Príručka pre navekáčov a nikdáčov
Soman Chainani
Škola dobra a zla série
Vitajte v Škole dobra a zla! Najväčší hrdinovia a zloduchovia študovali v našich triedach predtým, ako sa vydali do Nekonečných lesov, aby našli svoje príbehy... a teraz sa medzi nich zaradíte aj vy. Táto príručka bude vaším sprievodcom a pomôže vám zorientovať sa počas štúdia. Vnútri nájdete všetko, čo budete potrebovať: čo si priniesť, čo si obliekať, a to najdôležitejšie: ako sa vyhnúť mučiarni. Tu sa dozviete o svojich vyučovacích predmetoch, spoznáte profesorov a získate prehľad o tradíciách prvákov, ako sú Skúška rozprávkou, Cirkus talentov či Snežný bál… Navekáči a nikdáči! Zabudnite na tieto oficiálne zbytočnosti. Ja vám poviem všetko, čo naozaj potrebujete vedieť, aby ste prežili, a prezradím vám to, čo vám učitelia nepovedia. Navyše mám tajné informácie o Sophie, Agathe a Tedrosovi... Stretneme sa vnútri! Hester... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
The School For Good and Evil: The Ever Never Handbook, 2016
Super :-))
určitě nutnost pro všechny čtenáře Skoly dobra a zla..
tradičně nádherně ilustrovaná, kdo by to nečekal, nevím-
dá se číst i před přečtením série, jako úvod, nebo před prequelem
Tato příručka byla opravdu něco, co jsem nečekala. Bylo tam naprosto všechno, co jsem od Příručky pro Navěky a Nikdyvíce čekala, dokonce i mnohem více. Opravdu mě pobavily části od Hestery a i Castorovy části. Doporučuji přečíst knihu všem, kdo se dostal alespoň ke čtvrtému dílu Školy Dobra a Zla.
Naprosto luxusní příručka... Tohle jsem opravdu nečekala. Pobavila mě neskutečným způsobem. Já naivní četla info na přebalu a najednou mě zastavil Hesteřin papírek a začala jízda. Fakt skvělé.
Tato kouzelná příručka nás opět zavádí do světa, kde se rodí pohádky a v němž stojí pověstná Škola dobra a zla. V knize nacházíme spoustu zajímavých, překvapivých a zábavných informací o škole a jejích absolventech. Cílem příručky je připravit nás, knihomoly, na čtyři roky poněkud vyčerpávajícího studia na této prestižní škole, proto se Hestera rozhodla příručku o něco vylepšit svými "lifehacky" jak školní léta ve zdraví přežít.
Tato doplňková publikace mě ani chvíli nenudila a svým grafickým zpracováním předčila všechna má očekávání. Při čtení se opravdu nasmějete.
Líbila-li se vám série o Sofii a Agátě, výběrem této knížky určitě neprohloupíte, navíc si rozšíříte obzory a rovněž utvrdíte v genialitě pana Somana Chainaniho. Ilustrace jsou skutečně nádherné! DOPORUČUJI!
(SPOILER)
Ráda bych na úvod vyjasnila jednu věc...já nemám ráda Somana Chainaniho....protože já ho miluju. Pro mě je škola dobra a zla, něco jako pro mnohé Harry Potter. První tři díly jsou jedny z nejlepších knížek, který jsem kdy četla....dokonce se bojím pustit do Kamelotské trilogie, aby se moje dojmy nezměnily v potoky nebo rovnou moře zklamaných slz. Ovšem doma mám celou sérii a v ní nemohla nechybět ani nejnovější knížka...není to sice příběh jako takový, ale jakási doplnková knížka všemožného materiálu ze školy dobra a zla.
A já tleskám autorovi....je to krásné, vtipné....originální, skvěle to zapadá do celého konceptu a úžasně ho to i doplnuje....Nějaké části jsou přirozeně záživnější než jiné...ale celkově je to nutnost pro každého fanouška této série....a v žádném případě si nemyslete, že je to jen kniha jen pro děti.
A ted přejdeme na části, které se mi líbily nejvíc.....dohromady ze 304 stránek se mi jich líbilo tak....304...né ted vážně..... skvělé bylo špičkování mezi Sofií a ředitelkou školy dobra, strašně se mi líbila ta část s měnící se modou v průběhu věků na škole, pak taky nejlepší absolventi, nekrology, poukázky pro studenty....a k tomu ještě ty nádherný kresby, který naprosto skvěle zachytily ty postavy a atmosféru školy. Prostě nádhera.
Jsou tam části, které vás rozesmutní...Agátin dopis....části, které vás překvapí, části, které vás rozesmějí....Sofie a zasedání u kulatého stolu, Sofiina divadelní hra...ta mě úplně rozsekala. Ta kniha má prostě duši...i přesto, že to vlastně není příběh jako takový. A i přesto, že vám několik otázek zodpovídá, možná ještě víc vás navnadí na nějaké to pokračování, a otázek po přečtení budete mít ještě víc...což je celkem frustrující, ale i proto je kniha tak chytlavá. A za mě by mohla mít klidně o 200 stránek víc, a víc do detailu rozpracovat třeba historii školy, která mi teda přijde dost zajímavá. A vůbec bych se nebránila nějakému prequelu z doby školy, kdy mohlo studenty na každém kroku něco sežrat a kde to bylo všechno temnější a daleko drsnější než z původní trilogie. Prostě chci víc detailů...o bývalých absolventech, o skandálech na škole, víc detailů o postavách známých i neznámých, klidně i víc obrázků...ale hlavně ta historie,a příběhy z minulosti. Ale zase chápu, že by to nemuselo bavit každýho....každopádně mě zajímá třeba taková Nikola ze Zálesí, proč je ta feministka tak důležitá pro budoucnost školy, jak probíhala romance Guinevry a Lancelota.....a proč neměla zkouška příběhem 4 x za sebou vítěze.....ještě existuje tolik možností. A nebo zpracovat do povídek, třeba ty příběhy ze zkoušky příběhem, který tam byly nakousnutý....do nějakýho menšího prequelu. Třeba jako to bylo s Hunger games a baladou o ptácích a hadech...Já chci prostě víc. A myslím si, že je škoda, tuhle sérii, ještě opouštět. Tak snad se ještě nějaké té knížky dočkáme.
SUPER.
Strašně ráda jsem se vrátila k této sérii. Bylo zvláštní vidět školu i z jiného úhlu pohledu. A opět mě to utvrdilo v tom, že Sofie je skvělá a ty obrázky v knize jsou úžasné.
2014 | Škola dobra a zla |
2015 | Svět bez princů |
2016 | Poslední navěky |
2018 | Vzhůru za slávou |
2019 | Křišťál času |
Úžasná doplnková kniha ke Škole dobra a zla.