Říjnový seznam
Jeffery Deaver
Domníváte se, že už vás Deaver nemůže ničím překvapit? Může. Touto knihou. Začátek tohoto neobyčejného krimirománu najdeme vlastně na jeho konci. Alespoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu. Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam... Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , DominoOriginální název:
The October List, 2013
Kniha psaná od konce k začátku příběhu je jedinečná a neotřelá. Rozuzlení bylo nečekané. Jsem nadmíru spokojená...
Kniha psaná od konce k začátku? Nikdy předtím jsem nic podobného nečetla. Tohle nebylo to dnes tolik moderní postupné odkrývání skutečností. Při čtení téměř každé kapitoly jsem si udělala nějaký závěr, ten pak autor rozmetal hned v té další, která popisovala, co se dělo krátkou dobu předtím. A ani jednou mě nenapadlo, co bude ve dvou kapitolách na konci knihy.
Na úvod musím říct, že jsem systematický člověk, který ve všem potřebuje řád. Takže stejně jako mě rozčilují komiksy manga, která se čtou jakoby pozpátku a ještě k tomu zprava doleva, moc se mi nechtělo ani do knihy, která se odvíjí od konce k začátku. Navíc to na mě celou dobu působilo spíše jako ženský román s detektivní zápletkou, což je naprosto netypický Deaver. Na druhou stranu jsem byla dost zvědavá, co za tím vším vězí a poslední dvě kapitoly, nebo v tomto případě vlastně první dvě kapitoly byly dost velkým překvapením. Rozhodně smekám před Deaverovým uměním něco takového do detailu promyslet a nechat do sebe zapadnout všechny dílky skládačky.
Nejdřív mě kniha moc nebavila a ten postup od konce na začátek mi přišel zvláštní... Ale začátek-závěr to dost napravil a byl opravdu překvapením...
kniha ma príliš nebavila a musela som sa do dočítania nútiť... ano, záver je zaujimavý a prekvapivý ( i ked niečo som odhadla už dopredu) , ale celkovo hodnotím knihu skor ako priemernú...
Druhá kniha tohoto autora bohužel mě nechytla a asi s tímto autorem nehodlám pokračovat :) Věřím že někomu se líbí a nedá na to dopustit u mě to bohužel neplatí.
Byla jsem nadšená! Nečekala jsem, že kniha, ve které je konec prozrazen čtenáři hned na začátku, může mít ještě nějaký vývoj (zpětný :), ale především překvapivý. Obdivuji autora, že to skvěle promyslel, aby čtenáře zaujal až do konce/začátku příběhu.
Dokonalé.Nejprve jsem ji po asi polovině chtěla odložit, zdála se mi zmatená,ale zařekla jsem se a četla dál.Super nečekaný závěr.Jsem ráda, že jsem vydržela a knihu dočetla. Autor opět nezklamal.Děkuji
Pro mě první setkání s tímto autorem. A musím říct,velmi zajímavá myšlenka, děj od konce. Z počátku mi to motalo hlavu, překvapivý závěr, musela jsem si ale potom přečíst znovu ten "konec"..
Myslím, že se shodneme na tom, že hlavní "kouzlo" knihy spočívá v tom obráceném plynutí děje zpět do minulosti. Bez toho by příběh neměl ani malinký wow efekt a některé části i tak byly poměrně předvídatelné.
Zezačátku jsem byla totálně zmatená, skoro jsem to vzdala a knížku odložila. Ale závěr skvělý. Nakonec jsem se musela vrátit k první kapitole a srovnat si celý děj v hlavě. Něco úplně nového - za mě zajímavé a za přečtní tahle kniha stála.
Myšlenka určitě zajímavá. Bohužel se to ale nečte moc dobře a jediné, co tak z knihy uvízne v hlavě je ten opravdu povedený konec (něco jsem prokoukla, něco ne).
jo, za ten zaver hvezdicku pridam :) ale skoro do dvou tretin knihy jsem byl utvrzovan v pocitu, ze reverzni casosled je jen obtezujici komplikace bez pridane hodnoty
Má první kniha od Jeffreyho Deavera a rozhodně se jednalo o milé překvapení. Deaver vytvořil retrospektivně velmi napínavý příběh, v němž musíte stále přehodnocovat fakta a vytvářet si nové úsudky. Současně musím ocenit fakt, jakým způsobem autor pracuje s tempem. Naprosto přesně ví v jakých pasážích zvolnit a kde je naopak třeba, aby děj akceleroval. Nejvíc ze všeho však musím vyzdvihnout závěr knihy. Když už si myslíte, že víte jaká je motivace jednotlivých postav, autor dvěma neuvěřitelnými zápletkami zvrátí děj úplně jiným směrem a nechá čtenáře v němém údivu. Jeffrey Deaver odvedl zkrátka skvělou práci a určitě mě navnadil na další jeho knihy.
Pozpátku psaný román? Proč ne, je to zajímavá čtenářská zkušenost. Minimálně prověrka toho, jak čtenář vnímá detaily a je schopný držet linii příběhu. A ano, nakonec je všechno úplně jinak. Geniálně promyšlené.
Příběh není až tam poutavý.
Zaujala mě jen myšlenka Říjnového seznamu. Jak NIC nabude velkého významu, něco, kvůli čemu se zabíjí, něco, za čím se všichni ženou jak štvaná zvěř. (Není to tak i v našich životech?!)
Deavera mám ráda, ale tahle kniha mě nezaujala. Čtení příběhu pozpátku mi přišlo těžkopádné, bohužel. Někdy jsem se musela vracet a zorientovat se, co se vlastně časově stalo, zda to na sebe navazuje. Asi to prostě není můj "šálek knihy" ....
Jsem v tomhle asi konzervativní, detektivky mám moc ráda, ale víc mi vyhovuje, když se příběh postupně vyvíjí a vrah zůstane, pokud možno, co nejdéle utajený a já můžu odhadovat, kdo to je.
Nebylo to vůbec špatné. Trochu něco jiného od Deavera, ale spokojená jsem byla. Mohu doporučit, pokud hledáte změnu.
vraždy americká literatura thrillery detektivní drsná škola únosy dětí kriminální thrillery výkupné
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Skvělá kniha. Překvapivý konec-začátek. Hlavně je vidět, že člověk nemá dát na první dojem, protože všechno může být úplně jinak než jak to na první pohled vypadá.