Psycho
Robert Bloch
Mary Craneová sedí za volantem auta, které se řítí hustým deštěm. Je na útěku. Pronásledují ji vina a výčitky svědomí, protože právě ukradla čtyřicet tisíc dolarů, aby splatila dluhy muže, kterého miluje. Když poté na jedné křižovatce špatně odbočí, netuší, že se jí kvůli tomu život právě převrátil o sto osmdesát stupňů. Před ní, na okraji zatuchlé bažiny, se totiž vypíná temný obrys motelu, jehož majitel Norman Bates vede osamělý život, řídící se vůlí jeho kruté a majetnické matky. Norman Mary připadá jako trochu zvláštní, ale jinak docela milý chlapík, a tak ji neodradí ani skutečnost, že pokoje jsou staré a nepříliš udržované. Jediné, po čem v ten moment touží, je odpočinek a horká sprcha, jež by smyla špatný den, který má za sebou. A právě v koupelně se nakonec seznámí i s Normanovou matkou… a jejím nožem.... celý text
Do knihy jsem se pouštěla po pár letech, co jsem koukala na seriál. A jedno velké zklamání. Jako bylo to psycho, ale asi v jiném smyslu, než autor zamýšlel.
Bohužel me hodně ovlivnil seriál, který byl dokonalý! To bylo psycho! Tahle kniha je slabota... nepocitovala jsem žádné napětí, vůbec jsem nechápala v jakém období se ocitám. A hlavně jsem od začátku věděla konec.
Vím, že tahle kniha sloužila jako inspirace k seriálu. A tvůrci mají můj velký obdiv!!!
Ale jak píšu, mé hodnocení strašně moc ovlivňuje seriál.
"Nikto nieje tak normálny, ako sa v skutočnosti tvári."
Mrazivé posolstvo, ktoré vás prinúti podozrivo poškuľovať aj po tých, ktorých tak dobre poznáte.
Výborná záležitosť, ktorej škodí fakt, že väčšina ľudí má v mysli vleptanú kupeľňovú scénu z ešte slávnejšieho filmového spracovania. Ja hovorím, že pokiaľ si film už do detailov nepamätáte, ba ste ho nevideli, choďte do knihy. Norman Bates má pre vás nachystanú, do čistučka vydrhnutú, izbu číslo šesť.
Kdyby jsem neznala film, asi bych u knížky byla více napnutá. Takhle jsem věděla, co mám čekat. I když se četla dobře, ve výsledku mě moc nebavila. Na další díly se nechystám.
Starej dobrej Norman nikdy nezklame :).
Filmový byl zajímavý, když jsem byla malá.
Seriálového jsem poznala docela nedávno. Mile překvapil.
A u knižního Normana jsem ráda, že nedokáže z knihy vylézt a šmírovat mě ve sprše :).
Slyšela jsem audio v podání pana Lubora Navrátila.
Dobré to bylo. Sice ne hororové, spíš takové sympatické psycho-drama.
Příběh jako takový působí sice zajímavě, ale číst to před vizuálním zážitkem, moc by mě to nenadchlo. A nedokázala bych si představit, jak z knižní předlohy filmoví tvůrci dokázali vytřískat mnohdy tolik detailů :).
Tak horror to není, ale celkem příjemný thriller s dobrým spádem určitě ano. Poměrně odhadnutelný závěr, ale nebyl to ztracený čas.
Film jsem neviděla, kniha mi strašidelná nepřipadala. Tak nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu....
Těžko se najde někdo, kdo by neznal filmovou verzi. Já se k této knize dostala, až díky audioknize a musím říci, že jsem si jí opravdu nesmírně užila. Bez stresu z toho jak příběh dopadne jsem měla možnost sledovat myšlenkové pochody Normana Batese. Audioknihu čte a svým přednesem jí dodává další rozměr pan Kajetán Písařovic. Za přednes určitě hvězda navíc.
Co mě fascinuje na této knize je to, že se to hlavní stalo hned a víme, kdo to udělal. Člověk by si pak řekl, co dalšího může kniha přinést. Hodně. Výborně napsaná kniha.
Výborně napsaný thriller, ačkoliv děj poněkud brzdili slepá místa rozhovorů vedlejších postav. O to více mne nadchlo líčení psychiky hlavní postavy, jeho motivů a činů. Hororům neholduji, ale Psycho doporučuji.
Filmové zpracování znám v obou verzích, ale kniha je prostě kniha :-) Super čtení, parádní příběh… opravdu psycho jak má být :-)
Výborné, ale možná škoda, že jsem (z filmu) znal pointu.
Každopádně mám z knihovny už půjčený druhý díl.
Komentář dne - rozhodně moore.allonsy.
Knihu četla v originále, nebavila, prý to bylo asi překladem :)
Nevím co říct...
Jako první jsem viděla film, teprve pak četla knihu. Film se mi líbil, tak jsem se po jeho shlédnutí pustila do čtení. A rozhodně nelituji. Autorův styl psaní je čtivý, nezatěžuje čtenáře zbytečnými odbočkami od děje, nezaznamenala jsem snad žádné hluché místo - a přesně takové knihy mám ráda. Psycho je slabá knížka, kterou mi nedělalo problém přečíst za jeden večer. Můžu jedině doporučit.
Poutavá klasika jež byla předlohou pro stejnojmenný film.Asvak zastávám názor,že kniha dává vždy víc prostoru k fantazii a každý si tak nad příběhem Normana Batese udělá "svůj" obrázek ;)
Klasika psychothrilleru, která by nezískala nesmrtelnost nebýt adaptace v podobě nejslavnějšího Hitchcocka filmu a logicky ztrácí pro čtenáře, který se k ní dostal, až dlouho poté, co viděl filmovou verz, svoje kouzlo ve smyslu už dopředu známé pointy. Zvědavost je nicméně silnější a tak i přes výše zmíněný fakt a díky tomu, že se jedná o útlounkou, přímočarou knížku, kterou jsem ztrestal za odpoledne, dávám čtyři hvězdy s lehkým nadprůměrem - 75 %
Klasicky horor. Ne az tak napinave, ale dokonale vykreslene. Velky prostor pro predstavivost.
Nadprůměrná klasika, která by se podle všeho nestala klasikou nebýt Hitchcocka a jeho legendární filmové adaptace. Věřím, že číst knihu v době vzniku muselo vést čtenáře k absenci spánku a rozsvícení všech domácích světel. Tržby motelů u silnice musely také závratně klesnout a pokud už se někdo ubytoval, nevěřím tomu, že vlezl do sprchy.
2014 | Psycho |
2006 | Vlak do pekla a jiné povídky |
2014 | Psycho II |
2014 | Psycho III |
2023 | Tajemství červa |
Četlo se to dobře. Mělo to jedinou vadu a to, že jsem podle filmu věděl jak to dopadne a jak je to s Normanovou matkou.
Jinak super.