Prorokyňa a trkvas

Prorokyňa a trkvas
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542579/bmid_prorokyna-a-trkvas.jpg 4 298 298

Do zániku sveta nezostáva veľa času. Aspoň podľa amatérskej astrofyzičky Petry, ktorá súdny deň vypočítala na 7. septembra 2011 o 20:21. Toto proroctvo ju nečakane spojí s pomerne jednoduchým Johanom, ktorý odmalička slepo obdivoval staršieho brata, a s dôchodkyňou Agnes, ktorá sa vydáva za mladú influencerku. Nesúrodá trojica sa v karavane vydáva do Ríma a majú poriadne naponáhlo. Musia toho ešte veľa stihnúť, ale ako to už býva, nič nejde podľa plánu. Dokonca ani koniec sveta. Na pozadí bizarného výletu naprieč Európou, Afrikou a Amerikou Jonasson humorne a svojsky odkrýva nielen výnimočné ľudské charaktery, ale odhaľuje aj to, ako funguje korupcia na globálnej úrovni.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: audiokniha , Publixing
Originální název:

Profeten och idioten, 2022


Interpreti: Daniel Ratimorský
více info...

Přidat komentář

stanislav0373
25.09.2024 audiokniha 5 z 5

Opět další porce absurdního humoru! Zamotané, propracované a fantastické zážitky party nesourodých lidí mě snad nikdy nepřestanou bavit, obzvláště pak v podání Martina Stránského... Perfektní odreagování se od všední reality tou nevšední...

Ivan F
05.09.2024 audiokniha 3 z 5

Mne to vtipné neprišlo, len absurdné. Postarší pán zo Švédska v minulosti skúsil napísať potrhnutý koktajl namiešaný z mnohých ingrediencií (až pričasto takmer nemožných) a vyšlo mu to - prekvapivo úspešne v čitateľskej obci. Postupne naklepal cez počítačovú klávesnicu ďalšie variácie pôvodiny, ale už to nebolo ono - ani višňové, či nebodaj jahodové "víno" nemôže konkurovať nápoju z hrozna. Lenže recept je osvedčený, tak prečo to neskúsiť opäť. A tak je tu príbeh, kde sa nejakou prapodivnou náhodou pár ľudí stretne, ešte prapodivnejšie sa niekam dostanú a stretnú tých, ktorých 99,9% obyvateľov našej gule plnej bahna letiacej vesmírom nemôže stretnúť a to ani ešte nepravdepodobnejšou náhodou. Asi tak, koktajl je originál len v svoje pôvodnej podobe. Akékoľvek variácie sú síce zdrojom príjmov na účtoch autora a vydavateľstva, ale sú to len recykláty.


Rihatama
14.08.2024 5 z 5

Předpovězený, pardon vypočtený konec planety Země a mise tří spravedlivých za potrestání těch, kteří si to před koncem nám známého světa, resp. jeho zmrznutím, tzv. zaslouží, je dalším z typických Jonassonových úletů. Ovdovělá důchodkyně Agnes z fialovými vlasy nakonec byla ta nerozumnější bytost z trojice samozvaných soudců a vykonavatelů spravedlnosti. Jonasson opětovně zahrnuje do svého díla nejrůznější postavy politického vládnoucího spektra napříč kontinenty (Gorbačov, Obama, Pan Ki-mun atp.), za nimiž své kroky vede tato obskurní trojice prorokyně, hlupáka a vdovy... Dost mě pobavily Kondorské ostrovy, kterými Jonasson tuším myslel africké Komory, které s kondory (ptáky) ale nemají řekla bych nic společného. Jonasson tak svým typickým rukopisem opětovně karikuje celospolečenské uspořádání, stejně jako vůdčí elity národů, ať již vládní, diplomatické nebo bankovní. Jonassonovy knihy přitom stojí na snůšce nehorázností, banalit a nelogičností, jemně řečeno. A přece jsou jeho díla nejen úsměvná, ale zahřejí u srdce. Ona je ta banda don quijotů totiž strašně milá a člověk jim musí držet palce, protože bojují proti světu korupčníků, násilníků a lhářů. Tedy obvykle. A ještě se k tomu baví. Vždycky. Trochu mě mátlo, když jsem byla lehce za třetinou knihy, že do konce světa zbývaly už jen 23 hodiny v románu zachyceného času, ale určitě mě to motivovalo číst dál. Uznávám, že někdy to chtělo pevné nervy na straně čtenáře, ale na konečném hodnocení nemůžu změnit ani slovo nebo ubrat jedinou hvězdu.

nmek
07.08.2024 5 z 5

S komentováním humoristických knih je ta nesnáz, že každý má zkrátka jiný smysl pro humor, takže co někomu může připadat legrační, jinému může připadat nudné nebo trapné. Každý se prostě musí přesvědčit sám, zda mu kniha sedne. Já za sebe subjektivně tvrdím, že kniha byla příjemně uhozená.
Ačkoli hlavní hrdinové jsou ničím nevynikající průměrní budižkničemové, do děje se zamíchají i takové postavy jako Barack Obama. A protože jedna ne nedůležitá postava má ruský původ, několik kapitol ironicky, ale podle mě dost výstižně popisuje vývoj Ruska konce 20. a začátku 21. století. Jo a pak se v ději ještě vyskytuje zmínka o americkém podnikateli Donaldu Trumpovi, který prohlašoval, že se chce stát americkým prezidentem (docela by mě zajímalo, jak dlouho kniha vznikala (vyšla v originále 2022) a ve které fázi vzniku se Trump v textu objevil - někdy se opravdu může stát, že spisovatelé do svých knih napíší něco, o čem soudí, že je to legračně absurdní, ale ono se to pak doopravdy stane, aneb otázka je, zda je víc absurdní fantazie spisovatelů nebo opravdový život).

Čand@
10.06.2024 5 z 5

Znovu opakujem: Martin Stránský je audioknihový boh a Jonassonove fabulácie sú absolútne božské. Originálne, vtipné, totálne absurdné zamotávky s osobami, ktoré by v reálnom svete o seba ani nezakopli. No čo z toho môže vzísť? Nasmiala som sa :)))

Kaaacik
19.05.2024 5 z 5

Mě ty knihy proste baví a moc …je to zábava oddechovka a nikdy nezklame …další z krásných počinu Jonassona…těším se na další

kob
07.05.2024 4 z 5

Výborně načtená audiokniha Martinem Stránským. Jako u všech knih JJ mi i u této bylo líto, že už je konec. Tak krásně se klouže po vlně jeho osobitého humoru.

Janadvorackova
31.03.2024 4 z 5

Tyhle knížky musím číst doma, protože se u nich přiblble směju a pitvořím :).
Jak taková šílená kombinace může fungovat, nemám tucha, ale příběh tří pošuků bez řidičáku, cestujících nejen Evropou karavanem s falešnou zančkou, v době krátce před koncem světa... funguje parádně.

teeyinka
31.03.2024 4 z 5

Jonasson se vším všudy aneb věděla jsem, co dostanu, a taky jsem to dostala: humor, absurdní situace i dialogy a zamotané příběhy včetně politických aktérů.

slaska77
03.03.2024 4 z 5

Kdo se chce pobavit a má trochu času, určitě si vždy užije s JJ, audio knihy čtené Martinem Stránským jsou pro mě špička a humor autora se k tomu skvěle hodí. Johan, Petra a Agnes, trojka, kterou si oblíbíte, i když knížky jsou si tak nějak dost podobné. Ale je to prostě jeho styl.

tlllk
25.02.2024 4 z 5

Úprimne po zabijakovi som toho moc nečakal, ale toto celkom milo prekvapilo príbeh bol svieži, moc sa nenimral v trápnych scénach alla mr. Bean a postavy ma bavili. Malo to svoje muchy, ale ako audio to bolo fajn.

L.Helena
14.02.2024 3 z 5

Audiokniha
Jonassonovy knihy nejraději poslouchám, mám pocit, že se u nich nasměji víc, než kdybych je četla. Bavil mě ten příběh naivního prosťáčka, který ve své prostoduchosti ovlivňuje světově známé osobnosti. Stejně u mě asi ale pořád vede Stařík a Analfabetka.

EliskaD
13.02.2024 2 z 5

Jonassona můžete mít rádi nebo vůbec ne. Já patřím do té druhé skupiny. Bohužel mě na opačnou stranu nepřiklonila ani tato kniha. Styl vyprávění mi zkrátka nesedí. Přečteno do čtenářské výzvy.

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Toto byla moje první kniha od tohoto známého autora a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Tato kniha byla příjemnou oddechovkou, u které jsem se poměrně pobavila. Musím však upozornit, že kniha je plná bizarních situací, které na první dobrou nedávají příliš smysl, ale nakonec zjistíte, že vše souvisí se vším. Líbil se mi originální námět i postavy, z hlediska děje byla kniha místy slabší. Je napsaná poměrně dobře a jak jsem již psala, u některých scén jsem se i pobavila. Za mě je to ano.

Káťa484
09.12.2023 4 z 5

Kniha se četla moc hezky, parádně zakomponované i reálné osoby. Mohla ale skončit již prvním výpočtem konce světa.

PPardinio
25.11.2023 3 z 5

Opravdu velká škoda, že po zdařilém roadtripu do Říma přišly Kondory a prezident Aleko. Do té doby mě bavil hlupák Johan, jeho kuchařské vsuvky a celý doprovod. Od přesunu na smyšlený ostrov mi příhody celé party vadily více a více. Jonas Jonasson vychází bohužel ze stále stejného formátu a to, co bylo cool ve Staříkovi, působí již jako vykrádání sebe sama. Jestli to jiným nevadí, tak mě teda ano. Uznávám, že místy jsou situace úsměvné, dobře se to čte, ale chce to něco změnit. Při neustálém opakování Obramy bez r jsem zatínal pěst. Neočekávám však, že JJ bude v dalších případných knihách něco měnit, když se knihy prodávají.

veriszv
19.10.2023 3 z 5

Stejné jako autorovy předchozí knihy. Zábavné, ale nic nového.

bouncer
13.10.2023 4 z 5

Jonassonův styl mám rád, je to čtivé, je to sice občas přihlouplé, ale zábavné a toho si cením. Myslím si že Prorokyně a hlupák je jedna z jeho lepších knih, ale plné hodnocení nedávám spíš kvůli osobní averzi k některým postavám.

karolina0346
16.09.2023 5 z 5

Kam se hrabe stařík :)

jarin58
04.09.2023 4 z 5

Můj první Jonasson a dobrý Jonasson.