Šifra mistra Leonarda
Dan Brown
Robert Langdon série
Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2003 , MetaforaOriginální název:
The Da Vinci Code, 2003
Populární oddechovka, která slušně vystavenou zápletkou (protkanou mnoha populárními "mystery" tématy) neurazí ani náročnější čtenáře. Nemá smysl pohoršovat se nad "milióny" nesmyslů, které autor vyprodukoval, aby do sebe zoubky zapadaly, to je normální umělecká invence.
Hledala jsem nějakou oddechovou audioknížku k uklízení a řekla jsem si, že po odložených Andělech a démonech zkusím dát Brownovi ještě jednu šanci. Neměla jsem, tohle bylo fakt blbý. Zápletka je neuvěřitelně překombinovaná, všechny postavy se chovají nelogicky a ani závěrečné rádoby vysvětlení tu nevěrohodnost nezachrání. Zbytečné skákání z linie do linie a cliffhanger na konci každé kapitoly, které měli udržovat čtenáře v neustálém napětí, mě naopak neskutečně rozčilovali. Myslím, že historická "fakta" by mohla být čtenáři naservírována bez toho, aby kryptoložka musela klást historikovi a symbologovi naprosto dementní otázky; vzhledem k proklamované inteligenci hlavní hrdinky by to působilo lépe. Ale ať jen nekritizuju, první třetina je docela napínavá a asi chápu, že to někoho může bavit.
Velice čtivá kniha s poutavým příběhem, která v mnoha ohledech člověka dovzdělá. Prostě jsem si musela najít všechny Leonardovi obrazy, které jsem neznala, přeložit každou francouzskou větu, které jsem nerozuměla a už se nemůžu dočkat návštěvy Louvru. Přeskočila jsem Anděle a démony a začala touto, protože se mi náhodou dostala do ruky jako první. Doufám, že ostatní knihy o Robertu Langdonovi budou stejně dobré.
Prečítané ešte v časoch puberty. Dnes by som to už nečítal. Ak chcem niečo o kritike kresťanstva, siahnem radšej po Friedrichovi "Filozofovi s kladivom" Nietzschem.
Tuto knihu jsem dostala jako dárek,ikdyž jsem ještě tehdy nebyla velký čtenář.Ale už po přečtení prvních stránek,kdy se napětí střídalo s úlevou jsem zjistila,jak moc jsem kouzlu knížky propadla.Kniha je výborně napsaná,přečetla jsem ji během dvou dní.Napínavá od začátku,až do konce.Dan Brown prostě ví,jak na čtenáře.
Úplně suprová kniha. Příběh mě úplně dostal, to mystično a zápletka se Silasem, který byl pouze nástroj. Moc krásně a dodetajlů je popsaný každý chrám, obraz a náměstí. To mě vážně dostalo. Všem doporučuji.
Dan Brown znovu a opět, ale po roce. Langdomův debut v Andělech a démonech se osvědčil perfektně. Brown tam dokazuje jeho skvělou schopnost vyprávět napínavý příběh, plný vědomostí a naučných věcí. Historie ožívá jinak. Tenkrát jsme řešili spojení vědy a náboženství. Nyní jsem náboženství rozvraceli. Je fakt ten, že film byla první záležitost, která mne uvedla do světa Browna jako takového. A byl jsem uchvácen. Přišli další filmy a nakonec literatura. A u ní jsem byl uchvácen podruhé. Andělé a démoni bylo skoro až převratné dílo a nyní se k tomu vracíme. Nic extra se nezměnilo. Stále je ve mne zakořeněna výtka lidí v tom, že další knihy jsou jenom šablony oné první. A ona je to asi pravda. Šifra to vlastně dokazuje. Opět máme vraždu, opět dívku (v nesnázích) a geniálního Langdoma, který to vyřeší. Trochu klikatější cestou. A to je asi hlavní problém této knihy. Kdysi velice záživné a vzrušující pasáže měli stejnou pointu, ale proměnili se do určité nezáživné části. Moc informací, které se poté mění do několika, které už prostě někdy i přeskakujete a přijdou vám nezáživné. To je asi to. Ale jinak jde asi o to, že kniha se četla neuvěřitelně zvyklý. Jak jsem asi tak nějak čekal. Jde o skvělou záležitost. Ale na skoro až přelomové Anděly a démony to prostě nedosahuje. A obávám se, že se to už jen tak nezopakuje.
Skvělé kniha. Typický Brown. Koho zaujalo téma, měl by si přečíst Svatá krev, svatý gral. Bez této knihy by Šifra nevznikla.
V příštím životě chci být buďto kombinace Emily Dickinson a Fridy Kahlo, nebo Robert Langdon.
Nejprve film pak kniha-Tou si mě autor získal a zařadil se do oblíbených autorů.Kniha je dobře napsaná napínavá.Nejde jednoduše odložit.
Klasická brownovka, díky filmovému zpracování si troufnu říct, že nejznámější. Děj má spád, hlavní hrdina luští dávné šifry a záhady, vše je zajímavě zasazeno do skutečných kulis. Napínavé, lehce konspirační čtení.
Rozhodně čtivá kniha. Zápletka je samozřejmě přitažená za vlasy, protože ji autor postavil podle oblíbeného schématu mixáže historických skutečností s brakovou fikcí tak, aby nepoučený čtenář nerozeznal jedno od druhého. Inu, u literatury, stejně jako u každé jiné tržní komodity, nezáleží na kvalitě, nýbrž na prodejnosti. A Dan Brown je určitě kasovní hrdina. Takže palec nahoru za dobrou práci.
Velmi poutavým stylem autor vypráví jeden z nejzajímavějších případů profesora Langdona. Příběh se rozjíždí sice pomalu, ale zato nabírá až (pro mě) nečekané rozuzlení.
vraždy smrt zfilmováno thrillery tajemství dobrodružství kryptografie, šifrování konspirační teorie Leonardo da Vinci Převorství sionské
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Nakoniec ma odporúčania známeho a internetové nadšenie zlomili a ja som po tomto slávnom dielku siahol. A ostal som sklamaný, do čítania som sa musel nútiť, nejak ma to nebavilo. Robert Langdon je pre mňa strašne nezáživná postava. Pôsobí na mňa ako bábika, ktorú Sophie ťahá so sebou z bodu A do bodu B, kde na nás Dan Brown nahádže fakty a teórie, potom Langon pokračuje k bodu C, kde dostaneme ďalšie fakty a teórie. Toto ale musím na knihe uznať. Tie fakty, teórie a aj rébusy a hádanky, ktoré musia Langdon so Sophie riešiť, sú veľmi zaujímavé a dobre urobené. Rovnako dobre sú na tom aj antagonisti, ktorí ma, na rozdiel od hlavného dua, bavili. Celkovo ale prevažujú negatívne dojmy a viac ako tri dať nemôžem (a to som pri niektorých pasážach premýšľal, že dám len dve hviezdy).