Říjnový seznam

Říjnový seznam
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251360/mid_rijnovy-seznam-251360.jpg 4 818 818

Domníváte se, že už vás Deaver nemůže ničím překvapit? Může. Touto knihou. Začátek tohoto neobyčejného krimirománu najdeme vlastně na jeho konci. Alespoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu. Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam... Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Domino

The October List, 2013

Nunynka
21.07.2016 4 z 5

Do půlky jsem se pořád tak nějak nemohla začíst,ale pak už to byl klasický Deaver. A tentokrát překvapil dokonce dvakrát. Finále bylo takové,na které jsem zvyklá. Takže za mě opět super.

Calie
16.06.2016 4 z 5

Jedná se o jednu z mých prvních detektivek a možná i proto dávám tak vysoké hodnocení. Přistihla jsem se však, že v polovině mě kniha přestávala bavit a já ji četla jen proto, že jsem neměla co dělat. Nečekaný zvrat přišel na konci (vlastně na úplném začátku), který mě opravdu překvapil. Líbilo se mi, jak při "zpětném" čtení do sebe začalo všechno postupně zapadat a začala jsem si uvědomovat a spojovat spoustu věcí, které jsem předtím přehlídla.

Lenysek
11.04.2016

Klasický detektivní příběh, akorát psaný od konce.

ondatra28
06.04.2016 5 z 5

Čekala jsem zradu a překvápko, ale až takové tedy opravdu ne. Deaver si s námi zkrátka umí krásně pohrát.

tak.normal
30.03.2016 3 z 5

Dočteno:
Bylo to náročné, ale Deaver je mistr. Jen to byla poslední kniha psaná odzadu, kterou jsem přečetla a kdy přečtu.
Při čtení:
Zatím stále tápu. Již za půlkou knihy a pořád se nedokážu rozhodnout, jestli knihu odložit, anebo ne. Kdybych ji ale chtěla odložit, určitě bych to udělala už dřív. Ten styl psaní odzadu mi bohužel moc nesedí, ale Deaver je Deaver, a minimálně proto si kniha zaslouží být přečtena. Po dočtení komentář doplním a ohodnotím ji.

cristina2689
29.03.2016 5 z 5

Ze začátku jsem nějak tápala, chtěla jsem v jednu chvíli knihu i odložit, ale jelikož je Deaver můj nejoblíbenější spisovatel, nedala jsem se. Nakonec jsem knize přišla na chuť a hltala jednu stránku za druhou. Když jsem si myslela, že už tomu přicházím na kloub přišel šok a nakonec to bylo úplně jinak. Přesně toto mám na jeho knihách ráda.
Člověk se nesmí nechat odradit, že knihu chvíli nechápe, vážně moc stojí za přečtení.

Hella
26.03.2016 1 z 5

Uáááá! Strašlivě mě tenhle způsob vyprávění nebavil. Dočetla jsem do 160. stránky a s pocitem, že marním několik hodin svého života, jsem knihu definitivně odložila. Jo jo, já vím, že na konci přijde zvrat a všechno je jinak (nakoukla jsem), ale ani tak mě to nedonutilo dohrabat se ke konci postupně.

astina
25.03.2016 5 z 5

Musím souhlasit s většinou komentářů - autor je neskutečný talent, knihu jsem přečetla doslova jedním dechem. Za mě plný počet hvězdiček za nečekaný konec

RomanaH
10.03.2016 5 z 5

Při čtení knížky jsem chtěla dát tak čtyři hvězdičky, ale když jsem dočetla nakonec - vlastně na začátek ... a potom si přečetla ještě jednou první = poslední kapitolu, tak smekám a dávám pět :-)

Peris
27.02.2016 5 z 5

Velice dobře napsáno - a na konec něčekaný začátek. Všechno je jinak ...

derminator
26.02.2016 5 z 5

Jak přibývalo stránek to bylo čím dál tím lepší. Nečekal jsem, že kniha psaná od konce může být takto dobrá. Fabulace zde byla výborná a konec knihy neměl chybu za mě jednoznačně doporučuji a dávám 85%.

qydko
05.02.2016 4 z 5

Mám knihy od Deavera ráda, tak jsem zkusila i tohle. Nápad s detektivkou psanou od konce mě zaujal, tak jsem čekala, co bude. Zezačátku jsem se trochu ztrácela, pak jsem se zorientovala a asi od půlky knihy jsem začala tušit konec... tedy pardon, začátek. Možná z toho mohl takový pan spisovatel dostat trošku víc... proto jenom čtyři hvězdičky.

Eva88
01.02.2016 4 z 5

Čtivý, napínavý a vzrušující příběh. Přečetla jsem převážnou většinu Deaverových knih a tato je opravdu jiná. Vůbec bych nepodceňovala schopnost napsat knihu pozpátku. Skvělý nápad. Jako vždy nečekané zvraty, naprostá spokojenost. Jen jsem se malinko bála, že se nedozvíme, kterému herci je jedna z hlavních postav podobná, ale i toto bylo zodpovězeno, takže nemám co vytknout. :-))

saez
14.01.2016 5 z 5

V půlce knihy, jsem si říkala, že si jí budu muset přečíst ještě jednou odzadu, abych pochopila. A pak, najednou... v poslední kapitole se to všechno brilantně spojilo dohromady. Zajímavý zážitek.

lampernaqui
10.01.2016 3 z 5

Rozmýšlel jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, nakonec jsem dal horší hodnocení, protože i přesto, že se to četlo dobře a vše do sebe zapadalo, tak všechny Deaverovské zvraty se dají už dopředu předpovědět... Nejvíc mě dostane, až jednou skončí knížku, kdy policisté dopadnou vraha... a nic víc. A přiznám se, že na tenhle jeho román se těším. Tady kombinoval a kombinoval, poslední kapitola mi přišla celkem zbytečná, ale dobře. Přečetlo se to za jeden den, odsýpalo to a člověk se v tom neztrácel.

vangog
07.01.2016 4 z 5

Až na to,že to vzal odzadu tak bych řekl,že to není zase až takové překvapení.Včetně několika obratů v ději na závěr.
Číst se to rozhodně dá a kdo má rád Deavera tak určitě nebude zklamaný.

eNRek
02.01.2016 5 z 5

Klobouk dolů, že autor něco takového vymyslel. Výborná!

M.S.
30.12.2015 3 z 5

Popravdě, tohle pro mě bylo jedno velké zklamání. Po knize jsem sáhla po tom, co jsem četla spousty kladných recenzí, ať už na obsah knihy nebo její zpracování. Deavera obdivuji za to, že celkem hezky pojal psaní příběhu od konce do začátku, ale podobné knihy jsem už četla, a i když příběh nebyl takový "velký", bavilo mě to víc. A tím se dostáváme k další věci - zápletka mi přišla přehnaná a neuvěřitelná, dokonce bych ji nazvala "jako z amerického filmu." Kdybych od knihy tolik nečekala, pravděpodobně bych byla nadšenější, ovšem všechny "overrated" recenze udělaly své. Za mě silnější průměr.

Evča K.
27.12.2015 3 z 5

Asi jsem čekala něco víc, byla to první kniha, kterou jsem od p. Deavera četla. Začátek mi moc nesedl, bylo nezvyklé číst knihu od konce k začátku. Nejlepší byla poslední třetina knihy, kdy se děj více rozjel a kniha se pak dočetla sama.

Jack Bauer
22.11.2015 3 z 5

Ano, souhlasím, skvělé dílo, mistrovsky napsaná kniha, ale zas taková bomba to není, zaujaly mě až poslední kapitoly, které celý příběh obrátily naruby, ale dlouho jsem se nemohl pořádně začíst a ze začátku jsem to chtěl dokonce vzdát. Rozhodně stojí za přečtení a čtenář musí vydržet do konce, ale Deaver má mnohem lepší knihy.