Žena v kleci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
1. díl >
Komisař Carl Morck je po traumatické události při práci přeložen do oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky, která před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, o kterých si myslel, že jsou dávno ztracené. Čím víc Morck proniká do případu, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena stále ještě žije, uvězněná a týraná na neznámém místě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Kvinden i buret, 2007
Fajnová detektivka. Parádně se četla, vždycky něčím mě nějaká kapitola nadchla a já nemohla přestat a četla dál a dál... Je pravda, že ten konec mohl být lepší, ale tak nemůžeme chtít všechno,že... Chci se určitě podívat i na filmové zpracování a co nejdřív se vrhnu na další knížku od tohoto autora.
Dobře napsaná detektivka. Skvěle se čte , děj má spád a velmi dobré tempo . Pomocník Asad je výborná postava skvěle vykreslená. Napětí do poslední stránky. Nechápu čtenáře co porovnávají s ostatními příběhy ..... nechci se nikoho dotknout ..... takoví čtenář je podle mého jen málo kdy uspokojen .... jen porovnává a hledá chyby . Raději se vypnu , a užívám si čtení. Pokud to není velké fiasko .... užívám si .....
Tak jsem se rozhodla si proklepnout Jussiho a - je dobrý! Obzvlášť šikovně je podána postava Carla, vidíme mu do hlavy, víme co má dělat a on stejně vždycky udělá všechno jinak:) Jeho pravá ruka Asad je zajímavý ptáček, chlápek plný tajemství, na toho jednou něco praskne a šátečky s pikantní náplní to nebudou:) Kauza unesené Merete se může jevit přehnaná a nereálná, ale vzpomeňme si na případy Elizabet Fritzlové a Natashy Kampusch...nešlo sice o totéž, ale princip zůstává stejný, pod svícnem je největší tma a nikdy nevíte, jací jsou vaši milí sousedé v soukromí. Jussi to tuší a jeho prostřednictvím máme jako na dlani jednání postav, které nemusí být tak vyšinuté, jak by se na první pohled zdálo.
Skvělé to není, ale dobré rozhodně ano! Je to asi první severská detektivka, kterou jsem přečetl. Líbí se mi, že hlavní hrdina není nějaký bezchybný autistický génius jako je Sherlock Holmes a Hercule Poirot (i když to taky má něco do sebe a je to klasika - ale dnes už nemá smysl ji napodobovat), ale je to normální člověk s normálními problémy. Líbila se mi postava Asada a celkově mezikulturní střety. Na druhou stranu mi to přišlo mírně zbytečně dlouhé a rozuzlení nebylo až tak překvapivé, jak jsem si myslel, že bude. Každopádně - několik let v kleci bych opravdu žít nechtěl.
Napínavé od začátku do poslední stránky. Ta představa, co všechno musela Merete vydržet, je děsivá. A obě postavy kriminalistů jsou sympatické. Čte se to dobře, je tam spousta skvělých hlášek se suchým humorem. Těším se na další díly.
"Vzkaz v láhvi" se mi moc líbil a tak jsem se pustil i do "Ženy v kleci". Četl jsem to hned po sobě, takže se to dá dobře srovnávat. "Vzkaz" se mi líbil mnohem více. Zdál se mi napínavější a líbilo se mi, že tam je více času věnováno životu lumpa a jeho obětí. Tady je víc o životě a vyšetřování komisaře a to mě občas nudilo. Na druhou stranu jako plus bych uvedl, že snaha autora o vtipné hlášky v podstatě po každé komisařově myšlence mi nepřišla tak upracovaná jak ve zmíněném "Vzkazu".
Ale celkově se mi to líbilo, dobře se to četlo, tak nějak to nekomplikovaně plynulo a závěr byl výborný a napínavý.
Má první kniha od tohoto autora a jsem vážně nadšená.. Je to opravdu čtivé a napínavé.. Jakmile jsem ji začala číst, nemohla jsem přestat, dokud jsem nedosáhla konce..! :)
Skvělá detektivka. Napínavý a propracovaný děj, dokonalé hlášky Asada, (nikde jsem se u detektivky tak nenasmála). Velkou předností je čtivost (kdyby tento autor psal i o uklízení záchodků, tak se bavím :-D).
Dle mého názoru prvotina skutečně velmi zdařilá a do jisté míry chápu, proč se stala bestsellerem. Budu-li reagovat na starší komentáře ke knize, tak jistá klišovitost v určitých detailech se asi nezapře, ale celá problematika mi už přijde jako v hudbě. Trh je tak přesycený veškerou možnou kombinací melodií (zápletek), že už je setsakramentsky těžké přijít s něčím zcela novým a svěžím. Já jsem ale toho názoru, že se to Jussimu Adler Olsenovi zdařilo. Samotná zápletka je velmi povedená, originální a nehorázně mrazivá a děsivá, i když svojí bezcitností a krutostí možná trošku překombinovaná.
Carl Morck, kriminalista, který začal šéfovat novému kriminální oddělení, kam byl nenápadně "odklizen" svými nadřízenými, dostalo název Oddělení Q a Carlovým úkolem je zabývat se případy, které nikdy nebyly vyřešeny, ale které se i nadále těší velké důležitosti. Ze všech případů si Carl (spolu s nově přiděleným asistentem Asadem) vybere příběh političky Merete Lynggaardové, která beze stopy zmizela z lodi, která převážela ji i jejího postiženého bratra na výlet do Berlína. Případ byl před pěti lety odložen a Merete byla po čase prohlášena za mrtvou, i když tělo a žádné nové skutečnosti se nikdy neobjevily. Pod tíhou povinností ale Carl krůček po krůčku ověřuje jednotlivé důkazy, poukazuje na nesrovnalosti, odhaluje kruté činy minulosti, které zasahují až do současnosti a stojí za Meretiným zmizením, ale nikoliv smrtí.
Celý román trpí trošku rozvláčnělým tempem a děj současnosti není okořeněn žádnými novými nepřeživšími (řečeno kulantně), ale tímto faktem příběh rozhodně nijak netrpí. Navíc tam, kde dle mého názoru trošku vázlo vyšetřovací tempo Carla Morcka, tam to dokonale vyplňoval příběh Merete. Děj je totiž vyprávěn ve dvou liniích, jedna sleduje Carlovo vyšetřování a druhá Meretin příběh, oba se na konci příběhu samozřejmě dramaticky protnou. Linie mapující život "ženy v kleci", je ale opravdu děsivá. Rozhodně jsem při čtení neměla pocit, že jsem pouze nezávislý pozorovatel a že by mě příběh nedokázal strhnout. Právě naopak, osudy jsem s Merete prožívala celkem živě a musím říct, že já bych se na jejím místě zcvokla po pár týdnech. Co se jednotlivých postav týče, jsou podle mě vykresleny celkem dobře a plasticky, ale zatímco Carl Morck mi přijde jako běžný bručounský, ale schopný policista (jakých je v podobných kriminálkách hojnost), jeho asistent Asad je právě tím skvělým a svěžím prvkem, který je dalším detailem, který přiklepává knize punc originality.
Já jsem byl ze začátku mile překvapen.Detektiv vrácející se do práce, převelen do nového oddělení, zabývající se odloženými případy. Dobré, příběh měl spád. V závěru mě ale knížka trochu zklamala. Bylo to na můj vkus takové "zmateně odkryté".
Takže je za tři hvězdy.
Musím říct, že pro mě fascinující knížka. Vlastně se první půlku furt nic neděje, ale to nic nedějí se tak dobře čte a člověk ani nepostřehne, že se najednou dostal do smrště děje, rozuzlení a konec. To byla teda jízda!!!
Skvělá detektivka, jedna z těch, kde si pořád říkáte, že už byste měli jít spát, ale nejde se odtrhnout... :)
Snad jediná ani ne výtka, ale je zvláštní, že by Merete nenapadlo už mnohem dříve, kdo jsou její únosci, myslím, že to bylo dost jasné, alespoň mně to tak připadalo...
Knížka se mi líbila. Sice jsem se trochu ztrácel v průběhu vyšetřování, ale dvojice Carl a Asad jsou prostě skvělí. I v pochmurném příběhu jsou místa, kde se člověk zasměje. Např. "Carl ho (Asada) sledoval, jak opustil kancelář s Příručkou kriminalisty a třemi složkami v podpaží. Tohle nedopadne dobře, dělal si starosti." Nebo scéna při zásahu kdy Asad chce použít "nelegální" zbraň vystřelovací nůž což mu Carl vytkne: "Mazácký způsob, jakým Asad nůž sbalil, Carla neuklidnil, spíše naopak." I když to tak není představuji si Asada mladšího hubenějšího než Carla. Někoho jako Apu ze Simpsonů. Pokud zasahuje uklízeč Asad nemůže se nic stát :).
... autor mě překvapil, krimi není úplně můj šálek, ale tenhle příběh se hezky četl už od začátku. Děj hrozný, druhou půlku jsem přečetla jedním dechem, abych zjistila, jak to s Merete nakonec dopadne.
Skvělá kniha a velice promyšlený příběh. Mrazilo mě při představě, že na blázny člověk může narazit i v běžném životě a nikdy nevíte, co se jim může honit v hlavě.
zfilmováno Dánsko dánská literatura tajemství severská krimi politici krimi zmizení lidí dánské detektivky v kleci
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Nudné a předvídatelné. Únosce se dal uhádnout lehce. Napínavé bylo jen to, co prožívá hrdinka "ve vězení". Zbytek průměr