Prospěchářka
Elyse Friedman
Alana Shropshirová je v nelehké situaci. Její otec Ed si těsně před sedmdesátkou začal se svou osmadvacetiletou ošetřovatelkou, což se vůbec nelíbí jeho synům. Teddy a Martin na svou sestru naléhají, aby jim pomohla otce „ochránit“. Alaně je však jasné, že jim ve skutečnosti jde jen o majetek, a odmítne se do kontroverzního románku míchat. Jako tvrdě pracující svobodná matka má mnohem důležitější starosti – a své zámožné rodině se už dávno odcizila. Když se však Ed s Kelly zasnoubí, bratři Alanu přesvědčí, aby za otcem přiletěla a společně s nimi se zlatokopky zbavila. Kelly je však mnohem prohnanější, než čekali, a Alana se zaplétá do stále nebezpečnějšího plánu plného tajemství a překvapení. Jak daleko jsou její sourozenci ochotni zajít?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR) , KalibrOriginální název:
The Opportunist, 2022
Tak za mě to bylo bohužel docela zklamání. Celkem brzy jsem tušila, kdo by za tím vším mohl být a těšila se, jak k tomu rozuzlení dojdeme, jenže ono to najednou bylo prásk, střih, konec a vlastně nic nenasvědčovalo krokům k tomu člověku, co za tím byl. Přišlo mi to, jakoby autorku už dál nebavilo psát, náhodným losovačem vybral teda postavu X a té to hodil na krk. Jasně měla ta postava své důvody, ale nepřišlo mi to nějak celé zpětně přirozené.
Tak, kdo s kým?
Na straně 75 jsem byla celkem překvapená, ale prosím, věci se stávají.
Okolnosti případ zauzlovávají.
Vypočítavost nebo upřímnost?
Možná vidíme věci způsobem, jakým uvažujeme a tím, na co myslíme a co bychom dělali my.
Když autorka narazí na nějaký okamžik v přítomnosti, má tendenci vysvětlit jeho historii i s lidmi, kteří se v tomto čase vyskytovali. Proč to tak je, tzn. od čeho se to odráží, s kým to bylo a kdo je ten dotyčný zač.
Narafičit situace, aby vyhovovaly a říkat to, co se zrovna hodí.
Čím více jsem se dostávala k závěru, tím více jsem si kladla otázku, jakou roli v tom všem Kelly sehrává?
Zrcadlo, tj. stejné jednání z opačné strany.
Závěr zvrácený a překvapivý.
Doporučuji knihu přečíst.
Tak tady mě strhla obálka knihy a potom se mi líbil i samotný popisek děje. Takový ideál pro mě, vztahová knížka s thrillerovými prvky. A trefila jsem se nejlíp, jak jsem mohla. Jak tak nad tím přemýšlím, tak mě opravdu vystihuje “žánr vztahový s thrillerem. A tady jsem přesně to našla.
Bohatá rodina a tak trochu “vyděděná Alana, která se se svojí rodinou (nevlastní) baví opravdu tak jen sporadicky. To se ovšem změní v momentě, kdy je od bratrů “povolána do akce, protože si jejich 70i-letý otec chce vzít svoji ošetřovatelku - 28 let. Každopádně člověk postupně prostupuje do vztahů rodiny. Jak se z nich stala rodina, jaké bylo dětství Aleny a jejích sourozenců a ke konci se Vám všechno tak přetočí, že ani nebudete vědět, jak se to stalo.
Každopádně, za mě skvělý konec a vlastně i celá knížka. Nepředvídatelná, překvapivá a zajímavá.
Prvních 30-40 stran pro mě takové "méně záživné", dalších několik stránek jsem se konečně začetla, ale pak nastal zlom a příběh se začal rozjíždět, v půlce knížky to už byla pěkná jízda a člověk četl a četl. Nakonec opravdu dobré čtení a pak jen hltala po stránkách dál a dál co se bude dít. Čekala jsem, že se na konci budu divit, ale stejně mě překvapili.
Hodně zajímavý příběh, který se ze začátku jevil předvídatelně, ale opak byl pravdou. Knihu jsem si užila, četla se dobře a za dva večery jsem ji měla přečtenou. Něco mi tam ale chybělo, a proto hodnotím "jen" 4*. Určitě ale doporučuji k přečtení.
Bezva, paráda, zábava. Překvapivé - na první pohled prvoplánové téma a jak krásně ho lze zpracovat. Moc mě to bavilo, napínavé, zajímavé – není co vytknout. A konec tomu dodal korunu. Opravdu všem doporučuji! Těším se na další knihy této autorky.
Musím napsat, že mě kniha mile překvapila. Svižně čtivá, zajímavá zápletka a ještě lepší konec, který jsem nečekala:-)
Kniha k bazénu:-) než se člověk seznámí s postavami, tak má tak trochu jasnou představu a čem k Iha bude a jak to skončí. Nic to neměnilo na tom, že čtení příjemně utíkalo.
Velmi čtivé. Vlastně jsem čekala krapet něco jiného, ale byla jsem mile překvapená zvraty a zápletkou. Jen ten konec bych trochu víc doladila.
Trošku mi to přišlo urychlený. ale ano , líbilo se mi to.
Vezměte napínavý děj, prohnilou rodinu, skvělou zápletku, překvapivý konec a voilá - máte Prospěchářku.
Moc zábavná a čtivá kniha. Nepustí Vás, dokud nedočtete. Doporučuji!
Perfektní kniha! Knihu jsem si kupovala podle obálky a myslela jsem si, že to bude spíše romantika. Nemohla jsem se víc mýlit :D Thriller od kterého jsem se nemohla odtrhnout, přečteno za necelé 2 dny. V půlce knihy jsem si říkala, že už se tam nic nemůže stát… a ono to všechno teprve začínalo.
Výborná kniha, napětí od začátku až do konce. Krásná ukázka toho kdo jinému jámu jámu, sám do ní sám.
"Svět je zkažený, plný špatných lidí, kteří páchají odporné věci."
Kniha rychle plyne, je opravdu čtivá, vlastně jsem se nenudila ani chvilku.
Jen závěr už mi přišel značně překombinovaný a mně osobně úplně nesedl.
(SPOILER) Slupnuto za víkend. Nemohla jsem to odložit, i když jsem si celou dobu myslela, že vím na čem jsem. A on ten příběh měl ještě jednu vrstvu...
Přehledné a čtivé, trochu jednodušeji psané, ale poměrně originální zápletka a překvapivá pointa. Trochu mne zamrzely scény s daňky, ale autorka jimi chtěla zřejmě podpořit pointu. Škoda, že příběh nebyl propracovanější, dalo by se z něj vytěžit mnohem víc.
Uff. Tak toto bylo úplně něco jiného než jsem očekávala. Jedna intriky za druhou. Pro mne konec nečekaný, zápletka mistrně popsana.
Takove to miliardarske intrikareni. Povedena jednohubka, rychle a svizne se cte, v ramci zanru urcite v poradku. Samozrejme dej mnohdy neuveritelny, ale nevadi.
Průměrný, psychologický thriller, na který asi po pár dalších knihách zapomenu, ale četlo se to moc dobře. To se musí nechat. Mělo to poměrně zajímavou zápletku, a i když se to autorka snažila zašmelit jak to šlo, tak jsem nějaký podobný závěr předpokládal. Odpočinková četba na dva večery.
Fajn kniha, takový konec jsem nečekala.