamilovala, ale nemá páru, co s tím. Příběh je lehce psaný, napínavý, opět jsme vtaženi do zajímavého světa Amišů, což knize přidává na kouzlu.
Čtivost, nekomplikovanost zápletky a nevšední, zajímavé prostředí jsou hlavní atributy úspěchu těchto detektivních příběhů. Čtenářská základna amišské série se sympatickou vyšetřovatelkou Kate je velká a já se tomu nedivím, knížky se čtou samy. Tuto sérii, byť ji nečtu postupně, mám v plánu určitě přečíst celou.
Zase skvěle čtení, Linda je studnice nápadů pro zápletky. Za mě super, jen ten závěr s panem doktorem byl trochu moc, ale to Kate obcas miva, ty jeji sólo akce... Ale neva i tak je to skvělý thiler.
Kate tentokrát řeší případ smrtelné nehody amiše a 2 dětí, 3. dítě přežije. Kate je v šoku, když zjistí, že mrtví byli rodina její dávné největší amišské kamarádky. To, co se ale zprvu jeví jako nehoda, je mnohem víc. Čím dál víc ale Kate odhaluje zrůdnost u někoho, u koho by to vůbec nečekala, a jde tu o život.
A nejen to, Kate vnitřně prožívá i nečekané nalezení ostatků Lappa, kterého kdysi v sebeobraně zabila. A John by chtěl, aby začali žít spolu. Je toho na ní opravdu hodně. A je otázka, zda to zvládne. Jsem zvědavá na další díl.
Stejně jako celá série se i tento díl výborně čte, takže při hodnocení trošku přivírám oči nad „nesmrtelností“ Kate a jejími schopnostmi zvládat každou situaci bez ohledu na jakákoliv zranění ... a pro mě už začíná být trošku únavné i to neustálé ano/ne vůči Tomasettimu.
Určitě se ale budu těšit na další pokračování, o to víc, když to teď pro změnu proložím nějakou jinou knížkou ...
Amišové jsou pro nás něco jako exotická zvířátka. Opředena mýty a tajemstvím.
Tato autorka nám dává možnost nahlédnout do jejich životů.
Ukazuje se, že o jsou lidé, jako všichni ostatní. Mají své klady i zápory, démony i anděly. A milují a nenávidí. Páchají trestné činy. Lžou a podvádí.
Moje druhá kniha autorky. Moc mě to nebavilo, takže jsem měla tendenci přeskakovat. Vůbec mě nezaujal a nepřesvědčil vztah hl.hrdinky a jejího přítele. Oba jsou duševní mrzáci, ovšem tak, jak je to podané.... Kate mě nepřesvědčila ani jako detektiv. její "něco se mi na tom nezdá" a "hlásek v hlavě", závěrečný výkon neuvěřitelný.
Samotný zločin vlastně úplně obyčejný, smutný a tragický. A vyřešit ho pomohla pouhá náhoda, nikoli něčí schopnosti.
Navíc Kate je vlastně ....a to vlastně nesmím říct.
Autorka stále drží laťku vysoko. V pátém dílu série si už myslíte, že o amiších víte vše, že vás nic nepřekvapí, myslíte si, že znáte i viníka, ale autorka to vždy tak zamotá, že vás závěr knihy překvapí. Alespoň já to tak mám.
Je to moje první kniha od spisovatelky a vůbec nevím, jestli jí dám ještě šanci. Vadí mi její podání amišské kultury. V jiných knihách patří amišové k normálním lidem, kteří se obejdou bez moderních vymožeností. Postava policajtky, která pracuje každý den do noci a téměř nikdy nespí je nereálná. A to ani neberu ohled na to, že má devět životů jako kočka.
Čo má na tejto sérii fascinuje?
Amiši a ich životný štýl, útržky ktorého nám autorka postupne v jednotlivých dieloch servíruje.
Začínam si však myslieť, že sa jej to pomaly začína zvrhávať, lebo Amiši v jej podaní sú sami násilnici, uchyláci, vraždiace monštrá a incest, podvody, zapieranie aj klamstvá sú pre nich bežným javom....
Začínam byť trochu otrávená !!!
Teraz som asi urobila chybu, že som si tento diel prečítala veľmi skoro po prečítaní toho predošlého.
Rychle se precte i kdyz Kate uz zacina bejt nejaka superhrdinka neprustrelna - viz zaver. Na me trochu moc toho rozhodovani a problemu ve vztahu k primemu chlapovi - no ale tak co se da delat.. :)
SPOILER
Maličko mi vadí závěry jako "přes kopírák" - Katie na něco přijde, dostane se do průšvihu,a i když jí záporák zabíjí tisíci zpusoby,ona to přežije a ještě ho dokáže přemoci. Sranda. Ale jinak mě tato série prostě hrozně baví. Nevím,jak se to autorce daří,každopádně má dar vyvolávat u mě jistou míru celkového zklidnění. To asi to maloměstské prostředí obklopené "tichou" přírodou. Musí tam být krásně, teda až na tu spoustu vrahů, samozřejmě:-)
Sympatická náčelnice a společenství Amišů jsou 2 základní kameny čtivosti této série. Stejně je tomu i tentokrát. Jako v minulém díle se vše vyvíjí pomalu a nenápadně. Bomba přichází až v závěru. Bohužel je to ale ta část, která vše o 0,5* snižuje. Styl amerických béčkových filmů si tato série nezasluhuje. Snad bude líp.
2014 | Slib mlčení |
2015 | Modlitba za mlčení |
2017 | Ztracené děti |
2016 | Střípky ticha |
2018 | Do posledního dechu |
Je těžké se vzepřít výchově, kterou mate hluboce zakořeněnou, ale je stejně těžké vyrovnat se s následky, které svým vzdorem způsobíte. Kate ví, jak těžké to je. Přesto, že jí začíná dohánět minulost, snaží se v osobní rovině posunout dál a konečně žít.
Kniha je jako všechny díly této série čtivá, má skvěle tempo, úžasně vybudované charaktery postav a šokující závěr. Tentokrát není děj tak drastický (i když jde o vraždu malých dětí) a Kate je asi spíš terminátor než bývalá Amiška, že to všechno přežije, ale mě se to líbilo.
Tuhle sérii prostě miluju!