Přízraky
Dean Koontz
Nalezli městečko ztichlé, jakoby opuštěné. Pak našli první tělo, které bylo podivně oteklé a ještě teplé. Sto padesát mrtvých, 350 pohřešovaných. Ale to byl v malém horském městečku jménem Snowfield pouze začátek všech hrůz. Mysleli, že je to dílo nějakého maniaka. Nebo teroristů. Snad toxické zamoření, či nějaká nová neznámá choroba. Zjistili pravdu a okusili ji na vlastní kůži. Bylo to horší, než co si kdokoli z nich dokázal představit…... celý text
Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: 1996 , MustangOriginální název:
Phantoms, 1983
Napínavý sci-fi horor. Opuštěné městečko, záhadná úmrtí a záhadný nepřítel. Kniha mě bavila. Prostředí i postavy byly fajn. Filmová adaptace je slabým odvarem. Scénář filmu napsal sám Dean Koontz.
V horském městečku je nalezeno stopadesát mrtvých obyvatel a ostatní jsou pohřešovaní, ve městě zbyde poslední zbytek místních obyvatel, kteří se musí postavit dávnému zlu z nitra země. Mrazivá a stísněná atmosféra knihy vás pohltí a nepustí, neboť zlo se může objevit všude a konec se neodvratně blíží.
Tenhle horor jsem četla už na základní škole a patří mezi mé absolutně nejoblíbenější knihy, které mě dokáží vyděsit i po několikerém přečtení :)
Moc se mi zamlouvá atmosféra strachu a nejistoty, o co vlastně jde, kterou autor dokázal vykreslit ... konec někomu může vadit, mně naopak hodně zaujal a přišel mi nápaditý a zbytečně nerozvláčný :)
Kamarádka shání šaty na svatbu, prý aby byla jako "víla v důchodu". Dean na mně tady působí obdobně. Perfektně uchopený příběh, skvělá myšlenka, nervy drásající děj, a závěr je z domova seniorů. prostě bambilion let stará příšera je... divná. Dvě třetiny knížky luxus, ten zbytek bohužel velmi slabý.
Nebylo to špatné. Tedy, první dvě třetiny nebyly špatné. Finále už bylo hodně béčkové a slabé. Autor dokázal krásně vybudovat atmosféru tajemna a poté ji dokonale zabít dětinským masakrem velmi připomínajícím Evoluci s Duchovnym. Ne, že by to nebyla podobná sranda, jenže tady se celou dobu hrálo na vážnou notu jež nakonec vyzněla tragikomicky.
Pozor - spoiler - jednoduše mě miliony let staré monstrum přišlo nějak moc lehce zranitelné. Mimochodem, vůbec se mu nedivím, že jej Sam se svým otravným OBJASNI dost štvala. Mě s tím točila taky docela slušně.
Najprv atmosfericko mrazivé a brutal horor. Potom sa to nachýli na sci-fi katastrofickú rovinu s mystickým presahom a koniec ... no, nebudem prezrádzať. Mám pocit, že keď to Koontz písal (1983) asi sa trochu inšpiroval vo: https://www.csfd.cz/film/1329-vec/prehled/ z roku 1982.
Dokonale mrazivé čtení, které dokáže zaujmout a nepustit. Atmosféra strachu z neznámého nebezpečí doslova prýští z každé stránky, takže čtenář sleduje se zatajeným dechem osudy hlavních hrdinů od první do poslední stránky. Děj má pevnou a vyváženou strukturu, takže se nesnižuje k podbízivosti a vykalkulované líbivosti. Autor se dokázal vyvarovat laciných triků B-čkových hororů i nějakého patetického makabrózního zakončení a dal tak svému příběhu pocit autentičnosti u uvěřitelnosti. Přízraky jsou rozhodně jednou z nejlepších Koonzových knih.
Originální zápletka a hlavně při úvodních scénách z vylidněného městečka plného znetvořených těl jsem málem zapomínal dýchat. Z toho, co jsem od Koontze zatím četl, tak tato kniha jednoznačně vede. Za mě plná palba hvězdiček.
Další zajímavý počin od Koontze, zejména v první polovině mě snadno udržela v napětí a přemýšlení při odhalování původce podivných úmrtí v tajemném městečku. Po odmaskování už kvalita trochu poklesla i díky tomu, že to autor ke konci hodně natahoval, přesto je to kvalitní horor, kde je potřeba ocenit neokoukaný námět s vcelku solidním vysvětlením původce "zla". Těším se na další shledání s autorem - 80 %
Přízraky byla moje první kniha od Koontze a jsem velmi ráda, že jsem četla zrovna ji, protože mě nalákala na další jeho díla. Stejně řadím Přízraky jako jeho nejlepší počin. Doporučuju. Od začátku jsem cítila strach a napětí.
Celkem dobrá detektivka. Kdo byl vrahem bylo nakonec docela překvapení pro mě. Kdo chce krátkou knížku s fantasy zápletkou a detektivka k tomu, tak bude spokojený.
Když jsem začala knihu číst, tak jsem měla při některých scénách doslova oči navrch hlavy a raději bych riskovala pomočení než cestu tmavou chodbou na wc:) Spisovatel mi vždy jen dovolil krátký nádech nad hladinou než mě opět potopil do moře hrůzy, úzkosti a panických atak:) Mám ráda sci-fi, ale tohle bylo už i na mě moc - ty metamorfózy a různé další pro mě naprosto cizácké pojmy. Ale ten akční konec to nakonec zachránil:) Takže dávám i tak čtyři hvězdičky.
Na té kvalitativní vlnovce, v níž se v mém vnímání mění Koontzovy mnou čtené knihy (kdy mě jedny baví hrozně, jiné takřka vůbec), patří Přízraky k jednomu z vrcholů. Koontz je subžánrový kličkař, kličkuje mezi žánry jak v rámci románů, tak i jednotlivých příběhů (např. Chladný plamen). Přízraky mají říznou horrorovou atmosféru, několikrát však pomrkávají po jiných žánrech a naznačují, že by to snad mohlo být i trošku jinak, než se zdá. Překvapují zajímavými scénami, gradujícími ve výborný závěr. Občas mi sice přišlo, ž eje ta atmosféra uměle udržována zbytečně dlouho, ale nakonec jsem knihu slupl jako malinu. Takhle z fleku řečeno asi třetí nejlepší kniha, co jsem od Koontze dosud četl. Není to plných pět, ale čtyři by byly málo.
Kniha mě upoutala až přízračně.
Já se prostě ráda bojím... za sebe i za hrdiny příběhu, což se tady podařilo.
No můj oblíbený spisovatel, no jeho starší tvorba,oživlé mrtvoly,přišlo mě to moc fantaskní.
Víc se mi líbí jeho novější díla,ale i tak nebyla to špatná kniha.
Atmosféra dokonalá. Procházka mrtvým městem mrazivá. Konec zbytečně protahovaný. Přece jen mám radeji Koontzova novější díla, kde je aspoň špetka humoru.
Koontz,Koontz,Koontz,Koontz...
Co mám proboha napsat,aby to nevypadalo že k němu chovám jisté,řekněme velmi neplatonické city???
Snad jen tohle:Přízraky jsou téměř zenově vyváženým hororem,při jehož čtení(či spíš duševní inhalaci)si ani neuvědomujete že autor zachází s vaší náladou a emocemi jako žokej,vedoucí svého koně do cílové rovinky;přesně ví kdy zvolnit tempo a kdy naopak vyšroubovat tenzi až na samou hranici únosnosti.
Jeden z nejlepších hororů,který byl kdy napsán.
2009 | Intenzita |
2005 | Podivný Thomas |
1994 | Chladný plamen |
1996 | Přízraky |
2019 | Ashley Bellová |
První půlku jsem napětím ani nadýchal. Atmosférická kniha.