Pseudolus
Titus Maccius Plautus
Tuto komedii, jednu z nejhranějších her starého Říma, přeložil Vladimír Šrámek z latinského originálu.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1946 , J. ŠnajdrOriginální název:
Pseudolus, -192
7 bodů z 10
Opět je děj velmi podobný jako u těchto starších známých děl. Někdo nebo něco brání mladému zamilovanému páru v jejich lásce. Kniha byla ale vcelku vtipná a jednoduchá. Autor knihu ani moc neprodlužoval zbytečnými odbočkami, takže se četla rychle a příjemně.
Upřímně se mi kniha dokonce líbila víc než Romeo a Julie nebo jiné podobné knihy klasické literatury. Možná je to pouze překladem, ale dílo neobsahovalo mnoho archaických výrazů, a tak se četla o poznání lépe než ostatní starší knihy.
Doporučuji ji všem čtenářům, kteří si oblíbili klasickou literaturu a chtějí se pobavit a zasmát.
Knihu mám v listinné podobě. Začala jsem jí číst dříve a nenadchlo mě. Náhodou jsem na Lišáka narazila na uloz.to tak jsem Lišáka stáhla v Mp3. Vřele jí všem doporučuji. Smíchy jsem v některých pasážích brečela :D :D :D
Úplně mě to nezaujalo. Po přečtení si též nemyslím, že bych něco takového potřebovala vidět v divadle.
Překlad a úprava knihy mi přišly až příliš moderní. Jinak jsem se však u téhle tenoučké knížky královsky bavil. Nedoporučuji pouze zapšklým škarohlídům.
Nanejvýš uspokojivé.
Vtipná klasická antická komédia o sluhovi, ktorý dopomohol ku šťastiu svojmu pánovi. Existuje aj rozhlasová úprava z roku 1970.
1956 | Komedie o hrnci |
1988 | Lišák Pseudolus |
1911 | Chlubný vojín |
1978 | Amfitryon a jiné komedie |
1904 | Mostellaria - komedie o strašidle |
Divadelní hra, která je stará víc než 2000 let. Téma by v současnosti neobstálo - profesionální kuplíř prodává otrokyně se zřejmým sexuálním podtextem tomu, kdo dá víc. Přesto je to hra, která má spád, není zbytečně složitá (až bych řekla, že je přímo jednoduchá). Žádné odbočky a finesy, které najdeme v dílech pozdějších dramatiků. Už jen to, že tato komedie přežila do dnešních dnů, vypovídá o tom, že Plautus byl mimořádným talentem.