Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37164/mid_sifra-mistra-leonarda-TLg-37164.jpg 4 7239 7239

Robert Langdon série

Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora

The Da Vinci Code, 2003

iatros
19.10.2018 3 z 5

Když jsem knihu četla poprvé, nadchla mě. Teď jsem ji četla podruhé a jakkoliv je napsaná velmi svižným a čtivým stylem, přišla mi najednou překombinovaná a trochu jako americký béčkový film. A jsem si téměř jistá, že potřetí už si ji nepřečtu.

Kuža007
16.10.2018 5 z 5

Po knize Andělé a démoni nejpropracovanější Brownův román s Robertem Langdonem. Příběh, však myslím překonává i Anděle a démony. Jeden z jeho nejlepších románů.

Květinka008
15.10.2018 4 z 5

Bravurní dílo, propracovaná zápletka... Při druhém čtení s odstupem času už u mě ale pominul "wow efekt" a uznávám, že děj je trochu překombinovaný. Za sebe doporučuji nejdřív vidět film, který je výborně udělaný, aby si v knize člověk jen rozšířil děj a uměl si snáz vše představit.

Poprvé jsem četla ve slovenštině, protože český překlad vyšel později, a nemohu zapomenout na poetičnost překladu slovenských veršů.

reniva22
10.10.2018 5 z 5

Knihu jsem neodložila, dokud jsem ji nepřečetla (alespoň ne na dlouho :o)

LukyK
02.10.2018 3 z 5

Už je to dávno, ale dodnes si pamatuju to zklamání.
Všeho je tam přespříliš a scházelo jen to UFO...

Milča66
30.09.2018 4 z 5

Moje oblíbená.

sabulicka
18.09.2018 5 z 5

Měla jsem obrázkovou verzi a jsem za to ráda, jinak bych si musela některé věci hledat dodatečně. Jako Andělé a démoni, příběh se četl dobře. Bylo to velice napínavé, poučné, ale není to na 5 hvězdiček. Dávám této knize 4,5, protože Andělé a démoni jsou podle mého názoru o tu půl hvězdičku lepší. :)

Gweny
17.09.2018 4 z 5

Knihu jsem původně zatracovala. Viděla jsem část filmu, který jsem ani nedokoukala ale kniha byla o něčem úplně jiném. Vtáhla mě do sebe a už nepustila. Ten děj je geniálně zapletený.

Tereziee
16.09.2018 5 z 5

Já asi nemám slov. Tohle bylo neuvěřitelný. Já nechápu, jak tohle může Brown dát do kupy a vymyslet, aby to do sebe zapadlo naprosto bezchybně. A to nemluvím o dokonalých popisech prostředí. Nutně potřebuju další díl!

DarylDixon
11.09.2018 5 z 5

Nejdřívě jsem viděl film a až teprv poté jsem zjistil, že existuje kniha. A že jí napsal nějaký pan Hnědý a nejenom tu. Ačkoli milovník Živých mrtvých jsem si od mistra Browna pořídil hned čtveřici knih.
Líbí se mi to prostředí, ty náboženské záhady a celé to tajemno vložené do tohoto dobrodružství. Možná je to jen pocit, ale Da Vincio Kód je asi nejlepší.

walrus
10.09.2018 5 z 5

Úžasná kniha, celou mne pohltila. Úžasné zamotaný příběh, ve kterém jsem se pokoušela hádat společně s postavami,

zuzka9813
07.09.2018 5 z 5

kniha mě totálně dostala miluju ji a Dana Browna tež.
Strhující příběh na zajímavé téma

Simona99
26.08.2018 5 z 5

Tak toto byla super kniha se super příběhem! Moc mě bavilo spojení dobrodružna a náboženských motivů spojených s uměním...od začátku do konce byl příběh hodně napínavý a slovo "nudit se" u této knihy říct nejde!

Venny345
22.08.2018 5 z 5

Kdyby to šlo, tak bych dala 6 hvězdiček! Celá kniha mě neskutečně pohltila. Šifra je dokonale zamotaný příběh, jenž vás nenechá v klidu. Pořád chcete číst dál, aby byl příběh rozuzlen. :) Obdivuji Dana Browna, jak skvěle dokázal propojit náboženství s historickými fakty, životem Leonarda da Vinci, Převorstvím sionským, dobrodružstvím a dokonce i se zeměpisnými fakty! Dokonalé dílo, ke kterému se určitě vrátím. A ten závěr! To nečekal nikdo... Dlouho mě žádná kniha nezaujala jako tato. Pokud váháte, zda-li si máte knihu přečíst, tak vám jednoznačně říkám, neváhejte! :)
Opět hluboko smekám před překladateli!

Affares
20.08.2018 5 z 5

Historie, konspirační teorie, náboženství a napětí. Brownovi se podařilo vše skloubit do dokonalého příběhu. Tato kniha si vytvořila kolem sebe auru ve stylu "a co když je to pravda?" A to je právě ono, člověk má nad čím přemýšlet a pohlížet na věci tak trochu jinak.
Přede mnou je již zde hodně hodnocení takže se nebudu opakovat, ale pokud sáhnete po této, rozhodně nebudete litovat.

pismeno
01.08.2018 4 z 5

Vydání, co jsem četl tu nemohu najít, to bude tim, že bylo ve slovensko/anglické. :-) Přečetl jsem po filmu, říkajíc si pro sebe, že v knižních předlohách toho bývá více, než se pak vejde do filmu. Zajímalo mě, co by mohlo být více, protože film byl pro mě zdařilý obsahem (ostatní sem ke knize nepatří).

Neplést si s historií nebo tak, je to umně spletené něco, co je skoro jistě historie, s něčím, co možná mohla být skutečná historie ale nemůže to nikdo prokázat, s "konspiračními teoriemi", s něčím, co vypadá jako důkaz ale po zamyšlení to s věcí nemá nic společného .... velmi dobře spleteno, dobře stupňovaný příběh, v dostatečné míře nepředvídatelný, pro mě radost číst a sem tam důvod zamyslet se, co a jak je opravdu.

V knize nebylo o moc víc a jen málo jinak .. tudíž film je relativně lepší, ale taky dobře pro předlohu, že to tak šlo a bylo na čem stavět.

barbora5058
27.06.2018 5 z 5

I po několikrát zhlédnutém filmu mě kniha velice bavila, krásně napsané, děj není tak rychlý jako u Andělů a démonů, stravitelnější rychlost. Číst o posvátném ženství a o křesťanství v jiném světle, moc hezky a věrohodně napsáno..

MortRainey
20.06.2018 5 z 5

Další z bestsellerů, v tomto případě s velkým "B", který jsem si nechal v čase své největší slávy utéct (nejen proto, že nám přednášející z Kulturní etnografie tvrdila, že takový blábol jako vysokoškolští studenti nemáme číst;-)
Nicméně opět nastal čas si zrající hermelín, ne Camembert;-) přečíst! Jasných 5 hvězdiček, bez debat, Brown to prostě se svými čtenáři umí! I když jsem začal prvním případem Roberta Langdona - Anděly a démony - a dlouho jsem jim byl během četby Da Vinciho kódu (nebo Šifry mistra Leonarda, chcete-li) věrný, byly překonány! Jestli jim jsem dal 5, tak Kódu bych dal 6, kdyby to šlo. Už se moc těším na další, třetí, Langdonův případ, tentokráte z jeho domoviny v podobě Ztraceného symbolu;-)
Mimochodem knihu jsem četl ve speciálním obrazovém vydání a to prostě nemá chybu, ale současně v paperbacku a jiném předpokladu, zajímavé srovnání..;-)

Zdenička007
19.06.2018 5 z 5

Nejdříve jsem viděla film, až pak knihu, u dalších dílů jsem se již na filmy nedívala, zážitek je vědší. Pan Brown je mým oblíbeným autorem, jeho Roberta Langdona miluju, a vybrat do filmu Toma Hankse bylo skvělé, to jediné bylo dobré na tom, dříve vidět film a pak číst knihu. Jinak super. Takových informací na vstřebávání, fakt ho obdivuju. Browna i Langdona.

StefFišerová
17.06.2018 4 z 5

Musím přiznat, že ke knížce jsem se dostala až skrze film, který mě naprosto uchvátil...Jako vždy mi ale knížka přišla o kousíček lepší, už jen proto že vše dávalo větší smysl a bylo lépe vysvětlené než ve filmu. Nicméně to tak může připadat pouze a jenom mně, protože ve filmech se většinou lehce ztrácím. :)