Rod plamene a stínu

Rod plamene a stínu
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542647/bmid_rod-plamene-a-stinu.jpg 4 157 157

Spojeni vášní, rozděleni temnotou. Třetí díl bestsellerové fantasy série. Bryce nikdy nečekala, že uvidí jiný svět než Midgard, ale když už se tak stalo, chce jediné – vrátit se. V Midgardu je všechno, co miluje: její rodina, její přátelé, její druh. Jak se tam ale bezpečně dostat, když neví, komu může věřit? Hunt byl v životě už v mnoha dírách, ale ta současná je asi ze všech nejhorší. Po několika měsících, kdy měl vše, po čem kdy toužil, se opět ocitl v kobkách Asteri a netuší, co se stalo s Bryce. Zoufale by jí chtěl pomoct, ale dokud neuprchne, má svázané ruce. Doslova.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , CooBoo

House of Flame and Shadow, 2024

luculi
03.11.2024 5 z 5

POZOR, MUŽE TO ZNÍT TROCHU JAKO SPOILER
Musím říct, že tento díl mi přišel mnohonásobně lepší než ten předchozí. Neustále se něco dělo, celá ta záležitost s Asteri a hledání možností, jak se jich zbavit. Nekonečné přesouvání z místa na místo, nikdy nekončící konflikty, problémy k řešení. V podstatě jedna velká akce a pátrání. Ani na chvíli jsem se nenudila.

Jako plusové body můžu tentokrát s čistým svědomím dát za to, kdy autorka propojila tento svět s další svojí sérií a to s Dvory. To se mi opravdu hodně líbilo. Tak nějak mi to k tomu pasovalo a trochu mě to zlákalo k pořízení a přečtení i posledního dílu z pohledu Nesty. A plus získává za druhé i za to, že tentokrát se krotila v množství a délce peprných scén, které omezila na minimum. Působily jako takové zpestření vztahů postav a tolik nerušily.

Příběh se četl na výbornou, postavy mě hodně bavily. Jejich vývoj, charaktery, zapojení do příběhu. Na závěr už to bylo možná moc rychlé, hlavně poslední kapitoly ve stylu epilogu. Myslím, že by si postavy zasloužily lepší rozloučení a uzavření jejich osudů. Autorka jich do knihy vecpala opravdu hodně, ale ne každý se dočkal posledních řádků. Pro těch pár stran navíc už by se svět nezbořil, že...

Sice mě trošku mrzela předvídatelnost a uspěchanost konce a možná bych snesla i trošku dramatičtější a smutnější konec, nějaké rozloučení s některým hlavním hrdinou, aby to bylo reálnější, ale i tak jsem spokojená. Autorka opět předvedla, že ve svých knihách se vždycky prolínají dvě strany, jednak byste jí nejraději děkovali za skvělý příběh a na stranu druhou jí vytkli, že to mohlo být lepší. Ale její knihy fungují i tak a to je přece hlavní...

EjkaM
03.11.2024 4 z 5

Nepřestávám mít pocit, že jsme my čtenáři a vydavatel svou nedočkavostí dohnali autorku k příliš velkému časovému presu. Radši bych si počkala ještě rok a pak by celá trilogie byla tím pověstným WAW, jak jsme zvyklí. Koncepcí to bylo rozvrženo a našlápnuto správným směrem, jen by tomu pomohlo preciznější zpracování, které Sarah umí. A určitě bychom si užili víc z Prythianu, míň osekaných scén a víc jiskření mezi postavami a určitě by to pak vydalo o díl navíc :D

MichaelaSess
02.11.2024 5 z 5

Nemohla jsem se dočkat ...asi jsem věděla proč...úžasné jako vždy

Matri
29.10.2024 5 z 5

Moje očakávania po ukončení druhého dielu?
Na základe toho finishu - abnormálne vysoké. Záver bola totiž totálna bomba!

A pocity po prečítaní tretieho dielu?
Väčšinová spokojnosť, a zároveň mierne sklamanie.

Práve od toho úvodu, a teda nadväznosti na koniec predošlej časti, som priznám sa, čakala trošku viac. Vlastne sme sa obmedzili na dvoch Bryceiných sprievodcov, ktorí ju sprevádzali na jej slepej misií. Slepá, pretože nevedela prečo sa ocitla tam, kde sa ocitla, a zároveň vôbec nevedela čo hľadá.
Avšak táto časť sa mi napriek tomu páčila snáď najviac a hltala som každé slovo. Veľmi sľubný začiatok!

Druhá časť knihy bola taká pokojnejšia a tiež o čosi slabšia. Všetky úvodné peripetie sa utriasli a chystali sa ďalšie kroky a postup v boji proti nepriateľom. Naši hrdinovia sa stretli, zas rozišli a každý dostal svoju úlohu.
V tomto diely som si veľmi obľúbila najmä Thariona, ktorý sa u mňa stal najväčším smoliarom tejto série, a zároveň mu strašne fandím.

Hviezdna princezná, kráľovná, zachránkyňa Bryce bola na mňa už trošku moc... Mám rada drzosť a prostorekosť, ale miestami už to bolo too much. Rovnako mám rada silné osobnosti, ktoré si poradia samé, ale tu sa všetci spoliehali LEN na Bryce. A nedaj bože, že jej chce Hunt pomôcť - hneď je z neho "alfablbec". Vadí mi ich vzťah, v ktorom je Hunt akoby pod papučou.

Záverečná časť bola podľa očakávaní plná akcie, zvratov, milých aj nemilých prekvapení v boji s Astermi.
S konečným rozuzlením tohto klbka osudov som spokojná. Autorka nám dopriala koniec, v aký sme dúfali. Avšak... ja si nemyslím, že toto bolo záverečné slovo z Midgardu. Inak by som naozaj nepochopila niektoré zápletky, ktoré Maasová opäť rozohrala.

Kniha bola krásne vyvážená. Konečne som sa v tom nestrácala, nakoľko už neprichádza veľa nových postáv. Osudy hlavných hrdinov sú z môjho pohľadu uzatvorené, avšak tie vedľajšie by snáď ešte mali čo povedať. Ja si počkám...
Hodnotenie: 4,5*

Václav1998
29.10.2024 4 z 5

Rod plamene a stínu ze série Půlměsíční město od Sarah J. Maas je opět velmi povedený díl, který si rozhodně zaslouží pozornost fanoušků fantasy. Autorka zůstává věrná svému stylu a přináší další část poutavého příběhu, který fanoušky vtáhne do víru napětí a akce. Oproti prvním dvěma dílům však tento příběh působí o něco slabším dojmem, zejména kvůli častému střídání dějových linek, což místy trochu ztěžuje orientaci. I když je děj plynulý a čtivý, občas sklouzne k předvídatelnosti. Přesto však kniha neztrácí na kvalitě – stále má své kouzlo, které udržuje pozornost čtenáře od začátku do konce. Za mě si tedy zaslouží 4 hvězdy.

Nelly
25.10.2024 4 z 5

Naprosto pohlcující - v posledním díle autorka mistrně vykouzlí všechny spojující nitky celého příběhu. Proto doporučuji přečíst všechny díly za sebou (já aspoň vždy před novým dílem četla ten předchozí), protože tím pochopíte všechny souvislosti, které se mohly zpočátku jevit jako nepodstatné nebo zavádějící. Možná pro někoho moc těžké a hutné čtení, ale já si to užila na 300%. A řekla bych, že v budoucnu se možná s nějakými postavami ještě shledáme (a to pomíjím náznak na pokračování Dvorů)...

mondulinecka
24.10.2024 5 z 5

K tomu neni co dodat. Proste uzasne! Souhlasím s názory, ze Ruhn a Lydia by si zasloužili víc prostoru. Ale bože! Cítím se prázdná, skoro jako po Skleněným trůně. Sarah, doufám, že už píšeš další skvělou sérii, kterou nás zase rozerveš na kousky :)

KnihomolkaKatka
24.10.2024 5 z 5

Moc se mi třetí díl líbil. Akorát Bryce mě chvílemi štvala svým chováním vůči určitým postavám. Myslím si, že jí moc stoupá do hlavy. Jinak jsem se cítila jako bych se vrátila domů ke svým přátelům. Malinko škoda je, že Sarah více nezapojila do děje Rhyse.
Co kapitola, to zvrat a nutí vás to číst dál. Já jsem ani nechtěla dočíst. Miluju autorčin styl psaní. Oproti minulým dílům mi přišlo, že tam bylo méně erotiky a více krve. Ale byla to jízda a rozhodně se pustím i do dalších knih Maasové a těším se, až vydá něco nového.

katasokolov
24.10.2024 4 z 5

3,75/5*

Bryce se s každým dílem stává mocnější a - paradoxně - se s jejím drápáním po žebříčku vzhůru pro mě stává méně zajímavou, přičemž moji pozornost si pro sebe uchvacují vedlejší postavy. Ruhn, Ithan a Tharion . Jejich dějové linky naprosto drtí tu Bryceinu a Huntovu. Tento názor jsem četla v mnoha recenzích a nechápala, jak je to možné, ale po přečtení posledního dílu s tímto názorem souzním na milion procent.

Závěrečný díl je nejslabší, ale přesto jsem si poslední zastávku v Midgardu užila naplno, a to i přes to zmatečné přeskakování z linky na linku, což trochu narušovalo nějakou celistvost příběhu. Dvě stránky a pak zase jinam a zas a zas.

Nicméně se jedná o slušné zakončení příběhu a budu se těšit na případná další pokračování.

A ten nedostatek Rhysanda mě zklamal úplně nejvíc, Nestu jste si mohli strčit za kloubouk. Zaplať Bůh aspoň za Azriela.

annora_cte
24.10.2024 4 z 5

Tohle byla opravdu dlouhá, ale naprosto fantastická jízda, kterou jsem si nemohla víc užít.
Začala jsem třetí díl Půlměsíčního města číst v angličtině hned jak kniha vyšla, ale bylo to pro mě těžké. Byla jsem až moc zmatená z toho, kdo je kdo a co je co. Ze začátku jsem i u českého překladu na tom byla podobně, ale zanedlouho jsem si vzpomněla na všechna jména postav a jejich příběhy, se kterými jsme se na konci druhého dílu museli na nějakou dobu rozloučit.
I přesto, že kniha byla dlouhá jak pondělí, příběh plynul příjemným tempem a snad nebyl ani jediný pohled, který by mě nudil. Bavila mě Bryce, Ithan, Ruhn, Tharion, Lidia... všichni. Obdivuju autorku, jak ladně dokáže mezi postavami přepínat. Hrozně moc mi chyběl humor Bryce, nikdo mě nedokáže pobavit jako ona. Je úžasná, zábavná a ta největší drsňačka.
Na těch posledních sto stran, kdy obvykle u Maasové přichází to největší bum, jsem byla zvědavá. A bylo to skvělé, ale něco mi tam chybělo. Možná se to seběhlo příliš rychle? Netuším, jak bych to popsala, ale něco tomu chybělo. A ačkoliv se mi zakončení líbilo, tolik věcí zůstalo nevyřešených. Předpokládám, že se v dalších knihách vše urovná a tak, ale mám až moc otázek na to, abych mohla říct, že jsem s koncem na sto procent spokojená.
Celkově mě kniha hodně bavilo, užívala jsem si ten příběh, humor, zvraty a nástrahy. Maasová to zkrátka umí, ale ráda bych dostala víc odpovědí.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuju @albatrosmedia

Miksa
24.10.2024 1 z 5

(SPOILER) Víc tomu nedám, tenhle díl mě těžce zklamal na to, jak jsem se těšila. Autorka smotala milion různých situací, často to působilo chaoticky a nelogicky, šílené převraty, které neměly žádný smysl, všechno šlo “přesně podle plánu což mi hrozně vadilo, protože během čtení této série jsem ani na chvilku neměla pocit, že by hrdinové něco nezvládli. Končit happyendem je sice fajn, ale celé knize chybělo napětí - doslova všichni to přežili. Všichni. I Tharion. Nakonec i ta Bryce. Nejsem někdo, kdo si libuje v neštěstí postav, ale sakra jak mám mít k někomu sympatie, když jsou všichni hustí, drzí, silní, extra mocní a neporazitelní? Žádná z postav mi k srdci nepřirostla (možná tak Apollion) a absolutně nechápu, proč má celá série takový nádech extremistického feminismu - vždyť ti chlapi tam ani nemusí být, jaké to jsou podržtašky. Ani jeden z nich nemá charakter, všichni jsou tupí gumáci bez vlastního názoru - ať žije Bryce.
Oceňuji VELMI zredukované množství erotických scén, ačkoli žádná romantická linka mě nebavila, protože i přesto byli všichni víc než dost nadržení (doslova ze všeho všichni tvrdli nebo vlhli jako wtf pls?) taky cením fakt, že Hel jskožto peklo s démoni byli netradičně klaďáci - za to má u mě kniha hvězdičku - nicméně humor knihy mě nechytil; zvratové situace tam byly jen snad aby ta kniha měla 800 stran, protože jinak se většina z nich stala who knows and who cares; skvělá Bryce zachránila svemt a vesmír a všichni žili šťastně až do smrti.
Moje poslední kniha autorky - znovu sérii nikdy číst nebudu. Její styl už absolutně nezvládám.

Literarytwins
24.10.2024 3 z 5

Kdo četl i dvojku tak ví, že nám chlapci skončili v zajetí Asteri a Bryce si odskočila na mezigalaktický výlet. Po dlouhém čekání se naše nervy dočkaly a mohou si dát chvíli pohov, nebo ne?

Já se přiznám, že jsem poměrně dost zklamaná. Já jsem velký fanda Dvorů a ani Půlměsíční město mi fakt nevadilo (v porovnání s Dvory je ale hodně chaotické a čtenářsky už ne tak moc přívětivé). Je tomu tak hlavně díky nesčetnému množství postav, ras a možná až na můj vkus zbytečně moc překombinovaných zápletek. Ten, kdo to čte s rozestupem času to pak má dost složité, než se zorientuje a dostane zpět na tu horskou dráhu.

Já neříkám, Sarah má skvělý world building a divokou představivost. A ty obálky jsou lahoda pro oči! Nicméně tento díl je pro mě s největší pravděpodobností důvodem, proč nadále v sérii asi pokračovat nebudu. Celá takhle kniha na mě ve výsledku působila dojmem, že autorce prostě dochází šťáva a už plácá páté přes deváté. Některé věci byly zbytečné a mimo mísu trošku. Vadilo mi i to, co ve výsledku udělala z ikonického korunního prince Ruhna, ten z celé série vyšel teď jako takový chudý příbuzný. Určitě si zasloužil víc prostoru a nechala bych mu minimálně pěkně vyškubat Polluxovi peříčka.

A kdo mi teda zejména prostřední část knihy pěkně pil krev, byla Bryce. Vadilo mi její macho spratkovské a nafrněné chování a fakt, že se jí pak všichni klaněli to už jsem protáčela očka. A to jsem ji první dva díly opravdu fandila, tady to byl ale ústřel. A jako čekat většinu knihy než jí došlo, že by vlastně bylo dobré se nějak proti nepříteli spojit...wow surprise!

Takže suma sumárum jsem ráda, že tento díl skončil sice otevřeně, ale vlastně pro mě se uzavřelo vše důležité. Výš hodnotit bohužel nemohu.

Wisha
22.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Přečetla jsem s obrovským očekáváním už v angličtině hned po vydání... a je to asi první knížka od Maasové (kromě Dvoru hvězd a mrazu), které dávám menší než čtyř- nebo pětihvězdičkové hodnocení.
Do čtení jsem se musela často nutit, šlo to pomalu, půlku času hrdinové strávili jen blouděním v tunelech, dělo se toho minimum, z mého milovaného Ruhna mi SJM udělala ufňukanou a ubrečenou holčičku a závěrečná bitva s ultrahustodrsnými Asteri nakonec zabrala jen pár stránek, přičemž porazit nejmocnější bytost ve vesmíru nakonec zvládli s prstem v nose a s minimálními ztrátami. Nevím, vážně jsem čekala víc, větší rozuzlení...
Co ale miluju, je konečně černě na bílém potvrzené propojení se Skleněným trůnem, hurá! V to jsem moc doufala.
Celkově vzato to byla vážně jedna z nejslabších knížek od SJM a já budu moc doufat, že v další knížce naváže na svou genialitu, kterou tady trochu vynechala (asi 30 mistrovsky předpřipravených témat, na které jaksi zapomněla nebo o nich najednou nechtěla psát).

JaAnička
22.10.2024 5 z 5

Závěrečná bitva se blíží...vyhrají mimozemský potvory nebo overpower svítící hrdinka s bleskosvodným andělem?

Přes 800 stran tlustá knížka je konečně tady. Konečně jsme se dočkali závěrečné bitvy, která rozhodne o osudu Midgardu. A já jsem se na ni tešila. Trošku jsem se teda bála, že za tu dobu všechno zapomenu, ale nestalo se tak. Často jsem v různých recenzích četla, že je tam moc postav, že druhá polovina je až moc akční, že spousta osudů hrdinů je osekaná, že tam není romantika a bla bla bla...ale víte vy co? Mně se to líbilo. Skoro s ničím jsem tam problém neměla (možná trochu ta složitost s tím světlem a částmi světla a tak, ale zase nepotřebuju rozumět všemu, abych si to užila...pak mě možná trochu zklamala Ruhnova a Lidiina linka, která byla taková...ano, ne, ano, ne..., ale pšt!).

Bylo to velkolepé vyvrcholení velkolepé ságy, která propojila dvě (možná tři?) úžasné vílí série od bezpochyby skvělé autorky.

Mrzí mě, že tato série končí? Samozřejmě. Má svoje nesmyslné mouchy? Jistěže. Je hrdinka standardně OP? Ovšemže.

Proč tomu ale nemůžu dát 5 hvězdiček? Jednoduše řečeno, vadila mi Bryce. Chovala se nevhodně, často byla zbytečně vulgární, zbytečně moc chytrá a nápaditá, prakticky nikdy nechybovala, pořád měla nejaké plány, ale nikdy nikomu nic neřekla...no, je tam toho hodně (stejně jako nějaké to hlubší vyznění o hromadné vině všech bohatých nebo mocných), já to ale přejdu, protože ostatní postavy (Tharion, Hunt, Lidie, Ithan) to vynahrazují dostatečně a na jejich pohled jsem se vždy těšila.

Neřekla bych, že nutně potřebuji další díl. Ano, sice mi zůstaly nejaké otázky nezodpovězeny, ale klidně bych je nechala takto (raději bych brala volné pokračovaní Azriela nebo Doriana - mrk, mrk).

Co říci na závěr? Dala bych si knihu (potažmo sérii) znovu? Pravděpodobně ano. Líbilo se mi to? Ano. Mám stále Maasovou ráda? Ano, ano a ještě jednou ano.

bara6739
21.10.2024

(SPOILER) No. Ze všech 3 sérií autorky mám právě tuhle nejradši, ale tenhle díl mě těžce nebavil. Po konci druhého dílu jsem měla obrovské očekávání v propojení světů a autorka mi ty očekávání bohužel nesplnila. Čekala jsem, že tam bude dění ze dvorů trochu víc. Cca 600 stran z celé knížky se vlastně nic neděje a jestli je dějová linka, která mě hrozně nebavila, tak byl Tharion. Jediné o čem jsem četla jsou jeho povzdechy jak za všechno může on a jeho chyba je to a tamto. Tohle sebemrskačství se dalo dát do jedné kapitoly.
Další dějová linka byl Ruhn. Jakože haló! Jediný na co myslel bylo jak by ohnul Laň. Na druhou stranu Lydia velmi překvapila a pro mě zachránila celou knížku.
Finále knížky zajímavé, ale přece mi to nepřišlo ono. Knížku zatím prezentují jako závěřečný díl, ale je tam hrozně moc otázek.

Proč je Ruhn podobný Rhysovi?
Kde je Tharionova manželka?
Co se Žnecem Fendyrovou?
Kde byla Ariadna?
Co/kdo je Fury?
Proč Vesperus tvrdila, že je večernice a me Hesperus?
Má Azriel předky hvězdných lidí, protože na něj působil meč a pravdivý? Možná bude zodpovězeno v dalším díle dvorů

Bookish_Adria
16.10.2024 4 z 5

Závěrečný díl? Tak nějak doufám, že ano. Postavy si toho prožily tolik, že by bylo načase je nechat odpočívat. Druhý díl skončil hodně zajímavě, takže má očekávání byla obrovská. Nejsem si zcela jistá, zda autorka je splnila, ale rozhodně se musí nechat, že má všechno do puntíku promyšlené. Spojení světů i postav bylo něco, co jsem rozhodně nečekala, a líbilo se mi to, i když jsem očekávala něco více. Autorka nám opět dává pohledy od všech postav a tím i plno informací, takže na jednu stranu jste pořád zásobeni akcí a informacemi, na druhou stranu je toho možná už moc.
Kniha o 824 stránkách je bolest. Četla jsem ji 14 dní a přišlo mi to nekonečné. A to nemluvím o tom, že pokud ji držíte v rukou, tak hodně štěstí! Kniha by klidně mohla být rozdělená na dvě poloviny. Bylo tam moc informací a scén, které jsem si ani nedokázala představit. Ztrácela jsem se ve jménech, protože jich bylo tolik! Nejvíce mě bavilo číst z pohledu Bryce, která v tomto díle působila jako nejchytřejší a nejsilnější ženská pod sluncem, a její humor a hlášky jsou prostě boží. Lydie je láska – ukázala se nám v novém světle. Byly tam chvíle, které jsem rozhodně nečekala.
Vážně klobouk dolů před autorkou, která dokázala něco takového vytvořit. Podle mě se tohle nepodaří jen tak někomu. I když mám k tomu nějaké menší výtky, autorka opravdu umí spojit moderní svět s původním, což bylo úžasné. Ocenila bych více částí z tohoto. Humor tady byl na jedničku i s hvězdičkou.
Stále mám nějaké otázky, na které neznám odpověď. Proč je Ruhn podobný Rhysovi? Netuším, zda mi něco uniklo... Zjištění, kdo je otec Hunta, bylo trochu zklamáním, a proto nedoporučuji číst konspirační teorie, protože lidé vymyslí něco lepšího než autorka a pak jsou zklamaní.
Celková zápletka byla pro mě trochu náročná, měla jsem si vést poznámky. Určitě tento díl nečtu naposledy! Ta válka, ke které se schyluje, mohla být trochu epická. Ráda bych napsala, jak jsem si to představovala, ale nechci nic spoilerovat.
Na konci jsem přeci jen měla na krajíčku. Všechno končí, ale věřím, že autorka možná napíše novelu? Nebo knihu z pohledu jiné postavy?

Za mě 4,5 z 5 hvězdiček.

krychle
16.10.2024 2 z 5

Ach jo. Miluju dvory, čtu je minimálně každý rok znovu a znovu. Půlnoční město je trochu slabší, ale náznak spojení obou světů na konci druhého dílu mě neskutečně navnadil a počítala jsem hodiny do vydání třetího dílu. No a co pak člověk dostane...Všeho bylo prostě moc a všechno přebylo jen pekelně bezmyšlenkovité komunistické vyznění, že úplně všichni bohatí jsou zlí a prohnilí. Je potřeba zabavit jim majetky a rozdat je pracujícímu lidu. Je super, když jste nevychovaní a vulgární a vůbec by bylo nejlepší všechny chlapy vykastrovat, protože se hodí maximálně k nošení tašek s nákupy. Jasně že jsou to knížky většinově pro dámskou populaci a mám ráda silné hrdinky, ale tohle je fakt moc. K tomu, aby ženská hrdinka měla fakt koule nemusí dělat ze všech chlapů okolo pitomce.

terikus
13.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Koncem si přijdu podobně ochuzená jako ve Skleněném trůnu, kde Dorian a Manon neměli svůj happy end. Mám stále dost otázek - kde je Tharionova manželka a jak to s nimi dopadlo? Kde byla Ariadna? Co Ithan? Ten taky s nikým neskončí? Co Fendyrova dědička ala žnec?

Abych se vrátila k ději, Ruhnova linka mě zklamala, Bryce mohla pobýt na nočním dvoru déle, nečekala jsem, že se tak brzo vrátí zpět. Laň mě naopak velmi překvapila a dost mi připomínala Celaenu.

Celkově se mi to četlo dobře, samá akce a napětí. První půlka možná o něco lepší, než druhá. Pak už mi to přišlo uspěchané, nedotažené, některé dějové linky zbytečné a mám pocit, že autorka to chtěla rychle dokončit. Proč, to je mi záhadou.

Jsem teď trochu zmatená, protože původně tohle měl být poslední díl této série, ale dočetla jsem se, že bude další. Což by vzhledem k množství otázek dávalo smysl, ale nejsem si jistá, jestli je to správná volba.

sabina4546
11.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Prostě Maasová - všechno propletené, úžasně vymyšlené.
To že Bryce nakonec přežije bylo jasné. Ale za mě prostě furt geniální. A propojení s Dvory!!

Monybook
11.10.2024 5 z 5

Áchám....nejlepší nakonec. Kniha je plná akce a zvratů. Potěšilo mě i propojení s mojí srdcovkou (Dvory). I když víte, že happyend přijde, stejně hltáte každou stránku...Normálně moc nemusím vulgarismy, ale tady vyzněly tak nějak přirozeně. Smála jsem se, měla jsem husí kůži i slzu v oku....Jediné co mě trošku iritovalo, bylo načasování romantiky a erotiky....Jako scéna na kterou jsme všichni čekali (a netvrďte že ne) se odehrála po okamžicích plných stresu, tak nějak uměle, když Bryce odtáhla Hunta kamsi do zahrady a všem oznámila, ať je neruší....nebo Laň, která se vrhla na Ruhna v okamžiku, kdy nechtěla myslet na své unesené syny....jako vážně?
Nicméně se ke knize určitě někdy vrátím, protože prostě Maasová :)