Proklínám řeku času
Per Petterson
Je podzim roku 1989. Komunistické zřízení ve východní Evropě se hroutí a v troskách se ocitá i svět Arvida Janssona – jeho čeká rozvod, jeho matce právě diagnostikovali rakovinu. Arvid odjíždí do chaty na dánském pobřeží, kde strávil dětství, a pokouší se tam přehodnotit svůj život. Vybavují se mu letní dny na pláži ve společnosti bratrů, první lásky i mladistvý levicový idealismus, který se postavil mezi něj a sny jeho matky. Teď kolem ní Arvid váhavě krouží a není schopen se jí svěřit s tím, co ona už stejně dávno ví... Mistrné vyprávění bez námahy proplouvá řekou času a znovu čtenáře přesvědčuje o autorově hlubokém porozumění lidské duši. A nejen čtenáře – Peru Pettersonovi byla za tento román udělena Literární cena Severské rady, nejprestižnější ocenění, jaké lze za umělecké dílo napsané v některém ze severských jazyků získat.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Jeg forbanner tidens elv, 2008
![medlovice medlovice](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130300/m_medlovice-mdv.jpg?v=1542568906)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co vlastně lidi mají na těch severských knihách ? Proč číst iména , které neumím vyslovit ? Zaujala mě obálka a název knihy, hodila se do čtenářské výzvy 2017.
Tato knížka je tmavomodrá. Studená ,mokrá ,chladná, zasněná a pořád se tu kouří a chodí kolem vody.
A moc příjemná ke čtení.
![Jolina Jolina](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70198/m_jolina-ZEF.jpg?v=1618990879)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Atmosféra severských zemí, plynutí, nejvíce mě zaujala scéna plavby na zamrzlé řece. Vztah matky a syna, který nemá řešení, závěr, který se vine příběhem nesoucím spoustu dalších informací, pocitů a stavů.
![limetka2008 limetka2008](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/110694/m_110694-HoE.jpg?v=1459855098)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tento styl mi úplně nesedí, trochu jsem se musela nutit knížku dočíst a moc dojmů ve mně nezanechala, byť řeší závažná témata.
![dalia1769 dalia1769](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48701/m_48701-zY3.png?v=1459854934)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opět pro autora typická nostalgická atmosféra se spoustou poetických popisů, prostoupená střípky z minulosti hlavního hrdiny. Tentokrát mi na rozdíl od knih Jít krást koně a Na Sibiř byl hlavní hrdina méně sympatický, přesto i četba této knihy byla příjemným zážitkem, hlavně zásluhou Pettersonova stylu psaní. Jeden z autorů, kteří jsou pro mne zárukou kvalitního počtení.
![Jack333 Jack333](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54070/m_jack333.jpg?v=1725095117)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autor má ve svých slovech ohromnou duševní a srdeční hloubku ;). Nedám na něj dopustit.
2007 | ![]() |
2013 | ![]() |
2020 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
Nostalgie, nostalgie a zase nostalgie. Taky melancholie nad časem, který utíká a odnáší vztahy, lásky, lidi, přátele. Jestli mě na knížce něco štvalo, tak to, kolik dává otázek (hodně) a kolik na ně dává odpovědí (žádnou).