Putování slepého hada za pravdou
Ladislav Klíma
Klímův nedokončený román s filosofickým podtextem, který nebyl doposud v Čechách publikovaný (s výjimkou ukázek), vychází poprvé v plném rozsahu. „Putování slepého hada“ představuje satiru až dadaistického rázu jednak na vlastní Klímovy filosofické názory, ale i na všeobecné poměry na konci 1. světové války i na mocenské struktury tehdejší doby.... celý text
Vítejte v Klímově Stupidii, Velké Nesmyslii a Malé Skotáčtině...společnost vám budou dělat mravenec Všislav, slepý had a jejich „moč ohnivého draka“ (= rum). Karikatura velkých dobyvatelů, vypočítavých politiků a zkorumpovaných režimů. Z úst hlavních protagonistů zaznívá Klímův filozofický "systém" a pod všemi srandičkami skrývá se téma války a moci.
Naprosto úchvatná a nadčasová kniha, plná komických absurdit a filosofických úvah. Dá se číst vícekrát a proto jsem moc rád, že ji vlastním v knihovně.
Kouzelné putování po filozofických zákoutích s notnou dávkou humoru a duševní výživy.
Ladislava Klímu mám opravdu rád, je to jeden z nejoriginálnějších zjevů, které kdy vzešly z naší literatury.
Neuvěřitelný. Mravenci si podřídí hada a dva opilí spisovatelé si předávají slovo nad rumem. Krásně dělají ze čtenáře pitomce a ten je za to ještě blahořečí.
Zvláštní čtení, symboly snad s příchutí gnosticismu? Jedna z prvních knih která mě přivedla k zájmu o filosofii...
Afrika filozofie česká literatura
2010 | Utrpení knížete Sternenhocha |