Říjnový seznam

Říjnový seznam
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251360/mid_rijnovy-seznam-251360.jpg 4 818 818

Domníváte se, že už vás Deaver nemůže ničím překvapit? Může. Touto knihou. Začátek tohoto neobyčejného krimirománu najdeme vlastně na jeho konci. Alespoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu. Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam... Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Domino

The October List, 2013

xindl007
02.09.2019 5

Souhlasím s alekis. Čtení od konce není snadné, člověk se občas musí pár Kapitol vrátit a ujasnit si souvislosti. Ale stále platí, že Deaver umí zatraceně překvapit. Mistr manipulace se mu neříká pro nic za nic ??l Teď jsem se k této knize vrátila a četla jsem ji pozpátku. A najednou je vsechno jasné.

adlenka
29.08.2019 3

Žádná super akční detektivka, ale styl psaní byl tak sugestivní, že vždy po konci kapitoly jsem automaticky mačkala na své čtečce tlačítko “zpět” místo “vpřed” :-)

alekis
28.08.2019 5

Kniha plná otazníků. Podaří se malou Sáru osvobodit ze spárů únosce, zlosyna první kategorie? A co Gabriela a sympatický Daniel, vyvine se jejich vztah k něčemu trvalejšímu? Jak se Gabriele podaří vyvléct z toho, že těžce postřelila policistu? Bude to vůbec možné? Jak sežene peníze na výkupné, když její šéf zmizel se všemi firemními, a tedy i jejími penězi? A ovšem, to nejdůležitější, nejzáhadnější... kde je a co znamená Říjnový seznam?
Čtení od konce není snadné, jsme zvyklí na jiné postupy. Ale překvapivá pointa dokonale korunuje tuto neobyčejnou detektivku. Za tu trochu námahy orientovat se v ději, psaném proti času, to podle mého názoru stojí.

jana0345
24.08.2019 2

Knihu jsem začala číst díky Čtenářské výzvě a byla pro mě velkým zklamáním. Obráceně řazené kapitoly, těžkopádné (místy až trapné) dialogy, absurdní situace. Na závěr autor až příliš tlačí na pilu ve snaze co nejvíce šokovat. Připomněl mi tím cimrmanovské "nejsem tvůj otec, jsem tvůj syn". Od Deavera si už nic nepůjčím, v tom mám jasno.

barusak1
23.08.2019 5

Deaver je pro mě jeden z nejlepších autorů a touto knihou si to potvrdil. Tak moc se mi do ní nechtělo, ale nakonec stačil den a já ji dočetla. Pro mě skvěla kniha.

Booky84
22.08.2019 5

Tahle knížka je prostě překvapující. Nikdy jsem nic podobného nečetla. Příběh vyprávěný pozpátku. Skvělé čtení, vůbec jsem se nemohla odtrhnout.

DanielaV.
21.08.2019 1

Knížka mě hodně zklamala, téměř 250 stran se poradně nic nedělo, dej byl zmatený. Poté nastal skvělý spad, ale konec? Prislo mi jako kdyby autora samotného nebavil dej, tak to rychle ukončil. Knížku si znovu neprectu.

Mateo67
18.08.2019 3

Vybráno kvůli čtenářské výzvě. A kdyby jí nebylo , knihu bych nejpozději v půlce odložila nedočtenou, což by byla škoda. Konec byl výborně vypoentován a já si obratem knihu přečetla znova a tentokrát už jsem si zápletku vychutnala bez přeskakování. Ale Deavera jsem v tom necítila, prostě Lincoln je Lincoln:-).

VěraČamková
18.08.2019 3

Na začátek knihy jsem se musela vracet několikrát, abych si oživila souvislosti, ale jinak mě knížka bavila, závěr byl překvapivý.

evik_svistik
13.08.2019 5

Ke knize mě přivedla Čtenářská výzva, mé první setkání s J. Deaverem, jsem nadšená, dokonale promyšlené a propracované, netypické, originální, s překvapivým koncem-začátkem. Už jsem začala shánět jeho další knihy.

4xbabča
12.08.2019 3

Dost zvláštní způsob psaní knihy, chvíli trvá než se dá řádně začíst i když příběh samotný docela nebyl tak špatný, ale tento styl určitě vyhledávat nebudu.

RSR
12.08.2019 4

4* za originalitu

Katka1991
11.08.2019 2

Podle recenzí jsem od knihy čekala víc. Kniha neurazila, ale ani nenadchla.

alabra
10.08.2019 3

Oceňuji nápad psaní, průběh byl nudný a nezajímavý, poslední kapitola jakoby z jiné knihy, tak neočekávané rozuzlení, vskutku dobře utajované.

lenny_prague
10.08.2019 2

Od knihy jsem podle hodnoceni a delky cekani na ni v knihovne cekala vic. Celkem napinave vypraveni, ale styl psani pribehu od konce mi moc nevyhovoval, ztracela jsem se v tom, co vlastne “bylo potom”. Posledni tretina knihy mela ale uz vetsi spad a rozuzleni jsem uplne nepredpovidala.

RHorse
08.08.2019 2

Kniha mě ze začátku nadchla svým originálním nápadem, a to tím, že se odehrává pozpátku. Avšak poměrně rychle jsem vystřízlivěla. Nemám ráda u těchto žánrů, když vím, že mi autor něco zatajuje. Jasně, takhle to u detektivek bývá, ale nesmí to být tak okaté. Navíc mi vše přišlo dosti prvoplánové. Vše tak nalepené, moc to nedávalo smysl. Jasně, zápletka to nakonec vše rozuzlila a vysvětlila, ale bylo to takové na sílu a strašně překombinované. Oceňuji originální nápad i zápletku, kterou bych však nechala bez poslední kapitoly. Mé hodnocení je něco mezi 2-3*.

Pechule
05.08.2019 4

Souhlasím s většinou komentářů, že začíst se do knihy pár kapitol trvá, ale vyplatí se vydržet.

zuzca.h
04.08.2019 4

Začátek mě moc nebavil. Bylo trochu komplikované se zorientovat v ději vyprávěném po zpátku. Ale s přibývajícími tedy ubývajícím kapitolami se vše lepšilo a poslední kapitola, v které dojde k nečekanému rozuzlení mě opravdu dostala. Nicméně už jsme četla mnohem lepší dektektivny a 4 hvězdy jsou za ten velmi nečekaný konec.

hzd
04.08.2019 3

Tak to byla opravdu hodně zvláštní kniha. Přečetla jsem jen v rámci Knižní výzvy. Nápad psát knihu odzadu je zajímavý. Knížka mě ale moc nebavila i když konec jsem nečekala. Nebo spíš začátek ?

ivana1924
01.08.2019 2

Bohužel, asi to není můj šálek kávy. I když.... "konec" mě strašně bavil. Ale víckrát ji číst nebudu :(