Prokletý rok
Kim Liggett
Mrazivý román v duchu fenoménu Příběh služebnice Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek... celý text
Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: 2020 , CooBooOriginální název:
The Grace Year, 2019
(SPOILER)
Nad hodnocením jsem delší dobu váhala, nakonec ale končím u průměru.
Ne, že by se kniha špatně četla, příběh byl svižný a čtivý, takže to tu "šikanovačku" vcelku zachránilo ode dna.
Nelíbí se mi (a ani s tím nesouhlasím) označení "pro děti a mládež, dívčí román", no to ani náhodou! Jsem ve věkové kategorii 18+ a i na mě to bylo moc, takže si opravdu nedokážu představit mladou dívku, která by si tohle přečetla.
Nápad je velmi zajímavý, souhlasím trochu s tvrzením, že to připomíná Příběh služebnice ale podobnost vidím jen v tom v jaké komunitě tito lidé žijí, jaké zastávají názory apod.
Jde o hodně těžká témata, ať už jde o šikanu, vraždu, zohavování, atd. což se nečetlo vůbec příjemně, na druhou stranu chápu autorku proč takový příběh napsala, což sama autorka uvádí v poděkování.
Myslím, že tedy většina z nás se shodne na tom, že se nejedná o dívčí román a ani o pořádné fantasy (magie nikde, maximálně se jedná o jiný svět ale stejně tak by se to mohlo odehrávat v New Yorku nebo kdekoliv jinde).
Vzato kolem a kolem propadák to není, četlo se to rychle a místy jsem si to opravdu užila, takže za mě 3*, maximálně 3,5* se zavřeným okem :-)
Na to, jak byla kniha vychvalovaná, jsem čekala skvělé čtení. Bohužel mne to nějak nenadchlo. Zařazení Pro děti a mládež, Dívčí romány mi přijde celkem zcestné, na to že je to poněkud surová vyvražďovačka. Místy je kniha opravdu nechutná, nechybí mrzačení a porcování těl. Hlavní hrdinka to zachraňovala, ta byla sympatická a nebojácná. Knihu si ale určitě víckrát nepřečtu a pokud píše autorka v podobném duchu, tak ani další její knihy.
Tato knížka mě přivedla trošku do čtecí krize :D Stále ještě moc nevím jak ji hodnotit... Bylo to drsné a hodně kruté. Zmanipulovaná společnost. Rozdělení dívek a žen podle barev stuh v jejich vlasech. Muži se k nim chovají jako k dobytku a jsou dobré jen pro své dělohy a plození dětí, nejlépe synů samozřejmě. Nikdy bych v takovém světě nechtěla žít.. Hlavní hrdinka Tierney byla skvělá. Odvážná, starostlivá.. Klobouk dolů jak se o všechny v táboře snažila postarat. Ta romantická linka tam za mě ale vůbec nemusela být. Už jen proto, že byla tak krátká bych se bez ní obešla :-/ Kniha ve mě vyvolala spoustu pocitů.. Radost, vztek, strach, smutek, znechucení i úlevu.. Prostě vše.. Ke konci se objevily i slzičky. Je to opravdu silná kniha a já ji můžu jen doporučit.
4,5/5 *
Kvůli nedostatku času mi jaksi trvalo než jsem ji přečetla...Ale DALA JSEM TO!!Prvních cca 100 stran celkem nuda ale pak už jsem to hltala očima a šlo to samo ️ Zajímavý příběh..podle recenzí jsem od toho ale čekala trochu víc...úplně jiný žánr než které normálně čtu ale zkusit se má všechno neee?! Kniha je plná napětí a to já ráda...romantika taky nechyběla,ale stejně by to chtělo trochu víc šťávy
Tak moc bych tomu chtěla dát 5 hvězdiček, ale bohužel jsem od konce a od romantické linky čekala o trochu víc. Jinak kniha byla moc zajímavá a četla se jedním dechem, určitě na ni budu ještě dlouho myslet.
(SPOILER)
Kniha nenadchne, ale ani neurazí. Kdybych tuhle knihu nečetla, tak bych řekla, že jsem se o nic neochudila. Pozitivně hodnotím originalitu, dějovou linku mezi Tiernye a Rykerem, netradiční tragické završení příběhu. Bohužel to vše kolem hodnotím velmi průměrně. V knize byla však i nesrovnalostí. Popisy postav byly velmi chabé, magická pomatenost dívek poukazovala spíše na hloupost než cokoliv jiného, přehnaná surovost v ději knihu na vyšší level také nezvedla.
Co se týká Tiernye a jejího těhotenství, tak dopočítat se v kolikátem měsíci je, aby vše dávalo smysl, byl oříšek. K dívkám se vracela těhotná, po tom co poslední noc otěhotněla, poté proběhne zmíňka, že už tomu jsou 3 měsíce co se viděli naposledy a blíží se návrat. Následuje návrat do vesnice, kde už má viditelné břicho a velmi vzápětí je tu porod.
Tato knížku mi hodně pomohla z čtecí krize. Byla skvělá, strašně dlouho jsem nečetla něco tak neotřelého. Na to, že je to fantasy a Stand-alone tak to dávalo smysl a moc se mi to líbilo. Moc moc doporučuji :)
Tak tohle bylo opravdu velmi zajímavé čtení. Autorka vás vyloženě hodí do úplně nového světa, přežvýká a na konci vyplivne. Četlo se to velice dobře, děj je napínavý, nepředvídatelný, krutý a zvrácený. Popis trochu pokulhával, autorka mu evidentně nepřikládala velkou důležitost takže postavy buď nejsou popsány vůbec, nebo jen velmi stroze a v popisu prostředí se člověk dost často ztrácí. Milostná linka je velice okrajová, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo. Konec mě překvapil i nepřekvapil zároveň, ke knize prostě sedí. Největším přínosem je ale celkové poselství knihy a věřte, že vám bude rezonovat v hlavě ještě dlouho poté.
Upřímně, tak cca do poloviny knížky jsem si byl jistá, že ji ohodnotím pěti hvězdičkami, nicméně jsem musela rozhodnutí přehodnotit. Námět byl skvělý, styl psaní vlastně taky, postavy byly také zajímavě sestavené. Hvězdičky strhávám za tempo - první cca polovina měla velmi krásné načasování a tempo, nicméně poté už se mi všechno zdálo moc uspěchané. Ano, autorka musela děj smrsknout do jednoho roku, přesto bych však v druhé polovině ocenila delší popisy a vývoj. Jinak se mi ale knížka opravdu velice líbila, doporučuji.
"Oči máš otevřené dokořán, ale nevidíš nic." Věta, ze které mě po jejím prvním přečtení zamrazilo a bála jsem se, co za hrůzy se v knize objeví... Po přečtení musím uznat, že tahle věta knihu dokonale vystihuje.
~
Na Prokletý rok (tu knihu samozřejmě) jsem se strašně moc těšila. Měla jsem vysoká očekávání a ta se, bohužel, všechna nenaplnila. Začnu ale pozitivy. Svět byl naprosto úžasnej. Ať už ona vesnice, kde jsou ženy považovány jen za "takové ty věci do postele", nebo ten vzdálený ostrov, kde dívky musí strávit svůj prokletý rok, oboje bylo skvěle vymyšlené a popsané. Hlavní hrdinka Tierney mi sedla a byla mi sympatická, za což jsem ráda, protože když mi sedne hlavní postava, hned se mi kniha mnohem víc líbí. Moc se mi líbily popisy věcí, které se děly během prokletého roku, celkově tento prvek měla autorka fakt dobře promyšlený. Styl psaní autorky se mi líbil, kniha se četla moc dobře a čtivost nechyběla. Zápletka s holčičkou z Tierniných snů byla krásná a dojemná a poděkování taky stálo za přečtení. Romantická linka byla taky moc hezká, mužského hrdinu jsem si oblíbila a těm dvěma to spolu slušelo, jen mi bohužel přišla dost uspěchaná a kdyby byla delší, vůbec by mi to nevadilo. A tímto jsem se pomalu dostala k negativům, kterými byla uspěchanost. Ať už zvratů, zmíňené romantické linky nebo poslední části knihy. Jak už jsem psala, kdyby tohle všechno bylo delší a trochu pomalejší, kniha by splnila moje očekávání. Takto bohužel budu muset pár desetinek hvězdičky strhnout.
Přesto vám knihu doporučuju. Jedná se o krásnou knížku, ve které je vyobrazený nejen úžasný fantasy svět, ale donutí vás také přemýšlet o věcech, kterými si ženy v minulosti, ale bohužel i teď musí procházet. Hlavně kvůli druhému zmíněnému tématu si knihu stojí za to přečíst.
~
4,75*/5*
(SPOILER) Tak tenhle počin bych rozhodně za fantasy neoznacila, dočetla jsem to snad silou vůle.. vymyšlený kus světa, anebo možná ne, možná jen nějaká sekta, kde se žije podle "náboženských" zákonů a zákonů společenství, magie, která není magii, fanatismus, šikana, pokrytectví, vraždění? Fantasy literaturu si představuju naprosto jinak a to už jsem něco přečetla... To bych jako fantasy mohla označit každý druhý thriller.. A pro děti? V žádném případě...
Knížku bych popsala jedním slovem - divná. Ale tím se nenechte odradit! To vůbec ne. Vždycky když se mě na ni někdo zeptá, tak nevím jak ji popsat, a právě slova jako divná nebo zvláštní se v mém popisu objevují víc než dost.
Knížka je ale tak nějak "skvěle divná" XD. Nápad a děj mi přijdou neskutečně zajímavý, dostalo mě, že knížka není rozdělená do kapitol - jen do ročních období. Skvěle popsané vztahy mezi dívkami, které jsou spolu rok zavřeny v táboře v lese (bylo mi jasné, že si budou určitě lézt na nervy, víme jaké umí být vztahy mezi holkami :D). Suprově popsané i prostředí, kterým vás ale autorka neznudí.
Co bych knížce vytkla je romantická linka. Přišla mi taková moc uspěchaná, určitě by se z ní dalo vymáčknout mnohem víc.
Čte se velice rychle - řekla bych, že počet stránek je akorát vyhovující (kdyby se to snažila autorka nějak natahovat asi by to už jen nudilo, takhle super).
Zvláštní kniha.
Musím říct, že čtu ráda YA, ale tady vlastně nevím jak hodnotit...
Začátek mě dost navnadil, byl napínavý, hlavní hrdinka Tierney a ostatní dívky z města musí strávit svůj 16 "prokletý" rok za hranicí okresu, přijmout svojí magii a následně se od ní očistit.
SPOILER: co mě dost zklamalo je, že ty slečny:
1. neměly vůbec žádnou magii a ony to vůbec nevěděly? jasně měly ji teprve přijmout, ale ani potom ji neměly a jen halucinovaly z vody ze studny...
2. proč by pily vodu z prašivé studny (mimochodem zvyklé na mnohem lepší pohodlíčko), když jim Tierney nabízela jak získat lepší vodu...
3. nějak mi ušlo jaký vůbec byl důvod toho, že se ty holky mezi sebou snažily jedna druhou zabít, vystrčit za bránu....???? - samozřejmě jsem pochopila, že Kiersten je mrcha a ta to dělala pro zábavu, ale ostatním stačilo počkat rok a jít domů...
Připadalo mi, že hodně věcí nedává smysl...
Tierney a Ryker mi nakonec přišly jako příjemné osvěžení příběhu, myslela jsem , že spolu možná něco změní, NO NEZMĚNILI....
Spousta věcí zůstala nedořešených, nevysvětlených, muži si vymýšleli svá pravidla, hodně z nich tušilo - nebo věděli, že prokletý rok je nesmysl, ale hodilo se jim to do karet, aby mohli pěkně vládnout ženám...
Ženy se zase tajně scházely, ale klidně nechaly své dcery bez varování odejít do lesa, nechat je zblbnout pitím jedovaté vody a doufat, že přežijí...
Možná je to tím, že už mám načteno strašně moc fantasy a YA, nebo i tím , že je mi 38 a už se holt nedokážu na všechno podívat jako šestnáctiletá :-) ale tenhle příběh mě upoutal až ke konci, kdy se dívky semkly a postavily za Tierney, což ale řekněme si upřímně nevím nevím jestli by se při jejich charakterech vůbec mohlo stát, ale dobře alespoň ji nenechaly padnout - už jen za to všechno co pro ně udělala, jak jim v táboře pomáhala a zachránila Kiersten...
Přečtěte a posuďte sami....
Bylo to zajimave, prekvapive a poměrně originální. Ale taky dost drsné. To, jak se k sobě holky chovaly mi přišlo chvílemi až nechutné. Ale chapu, ze to do te situace a toho sveta asi patří.
(SPOILER)
No, s touto recenzí půjdu proti proudu. Obálka i anotace mě zaujala, navíc to je humbooktip myslím, ale pak to šlo z kopce. Obecně to nebylo špatné, ale zázrak to taky prostě nebyl. Hlavně mě mrzela propagace a názory, že tam není žádné klišé. Really? Parta holek co si nedokáže poradit s jednou, která je terorizuje? Převaha asi 20:1 ale tak necháme se trápit, a ještě ji začneme podporovat? Insta láska až za hrob (pak už i pěkně přeslazená), která dopadne tak, jak dopadne? A pointa u konce? Prostě klišé a ještě spousta logických děr. Další, co mi chybělo, byla nějaká historie světa a trochu větší podrobnosti.
Co knížce nemůžu upřít je rozhodně čtivost, přečtete ji za chvilku. Napětí tam v některých částech taky nechybí, jindy je to naopak přitažené za vlasy.
Trigger warnings : komplikovaný porod, genderové násilí, lynčování, násilí, hladovění
Musím zakřičet: "Konečně!" Konečně se mi zase po strašně dlouhé době dostala do ruky knížka, kterou byl problém odložit...
Den 1. - neděle - Jedu se synem na kolo - pro mě to znamená, že po 15 kilometrech jízdy budu hodiny sledovat mlaďocha, jak řádí v bikeparku. Což je podnětné jednou, dvakrát, ne po pěti letech každovíkendové zábavy. Takže hážu novou knihu do batohu, abych měla co dělat. No, nechtělo se mi ani domů. Šlapala jsem jak o život, že jsem si pořídila cestou parádní svalovku. V horké vaně jsem po knížce znovu sáhla jen, co jsem se ponořila pod vodu - a ta tam zvládla vychladnout. Četla jsem a četla a mezi půlnocí a jednou ráno jsem se asi 10x přistihla, že si říkám, že už bych fakt měla jít spát, když v 6 vstáváme, ale: "Ještě jednu kapitolu a kašlu na to."
Resumé 269 stran za neděli.
Den 2. - cesta do práce, a z práce a chvíle po večeři... zbytek jsem slupla jak malinu...
Bože, proč už musel být konec... :D
Tato kniha je velmi zajímavá. Dala mi příležitost přemýšlet nad rovnoprávností žen a mužů a dalších podobných tématech. Četla se velmi dobře, což u tohoto tématu velmi oceňuji. Přišla mi v některých pasážích až trochu brutální a strašidelná. Ale myslím si že to je asi dobře, protože bez nich by mě tolik nezasáhla.
Prokletý rok je kniha s neuvěřitelně silným příběhem. Myslela jsem si, že mě nijak nezasáhne, ale právě naopak. Při čtení prožíváte emoce a pocity, které autorka popisuje. Stránky hltáte jednu za druhou a občas musíte prostě přestat číst a nechat se unášet myšlenkami. Kim Liggettová napsala něco, co mi bude ještě dlouho vrtat hlavou.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Zajímavý námět a originální děj. Četla se úplně sama. Autorka má tento svět do detailu promyšlený. Postavy se mi zdály skutečné. Od začátku do konce se ve mně střídalo spoustu emocí a na konci jsem se neubránila slzám. Skvělá knížka!!
Tahle knížka ani zdaleka nedosahuje kvalit Příběhu služebnice nebo Pána much! Rozumím, proč zde v komentářích někdo zmiňuje, že je to spíš pro mládež. Protože žádný dospělý nemůže uvěřit, že z uříznutého prstu nebo ucha ještě po několika dnech kape čerstvá krev, že několik dívek dokáže z kmene stromu vyrobit funkční sud na vodu, že jíst jen kořínky a žaludy by puberťáci hravě zvládli... Takových nesmyslů je tam mnohem víc a všechno je to tak prvoplánové a černobílé, až skoro legrační, nebýt té spousty krve a krutostí. Symbol červeného kvítku vyskakuje podle přání na správných místech, co je potřeba vidět a slyšet, to se vidí i slyší a konec je jak vystřižený z červené knihovny.
Vždycky se po přečtení knížky zamýšlím nad tím, jak složitá a náročná je práce spisovatele, kolik to stojí přemýšlení a času a jak neuctivé je od čtenáře, to všechno negativně zkritizovat. Snažila jsem se o nadhled. Takže dvě hvězdičky za první část knížky a třetí za autorčinu bezbřehou fantasii.