Zabijáci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Fasandræberne, 2008
Mechanický pomeranč jsem dokoukal jen jednou a znovu si jej už asi v životě nepustím. Jestli si znova přečtu tenhle díl série s Carlem Morckem, netuším, ale určitě rád sáhnu po dalších knihách oddělení Q. Pokud mě při čtení několikrát mrazílo a několikrát jsem neměl chuť načínat další řádek, protože jsem tušil studené zlo, tak je to v tuhle chvíli chvála autorovy schopntosti psát poutavě a čtivě. Nevím, jaké případy mě čekají v dalších dílech, ale skoro bych řekl, že neklidný spánek posledních dní přímo souvísí s touhou potrestat ty "zabijaky". Dle mého dobrá detektivka, ale pro zralé čtenáře. Pubescentům a adolescentům bych přeci jen radši doporučil Tři kamarády, nebo tak něco :-).
Druhý díl případů z oddělení Q mě překvapivě zasáhl svoji brutalitou. Většinou si při čtení knih tyhle věci nepřipouštím, ale tahle kniha se mi dostala nějak hluboko pod kůži. Nicméně stejně jako Žena v kleci se mi kniha líbila a určitě doporučuji.
Mám rád severské detektivní filmy a tak jsem Ženu v kleci i Zabijáky dřiv viděl než četl. Konečně jsem se ale dostal i k prvním čtyřem částem knižní série o oddělení Q. Druhý díl mi přijde z prvních čtyř jako nejslabší. Není tak čtivý jako ostatní díly a oproti prvnímu dílu, kde mě kniha bavila víc než film, zde musím napsat přesný opak. Film byl lepší, tedy krom postav Carla a Asada, ty mi v knižní sérii přijdou lépe napsané. Buď jak buď, i přes to, že nedosahuje kvalit ostatních třech knih si zaslouží čtyři hvězdy - stále jde o nadprůměrnou detektivku.
Myslela jsem si, že "černá ovce" Olsenovi tvorby jsou Zabijáci, ale po přečtení měním názor, je to Marco, který opravdu není vůbec záživný, ale co Zabijáci. Zlo vytváří další a další zlo, autor si opět vybral velmi zajímavé a reálné téma a dokázal ho velmi dobře zpracovat + kladně hodnotím odkazy na kultovní Mechanický pomeranč. Kimmie a parta kluků, kteří se baví hnusným násilím, ikdyž ona byla záporná postava, oblíbila jsem si jí proto, že ona zlo dál šířit nechtěla... 80%
Skupina mladých lidí z elitní dánské internátní školy pro bohaté patřila ke společenské smetánce, k tzn. zlaté mládeži, ale spoušť, kterou za sebou nechávali, byla obrovská. Oběťmi jejich řádění se stávali nic netušící bezbranní lidé. Ke skupině patřila také Kirsten-Marie Lassenová. Říkali jí Kimmie. Byla jiná, zvláštní, utrpěla řadu životních kopanců, jako ostatní i ona měla peníze a majetek, přesto žila už řadu let jako bezdomovkyně. Rozhodla se pro pomstu a vzala tak svůj život pevně do svých rukou. Carl Morck začíná se svým týmem řešit 10 let starý kriminální případ vraždy dvou sourozenců a spolu s Asadem se i oni dostanou do zapeklité životní situace. Napínavá a poutavá četba od první do poslední stránky jako ostatně i další thrillery od J.Adler- Olsena. Doporučuji, nudit se určitě nebudete.
Napínavá detektivka, četlo se příjemně. Představa, že takoví lidí jsou mezi námi a díky svému postavení jsou skoro nedotknutelní - brrr,
Moje druhá kniha od tohoto spisovatele. Oddělení Q mě začalo bavit. Tento díl se mi také líbil, jen konec mě trochu zklamal a proto čtyři hvězdičky. Musím říct, že hlavní postavy jsou dost odpudivé a proto jsem čekala horší konec. Ale knihu mohu doporučit a jduna další díl.
Určite lepšie ako prvý diel, veľmi zaujímavý príbeh a sonda do mozgu ľudí, ktorí si myslia, že môžu všetko. Začínajú sa mi páčiť i jednotlivé postavy. Celkovo knihu hodnotím ako veľmi dobrú, len mi trochu vadil ten spôsob, akým sme prišli na to, ako sa to všetko vlastne stalo - bolo to tam proste len tak mimochodom napísané v rámci spomienok Kimmie, na čo sa krásne hodí anglický výraz 'underwhelming'.
Taktiež nechápem, prečo musí mať ekniha tak neuveriteľné dlhé, niekedy až niekoľkostranové odstavce; hrozne zle sa to číta. To však samozrejme už nie je problém príbehu a ani autora (pokiaľ to tak teda v origináli nenapísal).
Kniha byla pro mě poutavějším čtením, než předchozí Žena v kleci. Sice jsem tušil, jakým způsobem povede děj, nic méně svojí atmosféru to mělo a u knihy jsem se nenudil.
První kniha, kterou jsem od autora četla. Knihu předchozí jsem viděla jako film. Kniha je napínavá a zajímavě napsaná, jen je škoda, že člověk brzy rozkličuje vrahy a motivy a tím pádem se konec táhne a vlastně nic nového se už nezjistí. Uvidím, co nabídne další kniha.
Druhá kniha v sérii je vždycky takový test, ve kterém autor dokazuje, jestli je skutečně dobrý jak první kniha naznačovala. A přestože se mi Zabijáci líbili, uznávám, že jediné co v nich funguje, je chemie mezi hrdiny. Zápletku totiž rozklíčujete záhy, což je dost mizerná motivace pro čtyř set stránkový thriller. Problémem je i to, že Jussi Adler-Olsen s načrtnutou koncepcí příliš nepracuje a tam, kde by člověk čekal zvraty, příběh nesmyslně stagnuje. Navíc mu hapruje charakteristika záporných postav - od sadistických zmetků, kterým dvacet let prochází násilí všeho druhu, byste nečekali, že se najednou začnou chovat jako -náctileté hysterky.
Zbytek je však stejně dobrou dávkou čtení, jako byla Žena v kleci. Sarkastický humor román příjemně odlehčuje, navíc je povedeně kombinován s tvrdou realitou. Ani chování protagonistů není zdaleka komorní, díky čemuž si je rychle oblíbíte, protože jejich životní eskapády jako by byly napsány osobou, která má na svědomí i váš osud. Prostě dokonalé.
Výborně napsaná hlavní ženská záporná-odporná-politováníhodná postava této knize dodává velký švih. Ve druhém díle mě také baví rozepsání vztahu mezi Carlem a Asadem, který knize dodává i odlehčenější tón ve všech těch hrůzách. Výborné!
Tuto knihu jsem dokonce na čas odložila. Nemohla jsem jí nějak přijít na chuť. Nakonec jsem ji dočetla a jsem ráda. Nepřesvědčivý začátek totiž vynahradí skvělý konec. Od toho se nedá odtrhnout, i když předem víte, jak to všechno zákonitě musí dopadnout.
detektivní a krimi romány zfilmováno dánská literatura tajemství internát severské krimi dánské detektivkyAutorovy další knížky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Další skvělá kniha. Nejhorší na tom je, že pokud má člověk peníze a moc, tak je těžko usvědčitelný. Popravdě jsem s Kimmie ale soucit neměla, kvůli tomu jaký sama byla člověk.